Ekim ayının sonunda trafiğe açılması gereken kavşağın OEDAŞ’ın çalışmalarından dolayı Kasım aynın ortasına sarktığını açıkladı. 

Ekim ayında açılması planlanan Maliye kavşağında gerçekleşen çalışmalar hakkında basın mensuplarına bilgiler veren Belediye Başkanı Burhanettin Çoban: “Afyonkarahisar merkezimizde ilk başladığımız battı çıktı kavşağı maliye kavşağı 1 Temmuz 2017 tarihi itibariyle tüm yolları kapatıp çalışmalara başlamıştık. Bizde müteahhitten aldığımız bilgiye göre ve yerinde yaptığımız keşiflere göre buranın Ekim sonu itibariyle faaliyete geçebileceği şeklinde sizlerle bilgiler paylaşmıştık. Fakat paylaştığım bilgide bir hafta önce olur veya sonrası olur diye de belirtmiştik. Şimdi burada gerçekten Afyonumuzun en çok altyapı gruplarının bulunduğu bir alan, su, kanalizasyon, doğalgaz, yağmursuyu, telefon internet hatları, diğer şirketlerin fiber kabloları, AFJET ve OEDAŞ hatları çok ciddi bir zaman aldı. Ancak belediye başkan yardımcımızın ve fen işlerimizin de çok yoğun ilgisiyle aslında daha uzun sürede bitmesi gereken iş şuan yüzde 98’ler seviyesine gelmiş oldu” dedi. 

“OEDAŞ’ın çalışması bizi geciktirdi”

Bölgede bir çok havai hattın yer aldığına dikkat çeken Başkan Çoban: “Burada gördüğünüz gibi tüm elektrik hatları havai. Yani yer üstündeki direklerle sağlanan ve yine bana göre arka sağ tarafta bulunan bir OEDAŞ trafosu var. Bu trafo OEDAŞ’ın sorumluluğunda olan alan OEDAŞ ilk biz onlara yazı yazmış olmamıza rağmen o trafonun bu bölgeye yetebileceği kanaatinde oldukları için yenileme çalışması yapmadılar. Ancak iler ki zamanlarda yani 10-15 gün önceki o trafonun yetersiz kalacağı yenilenmesi gerektiği kanaatine varıp çalışmaya başladılar. OEDAŞ, Telekom ve özel internet hatları müteahhitlerle çalıştıkları için bu OEDAŞ’ta bu işi bir müteahhitte vermiş. Ancak müteahhit firma bizim ekim sonu tahminimizi maalesef erteleme noktasına getirdi. O trafo çalışmasını bitiremedi. Bu elektrik direklerinin kaldırılıp havai hatların yer altına alınmasını sağlayamadı. Onu yapamayınca atılması gereken betonlar atılamadı ve yağmur mazgalları kurulmadı. Bütün bunlara rağmen inşallah yüzde 98’lere gelebileceğimiz noktaya geldik. Buradaki görüntü kimseyi aldatmasın işin zor kısmı başarıldı. İnşallah Kasım ayının ortasına kalmadan bu alanı açacağımızı tahmin ediyoruz” diye konuştu. 

“Tüm kavşakları akıllı sisteme çeviriyoruz”

‘Seçim kampanyalarımızdan bir tanesi de akıllı kavşak sistemleriydi’ diyen Çoban şu ifadelere yer verdi: “Biz sadece burada battı – çıktı yapmıyoruz. Burada ve diğer yaklaşık 20’ye yakın kavşağımızda akıllı kavşak sistemi yapıyoruz. Biz burada battı- çıktıyla trafiği rahatlatmıyoruz aynı zamanda buraya şuan akıllı kavşak sisteminin montajını da yapıyoruz. Kavşaktaki araç sayısına göre kırmızı ışıkta bekleyen yaya durumuna göre ışığın sürelerini otomatik ayarlayan sistemleri biz buraya monte ediyoruz. Şuan bir yaya 30 saniye yeşil yanıyorsa 24 saat boyunca aynı yanıyor. Akıllı kavşak sayesinde araç sayısı ve yaya durumuna göre ışık süreleri değişecek.” 

“Kavşağın sadece makyaj çalışması kaldı”

Kavşakta gerçekleşen çalışmalar hakkına detaylı bilgi veren Belediye Başkan Yardımcısı Sabri Demirkapı şunları kaydetti: “Burada teknik programımız düzenli olarak devam etmesine rağmen iş programımızın akışında her hangi bir sıkıntı yoktu. Yalnız OEDAŞ’ın enerji teminindeki sistem değişikliğinden dolayı buradaki mevcut trafo iptal edilip yerine yeni bir köşk kurulması gerekiyordu. Bu program bizim programımızdan sonra yapıldığı için bir miktar gecikmeler oldu. Bu gecikmelerin sebebi bizi mevcut dikili elektrik direklerinden dolayı battı çıktının yan perdesini dökemedik. Onu dökemediğimiz zaman biz ne yan dolguları yapabiliyoruz ne de yan taraftaki asfaltı yapabiliyoruz. Bunun devamına 600’lük yağmur suyu bağlantımız var onu yapmadık. Yan tarafın bir tarafının dolgusu tamamlandı diğer taraf duruyor. Bundan dolayı süreç biraz uzadı. Ana hatların çoğu bitti sadece üstünün makyajı kaldı. Onu da inşallah en kısa sürede tamamlayacağız.”