Uydukent’te hizmet veren Selçuklu İlkokulu’nda oluşturulan zenginleştirilmiş kütüphane olarak da telaffuz edilen Z Kütüphane Vali Yardımcısı Erhan Günay, İl Milli Eğitim Müdürü Metin Yalçın, Okul Müdürü Eralp Ekrem Geçe, Okul Aile Birliği üyeleri ve öğretmenlerin katılımı ile gerçekleştirildi.

Eğitim kurumlarında normal bir kütüphanenin yanı sıra dijital ortamlar ve zeka geliştirici oyunların yer aldığı zenginleştirilmiş kütüphane konseptinin bir yenisi Selçuklu İlkokulu’nda hizmete açıldı. Düzenlenen açılış töreninde konuşan İl Milli Eğitim Müdürü Metin Yalçın; “Zenginleştirilmiş kütüphaneler içerisinde kitapların bulunduğu mekanlarla beraber içerisinde sosyal, kültürel faaliyetlerin de yapılabileceği, oyun alanlarının, dinlenme yerlerinin olduğu, ödevlerini yapabilecekleri, dijital ortamlardan faydalanabilecekleri bilgisayar ve internet bağlantısı bulunan mekanlar olarak tasarlanıyor. Bu kütüphanemiz bakanlığımız Destek Hizmetleri Genel Müdürlüğümüzce ihale edilip yapılan ve tüm kitapları donanımları, bilgisayarları, teçhizatıyla, dizaynıyla bakanlığımız kaynakları kullanılarak hazırlandı” diye konuştu. 

BAKANLIK KAYNAKLI İLK Z KÜTÜPHANE

Konuşmasını sürdüren İl Müdürü Metin Yalçın; “Amaç kütüphanelerin görselliğinin ve fonksiyonunun da artırılarak öğrencilerimiz için cazibe merkezi haline getirmek, okuma alışkanlıklarını kazandırmak, kitap okumalarını sağlamak. Öğrencilerimiz ile Z Kütüphanelerimizi dolduracağız ve zenginleştireceğiz. Zenginleştirilmiş kütüphane ortamını da bu şekilde tam anlamıyla zenginleştirilmiş hale getireceğiz. Bu kütüphanelerimiz sadece öğrencilerimize değil, öğretmenlerimize, velilerimize ve mahalle halkına da hizmet verecek şekilde dizay edildi ve onlara da açık olacak. İlimizde 30’un üzerinde Z Kütüphanemiz var okullarımızda ve hala yapmaya devam ediyoruz. İlimizde yapılan Z Kütüphaneler içerisinde Selçuklu İlkokulu’nda açmış olduğumuz Z Kütüphane Destek Hizmetleri Genel Müdürlüğümüz tarafından yapılmış olan ilk kütüphane. İç dekorasyonunda da ince mesajlar barındıran bir kütüphane oldu. Bir tarafta dinimiz gereği Peygamber efendimize verilen ilk emir olan ‘OKU’ ayeti kerimesi tablo şeklinde bir tarafta ise sakallı bir yaşlı amcanın kitap okuduğu tablo asılarak okumanın yaşı olmadığı mesajları da verilmiş. İnşallah okulumuza bölge halkına ve ilimize hayırlı uğurlu olacak” dedi.

“Z KÜTÜPHANELERİ ÖĞRENCİLERLE ZENGİNLEŞTİRMELİYİZ”

Açılış törenine katılan Afyonkarahisar Vali yardımcısı Erhan Günay ise; “Bugün burada Zenginleştirilmiş Kütüphane, diğer adı ile Z Kütüphanemizi açıyoruz. Biz burada Zenginleştirilmiş kütüphaneden şunu anlamalıyız diye düşünüyorum kütüphanelerimizi öğrencilerimizle zenginleştirelim. Kütüphanelerde kitaplar zaten olmak zorunda ama daha ziyade  biz öğrencilerimizle zenginleştirelim. Diğer yandan Z Kütüphanelerin bir anlamı daha var o da bu kütüphanelerin halka da açık kütüphaneler olması. Dolayısıyla bir okul olarak burada topyekun bir eğitim seferberliği çerçevesinde düşünülmüş olan bu kütüphanelerde öyle ümit ediyorum ki öğrencilerimizin dışında yakın çevreden velilerimiz, mahalle sakinlerimizde buradan yararlansınlar. Biz bunu ümit ederek Z Kütüphanemizi açıyoruz. İstatistiklere de bakmak lazım vatandaşlarımız ne kadar faydalanabiliyor ya da ne kadar haberdarlar ama en azından bunu duyurmamız gerektiğini düşünüyorum. Velilerimiz aracılığı ile bu hizmetin duyurulması ve teşvikinin sağlanması mümkün. Görsel, materyal anlamında ve elektronik anlamda çok önemli kütüphanelerimiz. Güzel hizmetler vereceklerine inanıyorum. Hayırlı ve uğurlu olmasını temenni ediyorum” diye konuştu.

AÇILIŞ SONRASINDA İNCELEMELERDE BULUNDULAR

Açılış konuşmalarının ardından Z Kütüphane’nin açılış kurdelesi Vali Yardımcısı Erhan Günay, İl Milli Eğitim Müdürü Metin Yalçın ve Okul Müdürü Eralp Ekrem Geçe tarafından kesildi. Açılışın ardından Z Kütüphaneyi yakından inceleyen Vali Yardımcısı Erhan Günay, İl Milli Eğitim Müdürü metin Yalçın’dan daha detaylı bilgiler aldı. 27 Dersliği ve 800 öğrencisi bulunan Selçuklu İlkokulu’ da artık Z Kütüphanesi olan okullar arasında yerini aldı.