Araştırmacı-Yazar Hasan Özpunar ile Gün FM Genel Yayın Yönetmeni Faruk Bangir’in birlikte sundukları programda yerel tarihle ilgili konular konuşulmaya devam ediliyor.

Dr. Mehmet Sadettin Aygen’in aslen Çanakkaleli olmasına rağmen ömrünün 40 yılını ilimize vakfettiğini belirten Araştırmacı-Yazar Hasan Özpunar, “Aygen, ilk mektep muallimi Necati Bey’in oğlu olarak 6 Mart 1922 tarihinde Çanakkale’de dünyaya gelmiştir. Dedesi Çanakkale Savaşı’nda Cevat Paşa’nın emrinde görev subaylarından İbrahim Efendi’dir. Hayat serüveni Bozcaada’da başlar. İlkokul öğretmeni olan babasının tayini üzerine 1922 yılı sonlarında Bozcaada’ya gelir ve 1935 yılına kadar burada kalır. Bozcaada yılları yaşamında derin izler bırakmıştır. Öyle ki yıllar sonra burada geçen çocukluk anılarını bir kitabında yazmıştır” diye konuştu.

“Askerlik görevini yedek subay olarak Kütahya Hava Alayı’nda yapar”

Lise eğitimini Bursa Erkek Lisesi’nde sürdüren Aygen’in yaşamını anlatmaya devam eden Özpunar, “Burada okurken hayatını şekillendirecek hocalarla ve fikir adamlarıyla tanışır. Bu isimlerden bazıları Şair Orhan Şaik Gökyay ve Fethi Tevetoğlu gibi isimlerdir. Daha sonra İstanbul Üniversitesi Tıp Fakültesi’ni kazanır ve doktor olarak mezun olur. Askerlik görevini Yedek Subay olarak Kütahya Hava Alayı’nda yapar ve ardından asker olarak Afyon’a gelir. Böylece yaklaşık 40 yıl sürecek Afyon yılları başlar. İlimizin milli mücadeleye ev sahipliği yapmış bir il olması Aygen’i derinden etkiler. O yıllarda ilimizde Ziraat Bankası Müdürü olarak görev yapan Rıfat Bey’in kızı Meserret Hanım ile tanışır ve evlenirler. Aygen ilimizde bir yandan doktor olarak görev yaparken bir yandan da basın hayatına atılır ve Türkeli Gazetesi’ni çıkarmaya başlar. Gazete Aygen’in idaresinde 36 yıl kesintisiz olarak yayınlanır. Gazete bugün de yayın hayatını sürdürmektedir” şeklinde değerlendirmede bulundu.

“Giderken kitaplarını İl Halk Kütüphanesi’ne bağışlar”

Afyon’un tarihi ve kültürüyle ilgili birçok kitap yayınlayan Aygen’in ilimizin abide şahsiyetlerinden biri olduğunu kaydeden Özpunar, “Dr. Aygen 1987 yılında Afyon’dan ayrılır ve İstanbul’a yerleşir. Giderken kitaplarını İl Halk Kütüphanesi’ne bağışlar. Tek evladı olan oğlu Ali’nin vefatından sonra rahatsızlanır ve 5 Mayıs 1998 günü İstanbul’da hayata gözlerini yumar. Bu değerli ismi rahmet ve saygıyla anıyoruz” dedi.

Yayında Aygen’in hatıralarından da bahsedildi.