Gazeteci İsmail Akar’ın hazırlayıp sunduğu Basın Odası programına Gazeteciler Ahmet Tunca, Polat Yılmaz ve Ertuğrul Sevim yorumlarıyla katıldılar. 

Herkesin Cumhuriyet Bayramını kutlayarak sözlerine başlayan Gazeteci İsmail Akar, “Cumhuriyet fazilettir. Cumhuriyet bilhassa kimsesizlerin kimsesidir. Cumhuriyetimizin Kurucu Mustafa Kemal Atatürk’ü rahmet, özlem ve saygıyla anıyoruz. En büyük bayram milletimize kutlu olsun. Ulu Önder bir vecizesinde, ‘Az zamanda çok büyük işler yaptık. Bu işlerin en büyüğü, temeli Türk kahramanlığı ve yüksek Türk kültürü olan Türkiye Cumhuriyeti’dir’ demiştir. Milletimizin tabiat ve şiarına en uygun olan idare Cumhuriyettir. Bizlere düşen görev atalarımızdan emanet aldığımız Cumhuriyeti yükselterek gelecek kuşaklara bırakmaktır. Çok çalışmalı ve bayrağı yükseltmeliyiz. Cumhuriyetimize sahip çıkmak hepimizin görevidir” şeklinde konuştu.

“Vatandaşlara birey olma hakkı Cumhuriyet sayesinde verilmiştir”

Ulu Önder Atatürk’ün, en büyük eserim dediği Cumhuriyetin Kurtuluş Savaşı’ndan bir yıl sonra ilan edildiğini kaydeden Gazeteci Ahmet Tunca, “9 Eylül 1922’de savaş bittikten yaklaşık 13 ay sonra Cumhuriyetimiz ilan edilmiştir. Cumhuriyetin ilanından önce Atatürk yakın arkadaşlarıyla rejimin Cumhuriyet olması gerektiğini konuşmuş ve 29 Ekim 1923 günü Cumhuriyet’i ilan etmiştir. Cumhuriyetin ilanına gelinceye kadar uzun tartışmalar yaşanmıştır. O günkü mecliste bulunan kimi milletvekilleri Cumhuriyet’i bilmediklerinden, Atatürk’ün saltanata geçmesini istemişlerdir. Atatürk ise bunu reddetmiş ve Cumhuriyeti ilan etmiştir. Tarihte ilk kez Anadolu’da yaşayan vatandaşlara birey olma hakkı Cumhuriyet sayesinde verilmiştir. Bu büyük bayram hepimize kutlu olsun” diye konuştu.

“Cumhuriyetimizi hepimiz korumalı ve savunmalıyız”

Cumhuriyetin ilanının 21. asırda Türk milletinin ayakta kalması için yaptığı en büyük hamle olduğunu söyleyen Gazeteci Ertuğrul Sevim, “Bunu Mustafa Kemal’in önderliğinde gerçekleştirdik. Mustafa Kemal elinde tüm imkanlar ve halife, padişah, kral gibi unvanları kolayca alabilecek olmasına rağmen Cumhuriyet’i tercih etmiştir. Ülkemizde yaşayan herkesin bu devletin başına gelebilmesini arzu etmiştir. Cumhuriyet sayesinde ülkemizde yaşayan 80 milyon insandan en iyisini, en niteliklisini seçme imkanımız var. Ama Cumhuriyet öncesi dönemde böyle bir imkan yoktu. Mustafa Kemal Atatürk tüm vatandaşlarımıza yönetime katılma hakkını Cumhuriyet ile vermiştir. Cumhuriyetimizi hepimiz korumalı ve savunmalıyız” şeklinde değerlendirmede bulundu.

“15 Temmuz darbe girişimini Cumhuriyet çocukları önlemiştir”

Cumhuriyet ile geçmişte kurulmuş olan Türk devletlerindeki yanlış yönetim uygulamalarına son verildiğini kaydeden Gazeteci Polat Yılmaz, “Cumhuriyet topluluk, biraraya gelme demektir. Osmanlı Devleti’nin büyümesine baktığımızda bugün de sorunlu olan dört bölgede topraklarını genişlettiklerini görürüz. Buraları Kafkaslar, Balkanlar, Mezopotamya ve Filistin bölgeleri olarak sıralayabiliriz. Fransız Devrimi ile lokal devletler kurulunca böylesi genişleme imkanı bitmiştir. Ülkemizde Cumhuriyet kurulduğunda çağdaş insanlar oluşturma yoluna gidilmiştir. Atatürk’ün sık sık ifade ettiği gibi muasır medeniyet olma hedefi öne konulmuştur. 15 Temmuz darbe girişimini Cumhuriyet çocukları önlemiştir. Osmanlı’da yeniçeri kazan kaldırdığında halk sokağa çıkıp yeniçerileri engellemeye çalışmamıştır. Ama 15 Temmuz’da halk sokağa çıkmış ve darbe girişimini bastırmıştır” dedi.