Engelliler haftasının sorunların çözüldüğü bir hafta olması dileğinde bulunarak, engelli bireyleri sosyal hayata dahil edebilmek için çalıştıklarına dikkat çekti. 

Engelliler haftasını dolu dolu geçirdiklerini ifade eden Başkan Yurt, festivale destek veren herkese teşekkür etti. Yurt şöyle konuştu: “Engelliler haftası 10-16 Mayıs tarihleri arasında farkındalık haftası olarak bilinir. Bu haftamız kutlama değil farkındalık haftası olarak düzenlenen bir haftadır. Bu maksatla 10 Mayıs günü güzel festival gerçekleştirdik. Gerçekten Türkiye genelinde ses getirebildiğimizi düşünüyorum. Bu maksatla yaptığımız faaliyetlere katılan Engelli okullarımıza, engelli derneklerimize teşekkür ediyorum. Aynı zamanda Afyonkarahisar Belediye başkanlığımız ve valiliğimizin bu festivale büyük katkıları oldu kendilerine ayrıca teşekkür ediyorum.”

“Engellilere fırsat verilsin”

Afyonkarahisar’da yaşayan engellileri eğitime ve sosyal hayata dahil etmek için çalıştıklarını kaydeden Yurt; “Amacımız burada Afyonkarahisar ilinde yaşayan engelli kardeşlerimizin eğitim sürecine nasıl dahil edebiliriz. Eğitim çağı gelmiş engelli kardeşlerimizi engelliler okullarına nasıl getirebiliriz. Buna velileri nasıl ikan edebiliriz. Bunu için çalışıyoruz. Evlerinde hiçbir iş yapmadan duran evinden dışarı çıkamayan hatta annesi, babası tarafından utanç vesilesi olarak görülen engelli kardeşlerimizin bu festivaller sayesinde sosyalleştirmeye çalışıyoruz. Engellilere fırsat verildiğinde neler yapabildiklerini göstermek için çalışıyoruz” dedi. 

“Eğitiminize mutlaka devam edin”

‘2 yılda bir engelli arkadaşlarımız için EKPSS sınavları yapılıyor’ diyen Yurt, sınavda başarılı olanların devlet tarafından istihdam fırsatı verildiğini ifade etti. Yurt şöyle devam etti: “Bu sınavlara girip başarılı olan engelli kardeşlerimiz her yıl içerisinde en az iki defa devlet tarafından istihdam ediliyor. Bu yıl gene 12 Temmuz itibariyle engelli kardeşlerimiz için bir personel alımı gerçekleştirilecek. İlkokul ve ortaokul mezunu engelli kardeşlerimiz burada kuraya tabi tutularak istihdam edilecek. Lise ve üniversite mezunu kardeşlerimiz ise sınavda aldıkları puana göre yerleştirmeleri gerçekleştirilecek. Engelli kardeşlerimiz muhakkak eğitim süreçlerine devam etsinler. İlkokul mezunu iseler, açık ortaokul okumaları gerekiyor. Eğer lise mezunu iseler üniversite mezunu olmaları gerektiğini düşünüyorum. Çünkü istihdam edilirken öncelikli olarak eğitim durumu birinci etkendir. Yani üniversite mezunlarının yarıya yakını istihdam edildi. Önlisans mezunlarının beşte bire yakını istihdam edildi. Lise mezunlarının ise 13’te biri istihdam edildi. Eğitim sürecinde en üst seviyedeyseniz istihdam edilme şansınız artıyor. Bu amaçla engelli kardeşlerimizin eğitimlerine mutlaka devam etsinler.” 

“Engellilerin üzerinde garip bakışlarınızı çekin”

Afyonkarahisarlıların engellilerle yaşamaya tam olarak alışamadıklarını dile getiren Yurt sözlerini şöyle sürdürdü: “Afyonkarahisarlı vatandaşlar engellilerle birlikte yaşamaya daha henüz alışamadılar. Bundan kaynaklanan sorunlar oluyor. Öncelikle engellilerin üzerinde bakışlarınızı çekmeniz gerekiyor. Bir engelli görüldüğü zaman garip garip bakmalarını bıraksınlar. Birlikte yaşayacaksak bunun yapılmaması lazım. Çevre düzeninden baktığımız zaman belediye kaldırımlarda yaşanan sorunları çözdü. Kaldırımlara sarı çizgiler çizildi. Ancak esnafımız kaldırımları lütfen işgal etmesin. Kaldırımların ortasına eşya veya stant bırakmasınlar.”