Gazeteci İsmail Akar’ın hazırlayıp sunduğu programa Gazeteciler Ahmet Tunca, Polat Yılmaz ve Ertuğrul Sevim yorumlarıyla katıldılar.

Yeni eğitim-öğretim döneminin eğitim camiasına hayırlı olmasını temenni ederek sözlerine başlayan Gazeteci İsmail Akar, “2017-2018 eğitim-öğretim yılında Afyonkarahisar’da 8 bin 271 öğretmen ve 133 bin 100 öğrenci Pazartesi günü ders başı yapacaklar. Tüm eğitim camiamıza başarılar diliyorum. 1, 5 ve 9. sınıf öğrenciler geçtiğimiz Pazartesi günü okullarına başladılar. Her eğitim-öğretim yılına başlarken aileler tarafından yapılan harcamalar bu yıl da yapılacak. Kırtasiye alışverişlerinin yoğun olduğu günlerdeyiz. Eğitim her şeyin başıdır. Herkesin bu konuda gereken duyarlılığı göstermesi lazım. Eğitim-öğretimin başlamasıyla öğrenci servisleri de trafikte yoğun olarak yer alacaklar. Kazasız, belasız bir eğitim-öğretim dönemi diliyorum” şeklinde konuştu.

“Çok erken saatlerde dersin başlaması doğru değil”

İlimizde eğitimle ilgili problemlerin devam ettiğini söyleyen Gazeteci Ahmet Tunca, “Nedense bir türlü ilimizdeki eğitim seviyesini istenilen düzeye çıkaramadık. Köylerde hala taşımalı eğitim devam ediyor. Bu bence eğitime vurulan en büyük darbedir. 30 haneli küçük bir köy olsa bile öğretmen bu köyde yaşamalı ve çocukları yerinde eğitmelidir. Bazı okullarımızda ise ikili öğretim hala devam ediyor. Bu da büyük bir yanlış. Yine çok erken saatlerde dersin başlaması da doğru değil. Bence erken saatlerde başlanılan eğitim verimsizdir. Bu konu da son derece önemli. Bunların yanında ilimizde öğretmen açığı hala sürüyor. Birçok branşta eksiklikler var. İl olarak başarı sıralamamız da iyi değil. Bu eksikliklerin tamamlanacağı bir eğitim yılı diliyorum” diye değerlendirmede bulundu.

“Göreve gelen her yeni Bakan yeni bir sistem getiriyor”

Ülkemizde 18 milyondan fazla öğrenci, 1 milyona yakın öğretmen bulunduğunu kaydeden Gazeteci Polat Yılmaz, “Eğitimimizde sürekli bir sistem arayışı ve çocukları nasıl yetiştirelim, nasıl eğitelim kaygısı var. Bu konuda sadece vatandaşların değil, iş başında olan yöneticilerin de kafaları oldukça karışık. Çünkü göreve gelen her yeni Bakan yeni bir sistem getiriyor. Bu arada da eğitimde büyük bir kargaşa yaşanıyor. Eğitimdeki tüm uygulamalar ülkemizin geleceğini doğrudan etkiliyor. Okullarımızda dünyayla yarışacak öğrenciler yetiştirmek yerine geriye götüren bir propaganda yapılıyor. Aileler ise çocuklarını iyi yetiştirebilmek adına canhıraş mücadele veriyorlar. Gerek özel ders aldırarak, gerekse kurslara göndererek çocuklarını geleceğe iyi hazırlamaya çalışıyorlar. Eğitim politikalarının tek tip, kişilere göre değişmeden yürütülmesi lazım diye düşünüyorum” diye konuştu.

“Eğitim deyince derslik, sıra, tahta akla gelmemeli”

Ülkemizin genç bir nüfusu olduğunu ama eğitiminin iyi olmadığını belirten Gazeteci Ertuğrul Sevim, “Kullandığımız tüm teknolojik gereç ve yeniliklerin birçoğunu ne yazık ki yabancılar bulmuş. Onlar bizden daha zeki ve çalışkan değiller. Nüfus olarak da bizden fazla sayıda değiller. Hatta Finlandiya, İzlanda gibi ülkeler bizim illerimiz kadar. Demek ki bir şeyi, eğitimi iyi yapıyorlar. Eğitimi, bilimi iyi kullanıyorlar. Açıklanan rakamlara göre öğrencilerimiz Matematik dersini istemiyorlar. Mevcut eğitim sistemimizde teknolojik yenilikleri icat edecek, bunun üzerine bir şeyler koyacak öğrenciler maalesef yetiştiremiyoruz. Eğitim deyince derslik, sıra, tahta akla gelmemeli. Uluslar arası sınavlarda derecelere girecek başarılı öğrencilerimiz akla gelmeli” şeklinde görüşlerini açıkladı.