Türkiye’de siyasi tartışmaların yarattığı istikrarsızlığı ortadan kaldırmak amacıyla 16 Nisan’da yapılan anayasa değişikliği referandumunun kabulünün ardından başlayan anayasada değişikliği öngören maddelerle ilgili çalışmalar hızla sürüyor. Anayasa değişikliğine ilişkin çalışmaların Adalet Komisyonu’na ait bölümünde görevlendirilen MHP Afyonkarahisar milletvekili Mehmet Parsak çalışmalarda gelinen noktayı Anahaber Gazetesi’ne anlattı.

“MECLİSTEKİ İSTİSMARLARI ÖNLEMEK İÇİN İÇ TÜZÜK DEĞİŞİKLİĞİ YAPTIK”

Anayasa Değişikliği Komisyonu’nun alt komisyonu olan Adalet Komisyonu’nda MHP’yi temsilen görev alan Afyonkarahisar Milletvekili Av. Mehmet Parsak, öncelikli olarak bir iç tüzük değişikliği yaptıklarını söyledi. Parsak; “Referandumda anayasa değişikliğinin kabulünün ardından hızlı bir çalışma yaparak bir iç tüzük değişikliği yaptık. Bunun arkasından da yeni yasama döneminde asıl iç tüzük değişikliğini yapacağız ve uyum yasalarını çıkaracağız. İç tüzük değişikliğini adeta bir ön değişiklik olarak yaptık. Sınırlı sayıda maddede değişiklik yaptık meclisteki istismarları ve tartışmaları önleyecek mahiyette bir çalışmaydı. Bunu yaparken de çalışmalarla ne olduğunu, ne bittiğini milletimiz de görsün bilsin diyerek bir objektiflikte sağladık. Bu çalışmamızı da tamamladık” dedi. 

“KAÇ MADDEDE DEĞİŞİKLİK YAPILACAĞINI SÖYLEMEK MÜMKÜN DEĞİL”

Yeni yasama dönemiyle birlikte asıl iç tüzük çalışmalarının başlayacağını ifade eden TBMM Anayasa Komisyonu Üyesi MHP Afyonkarahisar Milletvekili Mehmet Parsak; “Yeni yasama döneminde öncelikler, teklifler ve taslaklar da bizlere sunulur. Bu öncelikler, teklifler ve taslaklar üzerinde değerlendirmelerini ve çalışmalarını yaparak yeni yasama döneminde iç tüzük değişikliklerini hayata geçirmiş olacağız. Gündeme gelen anayasadaki 102 maddede değişiklik yapılacağı yönündeki sözler de doğru değil çünkü çok daha fazla maddede değişiklik yapılması gerekecek. Bugün itibariyle de madde sayısı söylemek zaten mümkün değil. Sadece Adalet Komisyonu’nda, Hakimler-Savcılar Kanunu, Askeri Mahkemelerin Kapatılması ve benzer konularda sunulmuş taslak var. Bu taslakta da takriben 49 madde de değişiklik yapılması öngörülüyor. Bu taslağın dışında da ekstra taslaklar ve teklifler gelecektir” diye konuştu.

“SİYASETTE HER ZAMAN SEÇİM İHTİMALİ VARDIR”

Anayasa değişikliğini öngören 16 Nisan referandumunda evet kararıyla birlikte 2019 yılında yapılacak genel seçimle birlikte yürürlüğe girecek olan Başkanlık Sisteminin yürürlüğe girmesi için bir erken seçim kararı alınacağı iddialarını da değerlendiren MHP Afyonkarahisar Milletvekili Mehmet Parsak, olasılığın her zaman var olduğunu söyledi. Parsak; “Siyasette seçim ve erken seçim her zaman olabilir bu ihtimal her zaman vardır. Erken seçim olması için de makul düzeyde uyum yasalarının tamamlanması gerekir. Bu çalışmaların da kısa sürede tamamlanacağı kanaatindeyim. Her siyasi parti olası bir seçim için her zaman hazırlıklı ve seçim yarışında güçlü olmak için ön çalışmalarını yapmak zorundadır. Milliyetçi Hareket Partisi’de yarın seçim olacakmış gibi hazırlıklarını bu anlamda yapmaya devam etmektedir” ifadelerini kullandı.