Organize Sanayi Bölgesi 15. Olağan Kongresini hafta sonunda Organize Sanayi Bölgesi toplantı salonunda gerçekleştirildi. Yeterli katılımın sağlandığı genel kurul divan teşekkülünün oluşturulması ile başladı. Divan Başkanlığını Umur Temizer, Divan Üyeliğini ise Abdurrahman Tuna’nın gerçekleştirdiği kongre saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunması ile devam etti. 

“Vor istasyonu için üniversite muhatap alınıyor”

Kongrede yönetim kurulunun faaliyet raporunun okunması maddesini organize Sanayi Bölgesi Yönetim KuruluBaşkanı Bekir Yeşilay yaptı. Başkan Yeşilay; “2 yıl önce yine bu salonda genel kurul gerçekleştirilmiş ve bende adaylığımı açıklamıştım. Siz değerli delegelerimizin oyları ile yaptığımız çalışmaların ve yönetim kurulunun bu çalışmalara devam etmesi için yetki verdiniz. Bizim gündemimizde yer alan yapacağımız en önemli işlerden bir tanesi Vor İstasyonu ile ilgiliydi. Bu konuda da çok ciddi çalışmalarımız oldu. Orman ve Su İşleri Bakanımız Veysel Eroğlu’nun destekleri ile Susuz Belde mezarlığının üzerinde bulunan büyük bir alanda çalışmalar yaptık. Vali, Belediye Başkanı, Rektör ve bu işten dolayı kim etkileniyor ise tüm birimler helikopter ile gezerek incelemede bulundu. Devlet Hava Meydanları Genel Müdürlüğü’ne de Ulaştırma Bakanımızın talimatıyla bir toplantı gerçekleştirildi. Yüzde 99 oranında da olumlu bir gelişme olduğu konusunda düşüncelerimiz vardı ancak Vor İstasyonunun bulunduğu alan üniversitemiz sınırları içerisinde kalıyor. İşi biz yapıyoruz, sekretaryayı biz takip ediyoruz, siyasilerle bu işin yürümesi için belediye başkanımızla biz çaba sarf ediyoruz. Devlet Hava Meydanları Genel Müdürlüğü ’de bu konuda direk olarak üniversiteyi muhatap alıyor” dedi. 

“OSB’yi 2,5 milyon metrekare büyütmek için ilk adımları attık”

Organize Sanayi Bölgesi ile ilgili önemli bir çalışmanın ise büyüme hamlesi olduğunu bu konuda da yoğun bir çalışma içerisinde olduklarını belirten Başkan Bekir Yeşilay; “Organize Sanayi Bölgemizin 2012 yılında başladığımız büyümesiyle ilgili çalışmalarımız 1 ay önce askıdan indi. Müsteşar Yardımcısı ile yaptığımız görüşmede de yatırım programına alınması konusunda talimat verdi. 6 ay ila 1 yıl içerisinde alınacak sonucu Bölge Müdürümüz Ali Akosmanoğlu’nun genel müdürlük ve bakanlık yetkilileri ile ilişkilerinin iyi olması vesilesi ile birkaç gün içerisinde önemli bir noktaya geldi ve yatırım programına alındı. Genel kurulda sizlerden büyümeyle ilgili olarak yetki almıştık. Kanun bize istimlak yetkisi vermiyor ama istimlak konusunda da belediyemiz yetkili. Beyyazı Belediye Başkanımız Asım Aslantaş ile de ikili ilişkilerimizi iyi tutuyoruz. Başkanımız da hakikaten hem beldesine hem de topluma faydalı çalışmalar yürütüyor. Kendisiyle yaptığımız ön görüşmeler neticesinde istimlak konusunda yardımcı olacağını söyledi. Yaklaşık 2,5 milyon metrekarelik bir büyüme öngörüyoruz ancak tamamının istimlak çalışmasının çok uzun bir süre alabileceğini düşüncesine vardık. Bu nedenle 2 veya 3 etap halinde bir çalışma yaparak tapusunu aldığımızda da hemen araziyi sanayicimize açmayı istiyoruz” diye konuştu.

“İtfaiye’yi OSB’ye taşımak için girişimlerde bulunduk”

Afyonkarahisar Organize Sanayi Bölgesi’nde zaman zaman çıkan yangınlarda fabrikaların ve işletmelerin maddi kayıplar yaşadığını hatırlatarak bu konudaki atacakları adımın ise İtfaiye’nin OSB içerisine alınması yönünde olduğunu dile getiren OSB Yönetim Kurulu Başkanı Bekir Yeşilay; “OSB içerisindeki işletmelerimiz ve fabrikalarımız zaman zaman çıkan yangınlarda zarar gördü. Bir daha böyle bir durumla karşılaşılmasını gönlümüz arzu etmiyor. Yaşanan olaylarda da Afyonkarahisar Belediyesi İtfaiye ekipleri zamanla yarışarak müdahalelerde bulunarak özverili çalışmaları ile yangınları büyümeden söndürme gayreti içerisinde oldular. İdari binamızın yanında bulunan yaklaşık 20 bin metrekarelik bir alanı ayırdık. Olağanüstü bir durum olmaz ise İtfaiye’nin bu alana taşınmasını sağlayacağız. Belediye Başkanımız Burhanettin Çoban ile görüşmelerde bulunduk belediyenin de böyle bir çalışmasının da var olduğunu biliyoruz. İtfaiye’ de OSB içerisine geldiği zaman belediyenin bize arıtma ile ilgili yaptığı yardım ve destekten sonra itfaiyenin de gelmesiyle bizlere belediyenin çok büyük katkısı ve desteği olmuş olacak. Belediye Başkanımız Burhanettin Çoban’a sanayicinin yanında olması, bizlere arıtma, itfaiye ve yollarımızın yapılması noktasında verdiği desteklerden dolayı teşekkür ediyorum” ifadelerini kullandı.

“Bakanımız her talebimize fazlasıyla yanıt verdi”

Afyonkarahisar Organize Sanayi Bölgesi’nin sanayi tesisleri ile dolu bir alan olduğunu ancak yaşanabilir bir alan olması noktasında da yeşillendirme çalışmalarının yapılmasının da gerekliliğine vurgu yapan Organize Sanayi Bölgesi Yönetim Kurulu Başkanı Bekir Yeşilay; “Organize Sanayi Bölgemizin yeşillendirilmesi noktasında Orman ve Su İşleri Bakanımız Veysel Eroğlu’ndan destek gördük. Yollarımızın orta refüjlerinin yüzde 70’inin fidan dikilerek yeşillendirilmesi noktasında bakanımızın gösterdiği destekten dolayı teşekkür ediyoruz. Organize Sanayi Bölgesi ile ilgili yaşadığımız sorunlar veya talepler konusunda Sayın Bakanımız Veysel Eroğlu’ndan ne istediysek fazlasını bize vermeye çalıştılar. Bizlerin sorunları ve isteklerine kayıtsız kalmayan ve her zaman yanımızda olan Sayın Bakanımıza bu vesile ile tekrar teşekkür ediyorum” dedi.

“İşletmelerin tüm ihtiyacı olan tüm birimleri iş merkezimizde toplamaya çalıştık”

İşletmelerin ihtiyaçlarının tespitinin ardından eksik ve noksan gördükleri konularda attıkları adımlardan da bahseden Başkan Yeşilay; “Bilindiği üzere işletmelerin bankacılık hizmetleri konusundaki sıkıntılarını iş merkezimizi bankalara kiralayarak çözmüştük. Yine Noter hizmetleri ile sıkıntıların olduğunu biliyorduk. Bu konuda da gerekli girişimleri yaparak OSB İş Merkezi’nde noterimizin geçtiğimiz yıldan itibaren hizmet vermesini sağladık. Bir diğer hizmet olan PTT ile ilgili de çalışmamızı tamamlayarak PTT’nin de şubesini OSB’de hizmete sokmasını sağladık. Bankalar için kullandığımız bir dükkanı ise şimdilik kiraya vermiyoruz. Eylül ayında Ticaret Borsası tarafından açılacak olan Canlı Hayvan Borsası ile birlikte Ziraat Bankası’na ihtiyaç olacağını düşünüyoruz. Bu konuda da çalışmalarımızı sürdürüyoruz. İnşallah Ziraat Bankası’nın da OSB Şubesi’nin açılmasını sağlarsak bankacılık hizmetleri konusunda da bir eksiğimiz kalmayacak” değerlendirmesinde bulundu.

“OSB’yi yönetmek, belediyeyi yönetmek kadar ağır sorumluluklar gerektiriyor”

Organize Sanayi Bölgesini yönetmeninin diğer oda ve borsaları yönetmekle aynı seviyede görülmemesi gerektiğini ve yönetecek ismin de ikili ilişkilerinin çok güçlü olması gerektiğini, görev süresi boyunca da büyük özveride bulunması gerektiğini ifade eden Başkan Bekir Yeşilay; “Organize Sanayi Bölgesini yönetmek belediyeyi yönetmek kadar büyük sorumluluk gerektiren bir görev. Göreve geldiğimiz günden bu yana OSB’nin tüm sorunlarını çözmeye yönelik ciddi gayretlerimiz oldu. Bu çalışmalar sırasında da ikili ilişkilerimizi güçlü tutmaya ve sorunların çözümü noktasında adımlar atmaya çaba harcadık. Sizler de bizim yaptığımız çalışmaları gördüğünüz için bizlere oy vererek görevlendirdiniz. Organize Sanayi Bölgesi’nin sorumlulukları çok ağır ve görev alacak kişilerin de çok fazla özveride bulunması gerekiyor. Diğer oda ve borsalar gibi sadece bir hizmet binası ile hizmet alım giderlerinden sorumlu yapımız yok. Güçlü bir Organize Sanayi Bölgesi oluşturmanın da temeli senin benim adayım kazansın mantığından ziyade ikili ilişkileri çok iyi olacak gerek hükümetle gerekse yerel yönetimlerle güçlü ilişkilerle OSB’ye faydalı olabilmeli” yorumunda bulundu.

“Gelir getirecek yeni adımlar atmaya hazırlanıyoruz”

Yeni dönemde gelirlerin artırılması için bir dizi çalışma yaptıklarını belirterek çalışmalar hakkında da delegeleri bilgilendiren Organize sanayi Bölgesi Yönetim Kurulu Başkanı Bekir Yeşilay, kırık parsellerden oluşan yaklaşık 2 milyon metrekarelik alanın yeniden düzenlenerek satışının planlandığını belirtti. Organize Sanayi Camii arkasında bulunan bir bölgede 10 ila 20 işyeri kurulabilecek bir alanda prefabrik işyerleri yaparak gelirlerin yüzde 25 oranında artırılmasını hedeflediklerini de belirten Başkan Yeşilay, işletme sahiplerine de yüzde 5 oranında aidat indirimi yapılmasına ilişkin bilgiler verdi. Yeşilay; “Bilindiği gibi işletmelerimizin aidat ödemeleri var. Aidat ödemelerinde bir taraftan zamanında ödeyen işletmelere yüzde 5 indirim uygulayarak gününde ödemeyen işletmeleri de teşvik etmiş olalım istedik. Gününde ödemeyen işletmelerle ilgili olarak yönetim kurulu kararıyla aylık yüzde 2 faiz alınıyor. Bu indirim ile beraber zamanında ödemeyen işletmelere de zamanında ödemeleri halinde gecikme faizi ve indirimle birlikte yüzde 7 oranında bir avantaj sağlayacağı düşüncesindeyim. İndirim hak eden ancak sonrasında geç ödeme yapan işletmelerin indirimden faydalanamayacağını da belirtmiş olalım” ifadelerine yer verdi. 

“Yeşilay, bir dönem daha başkan seçildi”

Organize Sanayi Bölgesi Yönetim Kurulu Başkanı Bekir Yeşilay’ın konuşmasının ardından Yönetim Kurulu ve Denetim Kurulu Faaliyet Raporlarının okunması, gelir gider tablosu ve 2017 yılı bütçesinin belirlenmesine ilişkin gündem maddeleri değerlendirildi. Gündemde yer alan maddelerin tek tek oylanmasının ardından seçime geçildi. Kongreye iştirak eden delegelerin tamamının oylarını alan Bekir Yeşilay yeniden başkanlığa seçildi. Bekir Yeşilay’ın başkanlığında görev alacak olan OSB Yönetim Kurulu’nda Bekir Bayana, Mehmet Mühsürler, Tahsin Oğuz ve İrfan Mutluer’den oluştu. Yedek Üyeliklere ise Ali Rıza Gürakar, Abdurrahman Tuna, Umur Temizer, Ercan İşlek ve Ender Sezgintürk oldu. Denetim Kurulu Asil Üyeliği’ne Mehmet Sedat Çiftçi, İbrahim Savrukoğlu, Denetim Kurulu Yedek Üyeliklerine ise Ömer İlarslan ve Orhan Gülcan seçildi.