Kış mevsiminde kişilerin daha çok böbrek hastalığıyla karşı karşıya kaldığını ifade eden Üroloji Uzmanı Cemal Selçuk Ertaş, bunun en büyük sebebinin ise su tüketim oranının düşmesi olduğunu söyledi. Su az tüketildiğinde böbreğin sıkıntıya girdiğine dikkat çeken Ertaş şöyle konuştu: “Böbrekler için su önemli bir besindir. Çünkü böbrekler suyla çalışıyor. Böbreklerin görevi suyu kullanarak kanda vücut için bulunan zararlı maddeleri süzerek atma işlemi yapıyor. Dolayısıyla kış aylarından su ihtiyacı az olduğu için havalarından soğuk olmasından dolayı biraz daha böbrek hastalıklarıyla daha fazla karşı karşıya kalıyoruz.” 

“Afyonkarahisar’da en çok taş hastalığı yaşanıyor”

Böbrek hastalığı denildiği zaman akla ilk ‘taş’ geldiğini belirten Ertaş, böbrekten taşa sebep olabilecek birçok ürünün tüketildiğini söyledi. Afyonkarahisar’da böbrek taşı hastalıklarının çok fazla yaşandığını dile getiren Ertaş bunun sebeplerini şöyle değerlendirdi: “Bu yaşanan hastalığın birçok sebebi var. Bunun en önemlisi beslenme alışkanlıkları. Bu alışkanlıklardan en önemlisi Afyonkarahisar malum et ürünlerinin fazla tüketildiği bir bölge. Et ürünlerinin yanında süt ürünleri de fazla tüketiliyor. Her ikisi de böbrek taşı hastalıklarında önemli etken. Hem protein hem de süt ürünlerinin kalsiyum içeriği olmasından dolayı taş hastalıklarıyla çok fazla karşı karşıya geliyoruz.”

“Her gıdanın taş oluşturma potansiyeli var”

Böbrek hastalığı konusunda çeşitli tavsiye ve uyarılarda bulunan Ertaş: “En az sene de bir defa böbreklerinizi kontrol ettirin. Olabilecek bir hastalığa karşı önceden erken teşhis ettirmeniz sağlığınız açısından daha iyi olacaktır. Yiyeceğimiz gıdaları düşünürsek eğer hemen hemen hepsinin taş hastalığı oluşturma potansiyeli var. Yani sadece et ve protein içeren ürünlerde değil aynı zamanda yeşil gıdalar, çay ve kahve içme de taş oluşumunu arttırır. Düzenli olarak su içiniz. Tüm gıdaları düzenli olarak tüketin. Günlük hareketinizi arttırmanız lazım. O zaman taş olma oranı biraz daha düşer” dedi.

“Genelde basit kistlerle karşılaşıyoruz”

Halk arasında bilinen adıyla böbrek kisti hastalığı konusunda çeşitli bilgiler veren Ertaş konuşmasını şöyle sürdürdü: “Böbrek kisti tehlikeli midir? Diye bize soruyorlar. Böbrek kistinin dört evresi vardır. Biz bunları yaptığımız muayyene ve tahlil tenkit inceleme sonrası hangi tipte olduğunu tespit ediyoruz. Daha çok basit kist (tip1) olarak tabir ettiğimiz her hangi bir zararı olmayan kistlerle karşı karşıya kalıyoruz. Biz yine de her 6 ayda bir böbrek kisti olan hastalarımızın 6 ayda bir üroloji uzmanına muayyen olmalarını tavsiye ediyoruz. Çünkü bunların zaman içerisinde düşükte olsa zaman içinde kansere sebep olabiliyor. O yüzden her zaman kontrol altında tutmak en sağlıklı şeydir.”