TEOG sınavının kaldırılması, okullarda yönetici atamaları ve Şemsettin Karahisari Ortaokulu’nda yaşanan sorunların sancılı sürecin birer parçası olduğunu söyledi.

2017/2018 Eğitim-Öğretim yılının başlamasıyla birlikte öğretmen, öğrenci ve velilerin kaos yaşadığını belirten Türk Eğitim-Sen Afyonkarahisar Şube Başkanı Nizamettin Şenol, eğitimle ilgili bir çok konuda yaşanan sorunları düzenlediği basın toplantısında kamuoyu ile paylaştı.

Ülke gündeminde geniş yer bulan TEOG sınavının kalkacağına ilişkin açıklamalarla ilgili değerlendirmede bulunarak basın toplantısına başlayan Türk Eğitim-Sen Afyonkarahisar Şube Başkanı Nizamettin Şenol; “Hafta boyunca TEOG kalktı tartışmaları yapılırken şimdi de Üniversiteye Yerleşme Sınavı da sil baştan gibi haberler duymaktayız. Sayın yetkililer, siz bunları söylerken kendini mevcut sınava göre aylardır hazırlayan öğrencileri hiç düşündünüz mü? Bu değişiklikleri yaparken hangi bilimsel araştırmaları yaptınız, elinizde hangi veriler var? Bunları yaparken eğitimin ne olduğunu bilen ve içinde olan öğretmenlere hiç sordunuz mu? Bunların hiç biri olmadı, ben yaptım oldu mantığıyla yapılan hareketler bir neslin, eğitim adına kaybı demektir. Başka bir garip durum ise 7. Sınıf Sosyal Bilgiler Kitabı öğrencilere dağıtıldıktan sonra geri toplatıldı. Bu kitap basılmadan önce Talim Terbiye Kurulu neden incelemedi? O kitapların basımı, dağıtımı kamu zararı oluşturmaktadır. Kim karşılayacak bu zararı? Biz eğitimciler şunu iyi bilmekteyiz ki eğitimde feda edilecek tek bir birey yoktur. Oysaki siz bir nesli, eğitim sistemini yazboz tahtasına çevirerek heba etmektesiniz. Sizleri sorumlu davranmaya davet ediyoruz” dedi.

“YÖNETMELİĞE GÖRE ÜZERİNDEN YÖNETİCİLİĞİ ALINAN KİŞİ 4 YIL YÖNETİCİ OLAMAZ”

Ülke genelinde TEOG sınavının kalkıp kalkmayacağı tartışmalarının yaşandığını ancak, Afyonkarahisar özelinde ise durumunun daha da vahim olduğunu dile getiren Şenol, akla, mantığa, kanuna yönetmeliğe uymayan tutum ve davranışların son sürat devam ettiğini söyledi. Şenol; ”Bir örnek vermek gerekirse; Şuhut İlçemizde Okul Müdürü olan kişi artık nasıl bir suç işlemişse Milli Eğitim Bakanı Emriyle 76. Maddeye göre okul müdürlüğü görevinden alınıyor ve bu kişi Sandıklı İlçesine Öğretmen olarak gönderiliyor. Ancak bu kişi hangi paralel yapıdan destek alıyorsa tekrar müdür yapılıp il merkezine bağlı Salar İmam Hatip Ortaokuluna Müdür olarak görevlendiriliyor. Oysaki Yönetmeliğe göre üzerinden Yöneticiliği alınan kişi 4 yıl yönetici olamaz. Kendi ayrılsa bile bir yıl geçmeden yöneticiliğe müracaat edemez. Şimdi buradan AK Parti il yönetimine sesleniyoruz; Sizin bu durumdan bilginiz var mı? İl Milli Eğitim Müdürlüğünün Milli Eğitim Bakanını takmaması olacak şey midir? Biz bu süreçte Türk Eğitim-Sen olarak Milli Eğitim Müdürlüğünü daha önce uyardık, üzerimize düşeni yaptık. Buradan Sayın Valimizi de bilgilendiriyoruz. Yapılması gereken bu kişinin derhal yöneticilik görevinden alınıp,’’ 4 yıl cezalısın bekle denmelidir’’ diye konuştu.

“SENDİKASIZ ÖĞRETMENLER YÖNETİCİLİK VAADİYLE ÜYE YAPILDI”

“Yöneticilik mülakatlarında torpilin, adam kayırmanın ve haksızlığın olacağı gerekçesiyle birçok üyemiz, Eğitim-Sen ve Eğitim-İş üyesi ve sendikasız birçok kişi sınava müracaat etmedi” diyerek açıklamasını sürdüren Nizamettin Şenol; “ Müracaat eden varsa da bir kısmı sınava girmedi. Sınava yoğun bir şekilde müracaat edenlerin çoğunluğu Eğitim Bir-Sen üyelerinden oluşuyordu. Eğitim çalışanları arasında yayılan söylentilere göre sınav, Eğitim Bir-Sen üyeleri, adamı olanlar ve torpilli kişiler için yapılıyordu. Sınav öncesinde Eğitim Bir-Sen’e geçerseniz, şu kadar kişiyi de Eğitim Bir-Sen’e üye yaparsanız mülakat sınavında size atanacağınız puan verilecek ve yönetici olacaksınız gibi sözlerle Türk Eğitim-Sen’den, diğer sendikalardan ve sendikasız öğretmenler yönetici atama vaadiyle Eğitim Bir-Sen’e üye yapılmıştı. Önceki yıllarda yapılan her yöneticilik mülakatında Afyonkarahisar’da ve Türkiye genelinde Eğitim Bir-Sen’e üye olanlara hak etmediği puanlar verilerek müdür, müdür başyardımcısı ve müdür yardımcısı olmaları gibi çeşitli menfaatler sağlanmıştı. Türk Eğitim-Sen olarak geçmiş yıllardaki yöneticilik sınavlarında yapılan adaletsizlikler ve ayrımcılıklar nedeniyle sınavlara dava açarak ve açtırarak birçok sınavın iptalini sağladık. Afyonkarahisar, bu konuda sabıkalı bir ildir. Her mülakatta mutlaka haksızlık ve ayrımcılık yapılmıştır” ifadelerini kullandı.

“EĞİTİM ÖĞRETİME MAALESEF HAZIR DEĞİLDİ”

Basında ve sosyal medyada Şemsettin Karahisari Ortaokulunda yaşanan aksaklıklara ilişkin çıkan haberleri de değerlendiren Türk Eğitim -Sen Afyonkarahisar Şube Başkanı Nizamettin Şenol; “Şemsettin Karahisari Ortaokulu hem yönetici bakımından, hem de okulun çevre düzenlemesi ve bakımından dolayı Afyon basının gündeme geldi. Eğitim içerisinde olması sebebiyle sendika olarak araştırmaktayız. Yapacağımız açıklamada öğretmen arkadaşlarımızın aldığımız görüş ve düşüncelerin neticesinde bir fikir sahibiyiz. Biliyorsunuz ki Atatürk İlkokulu yıkılıp yenisi yapılacağından dolayı şu an kapalı durumundadır. 2017-2018 eğitim öğretim yılının başında Şemsettin Karahisari Ortaokulun yeni binasında başlayacağı bizlere söylendi daha sonra yapılan uygulamayla sabah ortaokul öğrencileri, öğlen ise ilkokul öğrencilerinin kullanacağı açıklandı. Binanın araç ve gereçlerinin tam yapılmadığından dolayı eğitim öğretim yılına maalesef hazır hale gelmedi” dedi.

“HEM EĞİTİMCİLERİ, HEM DE VELİLERİ ÜZMÜŞTÜR”

Okul yönetimine eleştiri yapmadan önce adil, hak ve adalet ölçüsünde değerlendirme yapılması gerektiğini belirten Şenol; “Bence tek sorumlu kişi okulun ek binasını yapan firma yöneticileridir. Bu firmaya okulun yapılış ve bitiş tarihini tam yerine getirmediği için denetim görevini yapmayan kişilerinde sorumluluk almadığını görüyoruz. Her iki okul Afyon’umuzun gözde okullarından biridir. Afyonkarahisar’a hizmet edecek yetenekli insanlar yetişmiş okullarımızdır. Veliler, çocuklarını bu okulda okutmak için adeta çaba sarf ederken, okulların olumsuz haberlerle anılması hem biz eğitimcileri, hem de velilerimizi üzmüştür. En kısa sürede bu aksaklıkların bir an önce giderilerek eğitim öğretime devam etmesini istiyoruz” ifadelerini kullandı.

“OKUL YÖNETİMİNDEN DEĞİL FİRMADAN KAYNAKLANIYOR”

Şemsettin Karahisari Ortaokulunda yaşanan kılık kıyafet sorununa da değinene Şenol; “Eğitimciler olarak kılık, kıyafette bütünlükten yanayız. Örneğin başörtülü bir kız öğrencinin renkli başörtüsü ile okula gelmemesi için tek renk seçimi olması konusundadır. Okul kıyafetine uygun bir renk seçimi konusu da okul aile birliğince belirlenmiştir. Bunun sonucunda bir firmadan manken istedikleri ama sadece ellerinde bir tane manken olmasından dolayı başörtülü kıyafetlerin giydirildiğini söylediler. Okul yönetimi tarafından art niyetle yapılmadığı bizlere iletildi. Olumsuz haberlerin çıkmaması için elbise satan firma tarafından 3 tane manken getirilmesi gerekiyordu” dedi.

“MANEVİ DEĞERLERİMİZİ ARTIRMAK İÇİN TÜRKÇE YAZILAR YAZILMASI GEREKİYOR”

Yine okulda gündeme gelen üçüncü konu ise Atatürk’ün fotoğrafı, gençliğe hitabesi ve istiklal marşının duvarda değil de yer olması konusuna da değinen Şenol; “Burası bir imam hatip ortaokulu değildir. Öğrencilerimize manevi değerlerimizi artırmak için dini bazı yazıların yazılması gerekiyor. Ama bunu Arapça değil de Türkçe yazılması gerekiyor. Afyon basınında gündeme gelen o Arapça yazan yazıyı görmedim. En kısa zamanda okula gideceğim. İlimizin yöneticilerine sesleniyorum. Şayet Arapça yazılmış ise o yazıyı hangi öğrenci kavrayabilecektir. Şehrimizin göz bebeği olan okullarımızdan biri olan Şemsettin Karahisari Ortaokulundaki ve diğer okullarda yaşanan problemlerin çözümünde duyarlı olması konusunda davet ediyorum. Okul yöneticilerinin de yasanın vermiş olduğu haklarını yerine getirilmesini istiyoruz. Örneğin bir bayan öğretmenin süt iznin verilmesini istiyoruz. Okullarda ki nöbetlerinin adil ve eşit bir şekilde dağıtılmasını istiyoruz. Sayın Valimiz Mustafa Tutulmaz beyin eğitime bakış açısını biliyoruz. Okullarda ki eğitim öğretimin kalitenin artırılması için çalışmalarının olduğunu biliyoruz ve desteğini bekliyoruz” diyerek konuşmasına son verdi.