İSTANBUL (AA) - Kurabiye ve kahve yapım atölyelerine katılan 13 down sendromlu öğrenci, hazırladıkları kurabiye ve kahveleri gerçekleştirilen etkinlikte misafirlere ikram etti.

İstanbul Bilgi Üniversitesi ve Eyüpsultan Belediyesi iş birliğiyle Dünya Down Sendromlular Farkındalık Günü dolayısıyla down sendromlu bireylerin çalıştığı Eyüp'teki Zahir Kafe'de etkinlik düzenlendi.

Bilgi Üniversitesi Gastronomi ve Mutfak Sanatları Bölümü'nün düzenlediği kurabiye ve kahve yapım atölyelerine katılan 13 down sendromlu öğrenci, atölyede yapmayı öğrendikleri kurabiye ve kahveleri etkinliğe katılan misafirlere ikram etti.

Eyüpsultan Belediye Başkanı Remzi Aydın, burada gazetecilere yaptığı açıklamada, engelliler, hayvanlar, çocuklar, gençler, sosyal desteğe ihtiyacı olan kesimler ve dezavantajlı gruplara öncelik gösterdiklerini söyledi.

Down sendromluların çalıştığı Zahir Kafe'nin bir yıl önce hizmete girdiğini anımsatan Aydın, "Profesyonel çalışmaktan ziyade onlara daha çok, bir şey yapmış olmanın hazzını tadıyorlar. iki tane görevlimizin nezaretinde arkadaşlarımız dönüşümlü olarak geliyorlar. Onlar da hak ettikleri, istedikleri, bekledikleri ilgiyi, alakayı ve hissiyatı yaşıyorlar burada. İşin temel bileşeni dostluk, kardeşlik, sevgi ve iş birliği kavramlarıyla bu projeyi daha iyi tanımlamış oluyoruz." diye konuştu.

Bilgi Üniversitesi Gastronomi Bölümü öğrencileriyle kafede çalışan down sendromluların workshop yaptıklarını aktaran Aydın, hem sosyal sorumluluk anlamında hem de yaptıkları üretim çalışmalarına katkı olması anlamında güzel bir etkinlik gerçekleştirildiği vurguladı.

- "Üniversite olarak down sendromlulara katkı sağlamak istiyoruz"

İstanbul Bilgi Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ege Yazgan da down sendromlu bireylerin kafede çalışarak halka hizmet vermelerinin, onların hayata katılmaları ve sosyalleşmeleri anlamında çok önemli olduğuna dikkati çekti.

Bir yıl önce açılan Zahir Kafe'nin çok önemli bir proje olduğunu belirten Yazgan, "Eyüp Belediyesi iş birliğiyle kafede çalışan down sendromlu bireylere Gastronomi Bölümü öğrencileri tarafından kurabiye yapımı konusunda eğitim verdik. Daha birçok projeyi hayata geçirmeye çalışıyoruz. Üniversite olarak down sendromlulara katkı sağlamak istiyoruz." dedi.

İstanbul Bilgi Üniversitesi Gastronomi Bölüm Başkanı Dilistan Shipman ise öğrencilerin gönüllü olarak etkinliğe katıldıklarını ve geçen hafta düzenledikleri etkinlikle down sendromlu kafe çalışanlarına kurabiye yapımı konusunda eğitim verdiklerini söyledi.

- "Kafeye sevgimi kattım"

Bir yıldır Zahir Kafe'de çalışan down sendromlu 22 yaşındaki Ali Uçar, burada tecrübe kazandığı ve birçok dost edindiğini belirterek, şöyle konuştu:

"Kafe çok güzel ve ilgili. İçine sevgimi kattım. Belediye başkanımız her zaman yanımızda. Herkes buraya oturup kahve içmeye gelsin. Geçen haftaki kurabiye etkinliği süperdi. Buradaki herkes benim canımdan bir tek bir parçam. Buradakiler benim ailem gibidir, benim dünyamdan ve çevrem de böyledir. Burada herkesin emekleri var."

Down sendromlu 24 yaşındaki Emine Nur Aymelek de kendilerine bu imkanı sağladığı için Belediye Başkanı Aydın'a teşekkür ederek, "Annem, dostlarım, arkadaşlarım, iyi ki varsınız. Sizleri çok seviyorum." dedi.

Programda, kurabiye ve kahve yapım atölyelerine katılan down sendromlu bireylere sertifikaları da verildi.


Dünya Down Sendromlular Farkındalık Günü

Dünya Down Sendromlular Farkındalık Günü

Dünya Down Sendromlular Farkındalık Günü