Korel Termal otelde düzenlenen toplantıya TKHK Başkan Yardımcısı Doç. Dr. İsmail Yılmaz, Afyonkarahisar KHB Genel Sekreteri Dr. Murat Çağlayan, 7 ilden çok sayıda hastane çalışanı katıldı.

Programın açılış konuşmasını yapan Afyonkarahisar KHB Genel Sekreteri Dr. Murat Çağlayan, Dijital Hastane Değerlendirme Toplantılarının 8’incisinin yapıldığını söyledi.

Çağlayan, ülkemizde sağlıkta dönüşümün başladığından itibaren Sağlık Bakanlığının önderliğinde çok ciddi yol kat edildiğini belirterek, şöyle konuştu:

“Bu yolda ilerlerken standardizasyon, veri güvenliği, hız ve tasarım kriterlerinin maksimum aplikasyonunu sağlamak sağlıkta kaliteyi optimal düzeye çıkaracaktır. Günümüz teknolojisi çağında  hastanelerimizde kaliteyi geliştirmek, hasta ve çalışan güvenliğini temin etmek ve memnuniyeti artırmak ancak teknolojiyi en iyi şekilde kullanmakla mümkündür. Dijital Hastane modeline geçişle birlikte insan gücü farklı alanlarda kullanılabilecek. Çalışanların dokümantasyonlara ayırdığı süre kısalacak. Sunulan sağlık hizmetleri daha verimli ve güvenli olacak. Hasta odaklı bakım anlayışıyla en az riskle en yüksek verim sağlanmış olacaktır.”

“Dijital hastane sistemini başaracağımıza inanıyorum”

Çağlayan, bilişim teknolojilerinin tüm hastanelerde yaygınlaştırarak kağıtsız ve güvenli hastaneler oluşturmak için HİMSS EMRAM kriterlerini hastanelerimizde yerine getirilmesi gerektiğini kaydetti.

‘Bu konuda kararlılık kilit noktadır’ diyen Çağlayan, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Bu noktada diğer kurumlarla olan işbirliğinin çok önemli olduğunu düşünüyorum.  Yine tecrübe paylaşımın çok önemli olduğu kanaatindeyim. Dijital hastaneciliğin gerektirdiği kriterleri yerine getirmek ancak bu işe gönül veren yönetim kadrolarıyla mümkün olacaktır. Bunu hep birlikte başaracağımıza inancım tamdır. Bugün dijital hastane değerlendirme toplantısının bu hizmetin gerektirdiği pek çok yöne ışık tutacağı kanaatindeyim. Afyonkarahisar KHB olarak,  böyle bir organizasyona ev sahipliği yapmaktan dolayı mutlu olduk. Bu toplanın hem ilimiz hem de ülkemiz açısından hayırlar getirmesini temenni ediyorum.” diye konuştu.

“Kağıtsız hastane hedefliyoruz”

TKHK Başkan Yardımcısı Doç. Dr. İsmail Yılmaz da Dijital Hastane Değerlendirme Toplantısına ev sahipliğinde bulunan Afyonkarahisar KHB’ye teşekkür etti.

Dijital Hastane konusunda esas amaçlarının kağıtsız hastane yapmak olmadığını ifade eden Yılmaz, şu değerlendirmede bulundu:

“Biz hasta güvenliğini önceleyen kağıtsız hastaneler yapmak istiyoruz. Hasta güvenliğini öncelemeyen ve güvence altına almayan bir dijitalleşme bizim kurumlarımızın içerisine girmeyecek. Amacımız bu yoğun mesai içerisinde profesyonel sağlık çalışanlarına teknolojinin yardımını sağlamak. Hekim reçete yazarken veya tetkik isterken ‘Bu hasta gebe, bu hasta için tetkik istemeyen’ bilgi sistemlerini kullanmak istiyoruz. Özetle hedefimiz bu.”

“İsteğimiz seviyede değiliz”

‘Aslında bunun altyapısının bulunduğunu hepimiz biliyoruz’ diyen Yılmaz, şöyle devam etti:
“Sağlık Bakanlığı sağlıklı dönüşümün yaklaşık 13 yıllık sürecin içerisinde bu altyapıyı sağladı. Bize düşen de zihniyet dönüşümüdür. Bir değişim yönetimine ihtiyacımız var. Bu toplantı bu değişim yönetiminin nasıl olacağının ip uçlarını verecek bir bölgesel toplantıdır. Bu bölgesel toplantıya Konya’dan, Nevşehir’den, Eskişehir’den,  Antalya’dan,  Burdur’dan ve Afyonkarahisar’dan sağlık yöneticisi arkadaşlarımız katılıyor. Bu tür toplantılar farklı yerlerde mükerrer şekilde yapılmış. Projemiz de yaklaşık dördüncü yılında. Bu zaman zarfında istediğimiz mesafeyi maalesef kat edememişiz. Türkiye şuanda HİMSS evrelemesine göre, 2.9 seviyelerinde. Biz Avrupa’daki en iyi ülke olmak için yola çıktık. Bize verilen talimat bu yönde oldu. Biz bu yılın sonunda Allah nasip ederse bunu hep beraber sağlayacağız. Neden bu yılın sonu? Çünkü HİMSS’in 01.01.2018’de ritüelleri değişiyor. Kriterler değişmeden mevcut güncel maddelerle biz hastanelerimizi bu sürece dahil edeceğiz. Bize verilen hedefleri tutturmaya çalışacağız.” İfadelerini kullandı.

Konuşmaların ardından Dijital Hastane Değerlendirme Toplantısı hastane yöneticilerine sunumlarla devam etti.