Proje ile bölgede yaşayan büyük etçiller için bir yönetim modeli belirlenecek ve popülasyonlarının sürdürülebilir düzeye ulaştırılması sağlanacak.

DKMP Genel Müdürlüğü tarafından uygulanacak proje bu yıl başlatılacak ve 4 yıl süresince uygulanacak. Bu proje ile bölgede, insan-yaban hayvanı çatışmasının önüne geçebilecek uluslararası sözleşmelere uygun bir yaban hayatı yönetiminin tesis edilmesi hedefleniyor.

Büyük etoburlar 300 adet fotokapanla takip edilecek

Büyük Karnivorların Yönetimi Projesinin ilk yılında proje süresince kullanılacak ekipmanların temin edilmesi, daha sonra ise projenin uygulanması öngörülüyor. Bu çerçevede geçtiğimiz günlerde projenin arazi çalışmalarında kullanılmak üzere,  300 adet fotokapan, 50 adet ayı yakalama kapanı, 50 adet kurt yakalama kapanı, 10 adet vaşak yakalama kapanı, 30 adet vericili tasma, 4 adet kameralı tasma ve 2 adet uyuşturucu silah temini için ihale yapıldı ve ekipman temini süreci başlatıldı. Bugüne kadar Artvin’de yaban hayvanları 80 adet fotokapan ile takip ediliyordu.

Bilindiği üzere günümüzde büyük memeli hayvanların ve özellikle de büyük etobur memelilerin varlığı, o bölgenin biyolojik çeşitliliğinin bir ölçüsü olarak kabul edilir. Büyük etobur türler ekosistemlerin doğal fonksiyonlarını yerine getirmede önemli ve eşsiz bir rol oynar. Birçok karasal ekosistemde kilit taşı tür olarak kabul edilen büyük memeli türler, tür çeşitliliğinin şekillenmesinde etkili bir role sahip olurlar. Bu sebeple çalışılan bir bölgenin etkin bir şekilde değerlendirilebilmesi için o alanda bulunan büyük memeli türlerinin ekolojik özelliklerinin bilinmesi gerekiyor.

Bu türler geniş alanlara ihtiyaç duyar

Bu türler, tabii habitatların bozulmadığı, fazla miktarda besin maddesi bulunan çok geniş alanlara ihtiyaç duyarlar. İnsanların ihtiyaçlarının, dolayısıyla taleplerinin her geçen gün artış göstermesi tabiatta yaşayan diğer canlıların yaşam alanlarına müdahaleyi de beraberinde getiriyor. Bu müdahaleler ise diğer canlıların yaşam alanlarını daraltıyor bazen de yok ediyor.

Netice itibarıyla, insan-yaban hayvanı çatışmasının artması ve buna bağlı can ve mal kayıpların meydana gelmesi, tarım ve hayvancılık sektörünün zarara uğraması, büyük etobur tür popülasyonunu barındıran alanlarda insanların bu türlere zarar vermesi gibi olayların kontrol altına alınması gerekliliği ortaya çıkıyor.

Proje ile yönetim modeli belirlenecek

Gerçekleştirilecek bu yönetim projesi ile bölgedeki büyük etobur türlerin popülasyon durumlarının, dağılımının, aktivite desenlerinin, av-avcı ilişkisinin, gen çeşitliliği ve genler arası geçişin, insan-büyük etobur tür çatışmasının sebep ve sonuçlarının ortaya koyularak sürdürülebilir popülasyon büyüklüğüne erişmelerini sağlayacak yönetim modeli oluşturulması hedefleniyor.

Proje ile karşılıklı verilen zaraların engellenmesi hedefleniyor

Proje ile ulusal ve uluslararası sözleşmelerle korumak zorunda olduğumuz büyük etobur türlere ilişkin yeteri kadar bilgi, belge ve tecrübeye sahip olunacağını belirten Orman ve Su İşleri Bakanı Prof. Dr. Veysel Eroğlu ise “Ayrıca proje ile, büyük etobur tür popülasyonunu barındıran alanlarda insanlara ve tarım-hayvancılık sektörüne verilen zararının önüne geçilmesi, insanların da bu türlere zarar vermesinin engellenmesi hedefleniyor” değerlendirmesinde bulundu.