Hane Yapı Sahibi İbrahim Kesginer: "Doğru malzeme ve doğru işçilikle doğalgaz tüketiminden yüzde 50 tasarrufu sağlanmasının mümkün olduğunu söyledi. 

Yapılan mantolamalarda malzeme işçilik ve detay hatalarının olduğunu belirten Hane Yapı Yetkilisi İbrahim Kesginer, yapıların enerji kimlik performansı belirlendiğinde bazı insanların hayal kırıklığına uğrayacağını ifade etti. Mantolamada strafor ve yalıtım sıvalarının daha sağlıklı olduğunu belirten Kesginer, buna rağmen ekonomik nedenlerle diğer mantolama ürünlerinin tercih edildiğini vurguladı. Mantolamada cephede çalışan işçileri can güvenliği açısından uyaran Kesginer, işveren, site yönetici ve daire sahiplerinin oluşacak kazalardan etkilenebileceğine dikkat çekti. Kesginer, mantolamanın doğru bir şekilde yapılması durumunda faturalardan yüzde 50 tasarruf yapılabileceğini söyledi.

"Merdiven altı ürünleri kullananlar var"

Piyasada kaliteli ve belli normlara sahip ürünlerin olduğunu vurgulayan Kesginer, "Bunun yanında piyasada uygun olmayan merdiven altı dediğimiz kalitesiz ürünleri kullananlar da var. Vatandaşa tavsiyemiz, bu konuda öncelikleri metrekare fiyatı olmamalıdır. Firmaların kullandığı malzemenin dışında işçilik de çok önemli. En güzel malzemeyi de kullansanız işçilik kalitesi anlamında bir takım şeyleri atlarsanız gerçek bir ısı yalıtımı sağlamış olamazsınız. İzolasyonda atlanılan küçük boşluklar dahi ısı geçişini devam ettirir. Bunun için tercih edilecek firmalarda tek kriter fiyat olmamalı" şeklinde konuştu.

"Doğru firma doğru uygulama"

İnşaat sınıfının 1. derece riskli işlerden biri olduğunu vurgulayan Kesginer, "Maalesef çok sık inşaat kazaları yaşıyoruz. Mantolamada dıştan çalışılıyor. Mevcut binalarda da, içinde oturanlar olduğu için tamamen dıştan çalışılması gerekiyor. Bilinçsiz çalışan bazı işçi ve usta kardeşlerimiz gerekli önlemleri almıyor. Maalesef gereksiz can kayıpları yaşanabiliyor. Bu durum işveren konumunda olan apartman sakinleri, daire sahipleri ve site yönetimlerinin oluşacak kazalarda cezai, maddi ve manevi sorumlulukları er geç kendilerini bulur. Onun için doğru firma doğu uygulama seçmelerini özellikle tavsiye ediyorum" dedi.

Metrekare fiyatı 55 liradan başlıyor

Gelişmiş ülkelerin izolasyon sistemini çok daha önceden kullanmaya başladığını söyleyen Kesiginer; "Enerjinin ve hava kalitesinin kıymetini bizden önce anlayan gelişmiş ülkeler izolasyon işlerine bizden daha önce başladılar. Bu konuda hayli ileri durumdalar. Mantolamaya sağlık açısından bakarsak bu kullanılan malzemeyle alakalı bir konu. İzolasyonda strafor ve yalıtım sıvalarının tercih edilmesi sağlık açısından daha uygun. Yangın yönetmeliği ve gerçek anlamda ses ve yalıtım sağlaması açısından benim tercihim strafor türü ürünler. Fakat piyasada ekonomik nedenlerden dolayı farklı ürünlerde tercih edilebiliyor. Bizim ürünümüzü uygulama metrekare fiyatı 55-60 arasında değişiyor” diye konuştu. 

"Yüzde 50'ye kadar tasarruf sağladığı hesaplarla ortada"

Doğru izolasyonun enerji kaybını büyük oranda önlediğini belirten Kesginer, "Örneğin 200 lira yakıt tüketimi olan dairenin izolasyonu; projesine uygun, doğru malzeme ve doğru işçilikle yüzde 50'ye varan tasarruf ile 120-130 liralara kadar düşebildiği hesaplarla ortada. Ama işin gereği gibi yapıldığı durumlarda bu geçerli. Tabii burada pencere boşlukları doğramaların cinsi ve kalınlığı, odacık sayısı, ısı camın türev ve kalitesi gereği gibi yapılmalı" şeklinde konuştu.