Ekonomi Zirvesi programına konuşmacı olarak katılan Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakan Yardımcısı Prof. Dr. Şeref Kalaycı, Türkiye’nin doğal taş konusunda fevkalade zengin bir ülke olduğunu ifade ederek; “Bu gerçekten ülkemiz açısında çok büyük bir zenginliktir ve avantajdır. Bunun daha da ileriye götürülmesi lazım. Afyonkarahisar'a da bu anlamda çok büyük iş düşüyor” dedi.

Hürriyet Gazetesi tarafından düzenlenen ve mermer sektörünün tüm yönleriyle değerlendirildiği Ekonomi Zirvesi, Afyonkarahisar ve sahipliğinde yapıldı. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakan Yardımcısı Prof. Dr. Şeref Kalaycı’nın da katıldığı programa Vali Gökmen Çiçek, Milletvekili Ali Özkaya, Belediye Başkanı Mehmet Zeybek, Cumhuriyet Başsavcısı Fatih Karabacak, Afyon Kocatepe Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mehmet Karakaş, Hürriyet Gazetesi Ekonomi Müdürü Sefer Levent, iş insanları ve diğer ilgililer katıldı. Saygı duruşunda bulunulması ve İstiklal Marşı’nın okunmasıyla başlayan program açılış konuşmaları ile devam etti.

BU TOPLANTI KARDEŞLERİMİZİN DERTLERİNE DERMAN OLSUN

Belediye Başkanı Mehmet Zeybek yaptığı açıklamada, Afyonkarahisar’ın birçok şeye öncülük ettiğini ifade ederek şöyle konuştu: “Eksikleri var. 620 tescilli konağımız var. Tarihi 3 bin yıl geriye giden geçmişe sahip kadim bir kentiz. Gene 81 ilimiz içerisinde uzaklığı 1 saat ile 3,5 saat mesafede olan 20 ile yakın ulaşım sağlayan ender illerden birisiyiz. Bugüne kadar hak ettiğimiz yere gelemedik, doğrudur. İnşallah bu toplantıda öncülük edecek Afyon ekonomisine yön veren arkadaşlarımıza, kardeşlerimize sayın bakanımız yol gösterici olarak yardımcı olduğu takdirde elbirliği olarak biz de belediye, valiliğimiz öncülüğünde, milletvekillerimizle Afyon’u hak ettiği yere getirmek için gayret sarf edeceğiz. Spor turizminde de öncüyüz. Tarih turizminde öncüyüz. Türkiye yumurta borsasını belirleyen tek iliz. Mermer sektöründe irili ufaklı 400’e yakın işletmeyle Afyon ekonomisine Afyon ticaretine ihracatına çok büyük katkı sağlayan sektör mermer sektörümüz. İnşallah bu toplantı kardeşlerimizin dertlerine bir nebzede olsun derman olmaya vesile olur.”

TÜM ŞEHİR AYNI HEDEFE BAKMIŞ DURUMDAYIZ

Afyonkarahisar’ın her yönüyle zengin bir şehir olduğuna dikkat çeken Vali Gökmen Çiçek: “Biz Afyonkarahisar’a gizemli şehir diyoruz. Afyonkarahisar Cenab-ı Allah’ın lütuflarla donattığı bir şehir. Yerin altında mermeri var. Türkiye ihracatın yüzde 11.54’ünü karşılıyor. Sadece mermer olarak bu kent 200 milyon dolar ihracat yapıyor. 7 bin 122 kişi mermer sektöründe istihdam ediliyor. Yer altında termali var. 32 bin yatak kapasitesi, 14 adet 5 yıldızlı oteli var.  Yerin üstünde tarım ve hayvancılığı ile de Türkiye’ye örnek bir il. Sucuğu, kırmızı eti ile İstanbul’un et ihtiyacını karşılayan bir şehir. Bazı illerde tek bir ürün meşhur iken Afyonkarahisar’da sayılabilecek çok fazla ürün mevcut. Mermer, haşhaş, lokum, Frigya, kale, tarihi sokaklar. Kalemiz tam bir film platosu gibi. Bu şehirde her şeyden önce birlik ve beraberlik var. Tüm şehir hep birlikte kaynaşmış ve aynı hedefe bakmış durumdayız. Haftada birçok konuyu birlikte istişare ediyoruz. Bunun bize bir sinerji getirerek başarı getireceğine inanıyorum. Öyle de oluyor” dedi.

TÜRKİYE VE DÜNYADA HER BİR YERDE MERMERİMİZİN İZİ VAR

Afyon mermerinin köklü bir geçmişi olduğuna değinen Vali Gökmen Çiçek: “Bu şehirde üretilen mermerler Türkiye’de birçok camiye veya diğer yapı taşlarına gidiyor. Türkiye ve dünyada her bir yerde mermerimizin izi var. Roma medeniyetinde gördüğümüz birçok eser Afyon mermeriyle dolu. Atina’daki tapınaklarda Afyon mermeri var. Böylesi zenginlikleriyle tarihte de bu şehir her dönemde fethedilmek istenen bir şehir olmuş. Mermer diyarı Afyonkarahisar’da böyle bir zirvenin yapılmasını önemsiyorum. Hürriyet ailesine ve emeği geçen herkese teşekkür ediyorum” diye konuştu.

DOĞAL TAŞ KONUSUNDA DA TÜRKİYE FEVKALADE ZENGİN BİR ÜLKEDİR

Dünyada ticareti yapılan 90 çeşit madenin 70'inin Türkiye'de bulunduğunu dile getiren Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakan Yardımcısı Prof. Dr. Şeref Kalaycı, şöyle konuştu: "Mermer, doğal taş konusunun altında yer alan bir başlıktır. Doğal taş konusunda da Türkiye fevkalade zengin bir ülkedir. Dünyadaki toplam doğal taş rezervlerinin yüzde 40'a yakını Türkiye'dedir. Bu çok önemli bir rakam. Burada büyük bir potansiyele sahip olan ülkemizin doğal taş konusunda bazı zayıf noktaları var. Örneğin verimliliğin çok düşük olması gibi. Doğal taşın yanında borda da dünya rezervlerinin yüzde 73'ü ülkemizde. Bor konusu ayrıca ilginç bir konudur ve beklentiler de çok yüksektir. Bu konuda geçmişten günümüze kadar çok ciddi çalışmalar yapılmıştır. Bugün geldiğimiz noktada, yıllık 1 milyar dolar ciro yapabilir duruma gelmiş ETİ Maden İşletmeleri, boru işleyen ve pazarlayan kurumumuzdur. Son yıllarda borda önemli gelişmeler söz konusu. 2022 yılı sonunda 'bor karbür', yani bora, madene, katma değer katarak daha yüksek fiyatlarda ihraç edilmesini sağlayacak çalışmalar yapılıyor. 2022 yılı sonunda inşallah, Balıkesir'de Bor Karbür Fabrikası'nın açılışını yapmış olacağız. Yine aynı bağlamda 'Ferrobor' tesisinin de 2022 yılı sonunda üretime geçmesi planlanıyor."

AFYONKARAHİSAR'A ÇOK BÜYÜK İŞ DÜŞÜYOR

Literatürde Türkiye'de 300 çeşit mermer, 200 çeşit traverten ve 650 çeşit renk ile ton olduğunun belirtildiğini söyleyen Kalaycı: “Bu gerçekten ülkemiz açısında çok büyük bir zenginliktir ve avantajdır. Tarihsel olarak baktığımızda ise ülkemiz bu zenginliğin farkına varmış. İlk doğal taş faaliyetlerinin 4 bin yıl önce Marmara Adası'nda başladığı söyleniyor. Dünya çapında tanınan, mermerin başkenti Afyonkarahisar'a bakıldığında ise Vatikan'daki kilisenin giriş sütunlarının İscehisar'dan gönderilen mermerler olduğu rivayet edilir. Bu da çok önemlidir. Bu da kaliteyi, işçiliği, çabayı ve tarihsel birikmişliği gösterir. Hatta daha ilginci, insanlık tarihinde 10 bin yıl öncesinden bahsediliyordu. Artık Göbeklitepe'yle 12 bin yıl öncesinden bahsediyoruz. Orada işlenmiş doğal taşlar var. Anadolu'nun 12 bin yıllık bir mermer ve doğal taş geçmişi olduğunu gösteriyor. Bu da fevkalade önemlidir. Bunun daha da ileriye götürülmesi lazım. Afyonkarahisar'a da bu anlamda çok büyük iş düşüyor” dedi.

MERMER SEKTÖRÜ HAFİFE ALINAMAYACAK BİR SEKTÖR

Türkiye'de mermer sektöründe küçüklü büyüklü 2 bin fabrika, 9 bin atölye ile 200 binin üzerinde direkt istihdamın bulunduğunu anlatan Kalaycı, mermer sektörünün hafife alınamayacağına dikkat çekti. Kalaycı, konuşmasına şöyle devam etti:"Pandemi nedeniyle üretim faaliyetlerinin aksadığı 2020 yılında bizim doğal taş ihracatımız 1,7 milyar dolardır. Bu da toplam maden ihracatımızın yüzde 40'ına tekabül ediyor. 2021 yılında ise bu rakamın 2 milyar doları geçmesini bekliyoruz. Maden ihracatı bağlamında ise yüzde 40-45'lik bir aralığa tekabül edeceğini tahmin ediyoruz. Bu rakam da çok önemli. 2020 yılındaki 1,7 milyar dolarlık ihracatın yaklaşık 1 milyar doları işlenmiş mermerdir. 700 milyon dolara yakın kısmı da blok mermer satışıdır." Hürriyet Gazetesi Ekonomi Müdürü Sefer Levent, konuşmacılara plaket takdim etti. Zirve, Hürriyet Gazetesi Yazarı Noyan Doğan moderatörlüğünde yapılan mermer sektörü paneliyle devam etti. >> MEVLÜT TINAS