Programın konuğu Diyanet İşleri Başkanlığı İnsan Kaynakları Daire Başkanlarından Mahmut Gök; “Güvenli toplumu öngören dinimizin temeli İman, İslam ve İhsan’dır” dedi.

İslam dünyası için önemli bir hafta olan Kutlu Doğum Haftası, İl Müftülüğü tarafından tertip edilen bir programla kutlandı. Özel bir salonda yaklaşık 1000 kişinin katılımı ile gerçekleştirilen programda Diyanet İşleri Başkanlığı tarafından bu yıl için planlanan ‘Hz. Peygamber ve Güven Toplumu’ başlığı altında Diyanet İşleri Başkanlığı İnsan Kaynakları Başkanlığı Daire Başkanlarından Mahmut Gök tarafından konferans gerçekleştirildi.

“1989’DAN BU YANA TOPLUMDA FARKINDALIK OLUŞUYOR”

Afyonkarahisar Valisi Aziz Yıldırım’ın da eşi ile birlikte katıldığı program İmaret Camii İmam Hatibi Veysel Yüksel tarafından seslendirilen Kur-an’ ı Kerim Tilaveti ile başladı. Günün anlam ve önemine ilişkin konuşmayı ise Afyonkarahisar İl Müftüsü Şükrü Kabukçu yaptı. İl Müftüsü Şükrü Kabukçu konuşmasında; “Alemlere rahmet olarak gönderilen Hz. Muhammed (SAV) efendimizi anmak üzere tertip ettiğimiz bu mütevazi toplantıya teşriflerinizden dolayı şükranlarımı sunuyorum. Diyanet İşleri Başkanlığımız ve Diyanet Vakfı ile birlikte 1989 yılından bu yana peygamber efendimizi farklı yönleriyle toplumun her kesimine yaymak üzere Kutlu Doğum Haftası’nı ihdas etti. Bu haftayı ihdas edenleri şükranla anıyoruz çünkü bu vesile ile 7’sinden 70’ine toplumun her kesiminde bir farkındalık oluşuyor. Bizim bu haftamız gelmeden önce cemaatimiz bizlere bu hafta ne olacak diye soruyorlar. Bu güzel hafta topluma mal oluyor ve rabbimize hamd ediyoruz” dedi.

“PEYGAMBERLERİN TOPLUMA ÖĞRETTİĞİ 5 TEMEL DEĞERDİR GÜVENİ OLUŞTURAN”

Her yıl Kutlu Doğum Haftası’nda Diyanet İşleri Başkanlığı’nın bir konuyu tema olarak seçtiğini belirten İl Müftüsü Şükrü Kabukçu; “Başkanlığımızca bu yıl da ‘Hz. Peygamber ve Güven Toplumu’ başlığı altında konuları topluma anlatarak işlemeye çalışıyoruz. Peygamber efendimizin öğrettiği değerler temizlikten, ticarete, sofra adabından büyüklerle nasıl konuşmaya varıncaya kadar bizzat yaşanmış ve nesilden nesile aktarılmış önemli değerler ve öğretilerdir. Güven toplumu denilince eski kaynaklarımızın bize öğrettiği Zaruret-i Hamse dediğimiz 5 temel değer bütün peygamberlerin toplumlara öğrettiği değerlerdir. Bu değerler can emniyeti, mal emniyeti, nesil emniyeti, akıl emniyeti ve din emniyetidir. Ben sadece din emniyeti konusunda bir şey söylemek istiyorum. Toplumda din emniyetini tesis etmenin gerekliliği lüzumu ve buradan hareketle Diyanet İşleri Başkanlığı gibi bir kurumu kuran kurucu kadronun almış olduğu kararın ne kadar da isabetli ve yerinde olduğunu yaşamış olduğumuz 15 Temmuz melun saldırısında bir kez daha görmüş olduk” ifadelerini kullandı.

“3 KURUM VE KURULUŞUMUZ TOPLUMA DİN KONUSUNDA SAĞLAM VE SAĞLIKLI BİLGİ VERMEYE DEVAM EDECEK”
Dinin şeffaf ve hesap verilebilir şekilde topluma öğretilmesi din emniyeti açısından son derece önemlidir. Bu itibarla ben 3 kurumu hayırla yad ediyorum. Müntesibi olmaktan iftihar duyduğum, şükrettiğim Diyanet işleri Başkanlığı, İmam Hatip Liselerimiz ve elbette ki İlahiyat Fakültelerimizdir. Bu 3 kurum ve müesseseyi inşallah daha da gelişerek toplumun din konusunda sağlam ve sağlıklı bilgi vermeye devam edecektir. Bu hafta vesilesi ile ilimizde ve ilçelerimizde güzel programları ilçe müftüsü kardeşlerimle beraber programladık. Yine bütün camilerimizde ve bütün Kur-an Kurslarımızda özellikle hanım kardeşlerimize ve erkek cemaatimize yönelik programlar var. Kitap dağıtımı ve diğer güzellikler de inşallah okullarımızda hem yarışmalar hem de bizzat okullara giderek personellerimizle birlikte efendimizi anlatan konferanslar devam edecektir. Ben bu vesile ile Kutlu Doğum Haftası’nın hayırlara vesile olmasını Cenab-ı Allah’tan niyaz ediyorum” diye konuştu.

MİNİK İLAHİ GRUBU BÜYÜK İLGİ GÖRDÜ

Afyonkarahisar İl Müftülüğü’nün destekleri ile Amine Hatun 4-6 Yaş Kur-an Kursu’nda eğitim gören öğrenciler tarafından hazırlanan ilahi dinletisi ile program devam etti. 4-6 Yaş grubu öğrenciler tarafından seslendirilen ilahi dinletisi salonda bulunan konuklar tarafından uzun süre ayakta alkışlandı. İlahi dinletisi sonrasında Vali Yardımcısı Cafer Sarılı ve eşi tarafından minik ilahi grubu üyelerine ödülleri takdim edildi. Diyanet İşleri Başkanlığı tarafından hazırlanan cinevizyon gösterimi ve Kutlu Doğum Haftası cinevizyon gösterimi ile devam eden programın konuğu olan Diyanet İşleri Başkanlığı İnsan Kaynakları Daire Başkanlarından Mahmut Gök tarafından da Kutlu Doğum Haftası’nın bu yılki teması olan ‘Hz. Peygamber ve Güven Toplumu’ üzerine bir konferans verildi.  

a2-050.jpg

“BÜTÜN İNSANLARA HUZUR GETİRECEK DİNİN ADIDIR İSLAM”

Salonu dolduran vatandaşlara hitaben bir konferans veren Diyanet İşleri Başkanlığı İnsan Kaynakları Daire Başkanlarından Mahmut Gök; “Cenab-ı Allah insanları en güzel şekilde yarattı ve yeryüzünün en şereflisi kıldı. İnsanın yeryüzünde hayatını sürdürebilmesi için de dünyayı ve dünyadaki her şeyi insanın hizmetine amade etti. Bir ayeti kerimesinde de belirttiği ‘Allah yerde ve gökte olan herşeyi sizin hizmetinize sundu’ buyurmuştur. Cenab-ı Allah bizlere olan merhameti ve şefkati nedeniyle dünyadan huzurlu, mutlu, güven ve barış içerisinde hayatımızı sürdürelim diye peygamberler vasıtası ile din gönderdi. Hz. Adem Aleyhisselam’dan, Hz. Muhammed (SAV) efendimize kadar gelmiş bütün dinler özde aynıdır. Dünya hayatında kullarının barış ve huzur içerisinde, güven içerisinde yaşayabilmeleri için Cenab-ı Allah din göndermiştir. Adem Aleyhisselam’a gönderdiği din ile Hz. Muhammed Aleyhisselama gönderdiği aynıdır. Şartlar ve zaman değiştikçe, geliştikçe bazı ilaveler olmuştur ya da dinde bazı sapmalar olunca Allah yeni bir din göndermiştir. En mükemmeli olarak her zaman ve her mekanda bütün insanlara huzur getirecek son şeklini almış olan dine İslam dini diyoruz” dedi.

“İMAN, İSLAM VE İHSAN FERTTE VE TOPLUMDA KABUL GÖRMÜŞSE GÜVENLİ TOPLUM İNŞA EDİLMİŞ DEMEKTİR”

İslam dininin aslının ne olduğunu da anlatan Diyanet İleri Başkanlığı Daire Başkanlarından Mahmut Gök; “Dinimizin esasları aslında 3 temele dayanmaktadır bunlar İman, İslam ve İhsan olarak anlaşılmalıdır. İmanın şartlarını ve İslam’ın şartlarını biliyoruz. İhsan ise kelime anlamı itibariyle iyilik demektir. Bu 3 temel esası Türkçe karşılıklarıyla önümüze koyduğumuz zaman İman güven demektir, İslam barış demektir, İhsan iyilik demektir. Buradan çıkan sonuç ise din güven demektir, din barış demektir, din iyilik yapmak demektir. Eğer bu 3 tane esas bir toplumda kabul gördüyse önce fert olarak kişide bu yerleştiğinde toplumda da bu karşılığını gördüğünde o zaman huzur ve güvenli bir toplum oluşmuş demektir. Peygamber efendimiz bu idealini şu sözlerle ifade eder ‘Ne zaman ki bir tüccar kadın Yemen’den, Şam’a devesiyle gidip ticaretini yapıp tekrar memleketine huzur ve güven içerisinde dönerse işte o zaman güven ve huzur toplumunu oluşturmuşuz demektir’ diye buyurmuştur. Hayatı boyunca da bu idealinin mücadelesini verdi çünkü onun adı Muhammedül Emin’di” ifadelerini kullandı.

“PEYGAMBERİMİZİN ÖĞRETTİKLERİYLE YAŞAYAN ANADOLU İNSANLARIYIZ”

Diyanet İşleri Başkanlığı İnsan Kaynakları Daire Başkanlarından Mahmut Gök’ün verdiği ‘Hz. Peygamber ve Güven Toplumu’ konulu konferansın ardından Afyonkarahisar İl Müftülüğü bünyesinde kurulan Nida İlahi Grubu tarafından ilahilerden oluşan bir dinleti sunuldu. İlahi grubunun dinletisinin ardından Vali Aziz Yıldırım da kısa bir konuşma yaptı. Vali Yıldırım; “Bizim peygamber efendimiz Muhammedül Emin’di. Bizim atalarımızda öyle bir güven yurdu inşa etmişlerdi ki ‘Bir zamanlar bizlerde bir milletmişiz, gelmişiz cihana milliyet neymiş göstermişiz’ derken Adriyatik’ten, Çin’e kadar bütün topraklarda insanların özgürce ve güven içerisinde yaşayabildikleri bir yurt tesis etmişlerdi. Bugün Anadolu toprakları onlardan kalan mirası aynı şekilde güvenli topraklar olarak çevresindeki mazlumların yuva bilecekleri bir yer haline getirdi. Bugün de Anadolu’da Afyonkarahisarımızda da sizlerin bildiği gibi Suriye’den, Afganistan’dan ve diğer ülkelerden gelmiş misafirlerimiz var. Bu Anadolu coğrafyası ve Anadolu toprakları ve üzerinde yaşayan siz değerli Müslüman kardeşlerimiz mazlum insanlara kucak açtı. Yaptığınız bu güzellik peygamber efendimizin bize öğrettiği güven toplumu olma, mümine güvenme, insanları sevme ve yaradılanı yaradandan ötürü hoşgörme anlayışında olan bir ümmetiz” diye konuştu. 

KOMPOZİSYON YARIŞMASINDA DERECEYE GİRENLER ÖDÜLLERİNİ ALDI

Programın sonunda Diyanet İşleri Başkanlığı İnsan Kaynakları Daire Başkanlarından Mahmut Gök’e katılımlarından ve sunumundan dolayı teşekkür eden Vali Aziz Yıldırım, Daire Başkanı Gök’e çiçek takdim etti. Liseler düzeyinde Güven toplumu konusu üzerine yapılan kompozisyon yarışmasında dereceye giren öğrencilere ödüllerini Vali Aziz Yıldırım’ın eşi Selma Yıldırım takdim etti. Günün anısına çekilen hatıra fotoğrafı sonrasında program sona erdi. 

a3-007.jpg