Aynı hareketliliği şehir merkezinde bekleyen Emlakçılar hayal kırıklığına uğradı. 

Afyon Kocatepe Üniversitesi (AKÜ) Ahmet Necdet Sezer Kampüsü’nün hemen karşında bulunan Erenler Mahallesi’nde okulların açılmasıyla birlikte öğrenci hareketliliği yaşanmaya başladı. 1+1 dairelerin çokça bulunduğu bölgede, yerli halktan daha fazla öğrenci bulunuyor. Öğrencilerin tercih alanlarının ilk sırasında gelen Erenler’de son günlerde Emlakçılarda kiralama işleri artarken şehir merkezinde bu hareketliliğin yüzde 10 bile yaşanmadı. 

1+1 dairenin kirası 600 liradan başlıyor

Okulların açılmasıyla birlikte daire kiralama oranlarının Erenler Mahallesi’nde arttığını dile getiren Emlakçı Serkan Demirkırkan, her öğrencinin talebine göre daire kiralamaya çalıştıklarını söyledi. Erenler Mahallesi’nde 1+1 dairelerin çoğalmasıyla Kent merkezinde kiralama oranlarının düştüğüne dikkat çeken Kırkan: “Erenler Mahallesinde inşaat çalışmaları devam ediyor. O bölgede dairemiz çok talep eden her öğrenciye uygun ev kiralamaya çalışıyoruz. Erenler Mahallesi’nde kiralık dairelerin çoğalması Afyon merkezde kiralama işini biraz olsun düşürdü. Merkez de genel olarak daha çok memurlar ev kiralıyor. Öğrencilerin yüzde 90’nı Erenler Mahallesi’nden ev kiralıyor. Biz de öğrencilerimizi mağdur etmemek için elimizden geldiğince öğrencilere yardımcı olmaya çalışıyoruz. Erenlerde 1+1 daireler konumuna göre 600 liradan başlayıp 750 liraya kadar çıkabiliyor. Merkezde ise 800 liradan başlayıp 1000 liraya kadar çıkabiliyor. Şuan merkezde ve Erenler Mahallesi’nde 1+1 için daire arayan herkes bulabiliyor. Fakat büyük ailelerin yani 4+1 daire arayan vatandaşlar biraz sıkıntı yaşayabiliyor. Çünkü Afyon’da büyük boş daire fazla kalmadı” dedi. 

“Merkezde yıpranmamış daire bulmak zor”

‘Merkezde vatandaşlar genelde kiralayacakları dairelerin çarşıya yakın olmasını istiyor’ diyen Kırkan: “Bu bölgelerde de genel de elit kısım oturduğu için 2’inci evini kiraya veriyor. Vatandaşında ikinci evi çok fazla düzgün olmuyor. Mutfak dolapları kötü veya dairenin boyası bozuk oluyor. Dairenin o şekilde olmasına rağmen fiyatlar yüksek isteniyor. Fiyat yüksek olunca birde ev masraflı olduğu için bu tip dairelere talep gösterilmiyor. Bu durumda daire kiralamak isteyen vatandaşları biraz daha daire bulma konusunda zorluyor. Şuan Afyon merkezde sıfır veya yıpranmamış bir daire bulmaz zor. Bize gelen talepler doğrultusunda hem vatandaşları hem de öğrenci arkadaşlarımızı mağdur etmemek için çalışıyoruz. 

“Kiralık dairelerimiz elimizde kaldı”
 
Yine uzun yıllardı sektörde daire kiralama ve alım satımla uğraşan Emlakçı Tolga Kebapçı, okulların açılmasıyla birlikte Erenler’de işlerin yüzde 90 arttığını dile kaydetti. Şehir merkezinde bulunan kiralık dairelerini elinde kaldığının altını çizen Kebapçı: “Bizim için Erenler Mahallesi’nde işle güzel fakat öğrencilerin yüzde 90’nı Erenler Mahallesi’nden daire kiraladığı için şehir merkezinde kiralama oranı bu duruma nazaran düşük. Şehir merkezinde olan kiralık dairelerimiz elimizde kaldı. 

“Şehir merkezinde ev kiralayan öğrenci kalmadı”

‘Öğrencilerin yüzde 90’nı Erenler bölgesinden ev kiralıyor’ Kebapçı: “Şehir merkezinde ev kiralayan öğrenci kalmadı. Normal şartlarda şehir merkezinde ev kiralarının düşmesi gerekiyor. Fakat daire sahipleri düşünceleri çok farklı. Müşteri olmadığı halde bize şunu söylüyor Erenlerde 2+1 dairenin fiyatı 800 benim çarşıdaki dairem de neden 750 lira etmesin diyor. Fakat daire sahiplerimizin şundan haberi yok. Erenler’de yakıt, internet, su ve elektrik o fiyatlara dahil. Ne yazı ki bizim şehir merkezinde ev sahiplerimiz bundan haberdar değil. O yüzden de dairelerin boş olmasına rağmen fiyatlar düşmüyor” diye konuştu.