Afyonkarahisar Ak Parti eski Milletvekili Prof. Dr. Said Açba, basın mensuplarıyla kahvaltıda bir araya geldi. Bir kafede gerçekleştirilen toplantıya, Afyonkarahiasar AK Parti Merkez İlçe Başkanı Bülent Eser,  Teşkilat Başkanı Hüseyin Tutumlu, Seçim İşleri Başkanı Hüseyin Sezen, Tanıtım ve Medya Başkanı Mustafa Ötken, AK Parti eski İl Başkanı Mehmet Zeybek ve çok sayıda basın mensubu katıldı. Toplantıda hayata geçirilmesi hedeflenen ‘Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi’ AK Parti eski Milletvekili Prof. Dr. Said Açba tarafından anlatıldı. Açba, Mustafa Kemal Atatürk’ün cumhurbaşkanlığı döneminden Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın dönemi kadar arada geçen sürede neler yaşandığını değerlendirdi. Eski dönemleri eleştiren Açba, yeni sistemle Türkiye’nin daha hızlı kararlar alabileceğini söyledi. 

“Hakkında soruşturma kararı alınan cumhurbaşkanı erken seçim kararı alamayacak”

Yeni sistemde yasamayı da yürütmeyi de doğrudan millettin oluşturacağını ifade eden Açba, cumhurbaşkanın devletin ve yürütmenin başı olacağını söyledi. Açba şöyle konuştu: “Cumhurbaşkanı devletin ve yürütmenin başı olacak ve mevcut sistemdeki iki başlı yürütme teke düşecektir. Bakanlar kurulu meclis dışından atanacaktır. Yeni sistemde ‘Cumhurbaşkanın Sorumsuzluğu’ ortadan kaldırılıyor. Yani ‘ yetkili ama sorumsuz’ olmaktan çıkıyor. hem yetkili hem de sorumlu hale geliyor. mevcut anayasada denetlenemeyen ve soruşturulamayan cumhurbaşkanına denetim ve cezai sorumluluk geliyor. Eski düzenlemede cumhurbaşkanı meclisin 4’de 3 oyuyla sadece vatana ihanetten suçlanabiliyordu, yeni sistemde her hangi bir suç işlediği iddiasıyla soruşturma açılabiliyor. Soruşturma önergesinin kabulü için salt çoğunluk 360 kişi ve komisyon sonrası yüce divana gönderilebilmesi için 3’de 2 gizli oy ile 400 kişi gerekiyor. Yargılama en geç 6 ayda tamamlanıyor. hakkında soruşturma kararı alınan cumhurbaşkanı erken seçim kararı alamıyor.”                        

“Cumhurbaşkanının tüm iş ve işlemleri yargı denetimine tabi olacak”

Cumhurbaşkanının tüm iş ve işlemleri yargı denetimine tabi olacağını dile getiren Açba: “Cumhurbaşkanının yardımcıları ve bakanlarda cezai sorumluluk taşıyor ve aynı hükümlere tabi olarak yargılanabiliyorlar. Cumhurbaşkanı bir veya birden fazla yardımcı atayabilir ve görevden alabilir. Cumhurbaşkanı üst düzey kamu yöneticilerini atama ve görevden alma hakkına sahip” dedi. 

“Bakanlıkların kurulması ve kaldırılması kararname ile düzenlenecek”

Cumhurbaşkanlığı seçimleri 5 yılda bir iki türlü yapılacağını ifade eden Açba, cumhurbaşkanın erken seçim kararı alırsa kendi süresini de kısaltmış olacağını dile getirdi. Açba sözlerini şöyle sürdürdü: “Cumhurbaşkanlığı kararnamesi bugünkü sistemde yer alan ‘Bakanlar Kurulu Kararı’ işlevini görecektir. Kararname sadece yürütme yetkisine ilişkin konularda çıkarılabilecek. Temel haklar, kişi hakları ve ödevleri konularında kararname çıkarılamayacak.  Anayasada kanunla düzenlenmesi öngörülen konularda kararname çıkarılamayacak. Kanunda açıkça düzenlenen konularda kararname çıkarılamayacak. Kararname ve kanunlar çeliştiğinde kanunlar esas alınacak. Meclisin aynı konuda kanun çıkarması durumunda kararname hükümsüz hale gelecek. Cumhurbaşkanı kararnamesi ile yerel tüzel kişiliğe sahip kurumlar kurulamayacak. Cumhurbaşkanına yasama faaliyeti olarak sadece ‘Bütçe Ve Kesin Hesap’ kanunu teklif etme yetkisi tanınmıştır. Cumhurbaşkanlığı kararnameleri anayasal yargı denetimine götürülebilecektir. Cumhurbaşkanı kanunların uygulamasını sağlayacak, kanuna aykırı olmamak şartıyla yönetmelikler çıkarabilecektir. Bakanlıkların kurulması ve kaldırılması kararname ile düzenlenecektir.”                        
“Milletvekili sayısı 550’den 600’e çıkarılıyor”

Milletvekili sayısı 550’den 600’e çıkarılacağını dile getiren Açba, “Cumhurbaşkanı tarafından ilan edilen OHAL aynı gün meclis onayına sunulacak. Meclis gerekli gördüğü takdirde olağan üstü halin süresini kısaltabilecek, uzatabilecek veya kaldırabilecektir. Cumhurbaşkanının talebiyle Türkiye büyük Millet Meclisi her defasında olağan üstü hali 4 ayı geçmemek üzere uzatabilecektir. Savaş hallerinde bu 4 aylık süre aranmayacaktır. OHAL uygulamalarında vatandaşlar için getirilecek olan para, mal ve çalışma yükümlülükleri ile temel hak ve hürriyetlerin nasıl sınırlandırılacağı veya geçici olarak durdurulacağı, hangi hükümlerin uygulanacağı kanunla düzenlenecektir. OHAL sırasında çıkarılan cumhurbaşkanlığı kararnameleri 3 ay içerisinde Türkiye büyük millet meclisinde görüşülecek ve karara bağlanacaktır. Aksi halde kararname kendiliğinden yürürlükten kalkacaktır” diye konuştu. 

“Askeri yargı tümüyle kaldırılıyor”

Meclis 5’de 3 çoğunlukla seçim kararı alabileceğini ifade eden Açba, Cumhurbaşkanında seçim kararı alabileceğini dile getirdi. Seçim kararı hangi organ tarafından alınırsa alınsın her iki seçim de birlikte yenileneceğini aktaran Açba: “Askeri yargı tümüyle kaldırılıyor. Askeri üyeler olmayacağı için anayasa mahkemesi üye sayısı 17’den 15’e düşüyor. Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu (HSYK) yapısı ve seçim yöntemi değişiyor. Hakimler Ve Savcılar Kurulu (HSK) oluyor. Cumhurbaşkanınca 4 üye atanıyor. Meclise de üye seçme hakkı veriliyor. 13 üyeden 7’si meclis tarafından nitelikli çoğunlukla seçiliyor. Seçilme yaşı 25’ten 18’e indiriliyor. seçme ve seçilme yaşı aynı oluyor. Yeni nesillerin erken yaşta siyasete yönelmeleri için getirilen bu düzenleme maalesef ana muhalefet tarafından istismar ediliyor” şeklinde konuştu.