Gazeteci İsmail Akar’ın hazırlayıp sunduğu Basın Odası programına Gazeteciler Ahmet Tunca ve Ertuğrul Sevim yorumlarıyla katıldılar. 1 Mayıs’ın hem ülkemizde hem de dünyada kutlandığını belirten Gazeteci İsmail Akar, “Çocukluğumuzdan bu yana 1 Mayıs’ı İşçinin, emekçinin bayramı olarak hepimiz biliriz. Ne yazık ki geçmişte 1 Mayıs kutlamalarında ülkemizde acı hadiseler de yaşandı. 1 Mayıs 1977’de Taksim’de birçok kişi hayatını kaybetmişti. Yine geçmişte birçok istenmeyen olaylar yaşandı. Bu sene İstanbul’da Bakırköy’de büyük bir miting yapılacağı açıklandı. Öte yandan ilimizdeki siyasi parti ve sendikalar da çeşitli programlara katılacaklarını duyurdular. Günümüzde sendikalaşma oranı oldukça düştü. Daha evvel yüzde 50-60 olan sendikalaşma oranı yüzde 7-8’lere geriledi. Buna karşın taşeron işçi sayısı oldukça arttı. Emek ne yazık ki göz ardı ediliyor. Böylesi bir dönemdeyiz” diye konuştu.

“Emeğe ve alın terine hala saygı yok”

İşçi, emek ve alın terinin ne olduğunu kavrayamamış bir toplum olduğumuzun altını çizen Gazeteci Ahmet Tunca, “Bu nedenle emeğe ve alın terine hala saygı yok. Peygamberimiz ‘İşçinin alnının teri kurumadan emeğinin karşılığını veriniz’ buyurmuştur. 1960’larda bir nebze kazanılan işçi hakları 1980 darbesiyle yok oldu. Bugüne kadar İşçi Bayramı kutlayanlara siyasal gözle baktık. Oysa işçi hakkının sağı, solu olur mu? Seksenli yıllardan sonra kazanılan sendikal haklar yitirildi. 1977 yılında yaşanan Taksim hadisesinden sonra her yıl 1 Mayıs’ın Taksim’de kutlanıp kutlanmaması konusunda hükümetle sendikalar arasında hep tartışmalar yaşandı. Sağlıkçılar, eğitimciler, diğer meslek grupları nasıl günlerini kutluyorlarsa işçiler de kutlasın. Sorunlarını dile getirsinler” şeklinde konuştu.

“Taşeron işçilik insanın içini acıtıyor”

1 Mayıs’ın kardeşçe, bayram havasında kutlanması gerektiğini kaydeden Gazeteci Ertuğrul Sevim, “Gergin geçen referandum sürecinin ardından yeni bir gerginliği kaldıracak durumda değiliz. 1 Mayıs huzur içinde kutlanmalı. Bizler için işçi hakkı konusunda en büyük örnek Peygamberimizdir. Köleliğin olduğu bir dönemde Peygamberimiz işçi hakkının önemine değinmiştir. Ülkemizde işçi haklarını yeterli bulmasak da ben yine birçok kapitalist ülkeden iyi durumda olduğumuzu düşünüyorum. Ülkemizde liberal ekonominin getirdiği taşeron işçilik insanın içini acıtıyor. Taşeron işçilerin kadroya alınmasıyla ilgili çeşitli sözler verilmesine rağmen ne yazık ki bu sözler yerine getirilmedi. Bu konuda verilen sözlerin yerine getirilmesi adına sendikalar haklarını aramalı diye düşünüyor, tüm işçilerin de bayramlarını kutluyorum” diye değerlendirmede bulundu. Basın Odası’nda referandum sonuçları da yorumcular tarafından değerlendirildi. Öte yandan Basın Odası 19.yılında 730’ncu programıyla dinleyicileriyle buluştu.