Kalkınma Bakanı Lütfi Elvan, Bloomberg HT tarafından düzenlenen "Sektör Buluşmaları-Seramikte Türkiye" toplantısına katıldı. Konuşmasına Türkiye ekonomisine ilişkin değerlendirmelerde bulunarak başlayan Elvan, yeni milli gelir serisine göre 2010-2015 döneminde Türkiye ekonomisinin ortalama yüzde 7,4 büyüme hızı gerçekleştirdiğini söyledi.

Türkiye'nin 2016 yılında, yurt içinde yaşanan terör olaylarına, Rusya krizine, Suriyeli sığınmacı akınına, AB ülkelerinde yavaş seyreden büyümeye, turizm sektöründeki daralmaya, Fed'in faiz kararı sürecinin uluslararası finans piyasalarında yarattığı belirsizliğe ve zorlaşan dış likidite koşullarına rağmen ilk 9 ayda yüzde 2,2 büyüme kaydetiğini anımsatan Elvan, şunları kaydetti:

"Son açıklanan sanayi üretim endeksi ve diğer yurt içi üretim, ihracat ve talebe ilişkin göstergeler, yılın üçüncü çeyreğindeki daralma sonrasında ekonominin tekrar toparlandığını göstermektedir. Son dönemde döviz piyasasında dalgalanma yaşandı. Ancak Merkez Bankasının zamanında ve etkili olarak uyguladığı para politikası önlemleriyle döviz kurundaki aşırı dalgalanma durmuştur ve döviz kuru aşağı yönlü bir eğilim izlemektedir.

İnşallah önümüzdeki süreçte Türk lirasının yabancı para birimleri karşısında daha da güçlendiğini hep birlikte göreceğiz. Türkiye'nin makroekonomik dengelerinde bozulma ve herhangi bir kırılganlık söz konusu değildir. 2015 yılı sonu itibarıyla toplam yatırımların milli gelire oranı yüzde 28,3, toplam tasarrufların milli gelire oranı yüzde 24,8’dir. Dünya Bankası verilerine göre bu oranlar AB ve OECD üyesi ülkeler ortalamasının üzerindedir."

"Dış ticarete yönelik tahminlerimizde herhangi bir değişiklik ihtiyacı bulunmamakta"

Bu gerçekleşmeler çerçevesinde dış ticarete yönelik tahminlerde herhangi bir değişiklik ihtiyacı bulunmadığını dile getiren Elvan, şöyle devam etti: "2016 yılında ihracatın yüzde 47,9'u Avrupa Birliği ülkelerine yapılırken bu ülke grubuna ihracatta yüzde 6,8 oranında artış kaydedilmiştir. 2015 yılında cari açığın milli gelire oranı yüzde 3,8 olarak gerçekleşmiştir. 2016 yılında da turizm sektöründeki durgunluğa, jeopolitik sorunlara rağmen cari açığın yine yüzde 4'ün altında kalması söz konusudur.

Bu yıl ekonomimizde ciddi bir canlanma bekliyoruz. Bunun ilk işaretlerini, aldığımız bazı tedbirlerle bu ay almaya başladığımızı ifade etmek isterim. Orta Vadeli Program hedeflerini koruyoruz, önemli olan beklentilerdeki iyileşmedir. Belirsizliklerin, jeopolitik risklerin azalmasıyla birlikte ertelenen tüketim ve yatırım kararlarının devreye girmesiyle 2017 yılında yüzde 4,4 ve üzerinde büyüme hızına ulaşabileceğimize inanıyorum. Ekonomimizde bu potansiyel var."

"23 ilin hemen hemen tamamına yatırım talebi var"

Konuşmasında Cazibe Merkezleri Programına da değinen Elvan, programın gelişmiş illerle, aralarındaki refah seviyesi arzu edilen hızda kapanmayan 23 ile yönelik bir yatırım seferberliği olduğunu söyledi.
Programla bu 23 ilde, istihdama, üretime ve ihracata yeni bir ivme kazandırmayı amaçladıklarını anlatan Elvan, "Bugüne kadar çok yoğun bir talep söz konusu. Ön talepleri almıştık, yaklaşık 20 milyar liralık bir yatırım için ön talep söz konusu olmuştu. Bu ayın 27'sine kadar resmi talepleri alıyoruz, başladık. Şu an itibarıyla 6-7 milyar lira civarında bir talep geldi, her geçen gün artarak devam ediyor. 23 ilimizin hemen hemen tamamına yatırım talebi olduğunu ifade etmek istiyorum. Büyük ölçekli yatırımlarımız da var, 200-300 milyon dolarlık yatırımlarımız da, 10-15 milyon dolarlık yatırımlarımız da var." diye konuştu.

AA