Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, "Bugün Hollanda'da seçim var. Atların, itlerin sahiplerinin ne yapılacağı ortaya çıkacak. Bunların medenilikle alakası yok. Bunların, modern dünyayla alakası yok. Bunlar Bosna Hersek'te Srebrenitsa katliamında 8 bini aşkın Bosnalı Müslümanı katledenlerdir." dedi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Cumhuriyet Meydanı'nda düzenlenen toplu açılış törenine katılarak, vatandaşlara hitap etti. 

Tüm vatandaşları selamlayarak konuşmasına başlayan Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Afyon mücadelenin, direnişin, zaferin şehridir çünkü Afyon, işgalin ne demek olduğunu gayet iyi bilir. Afyon, özgürlüğün ne demek olduğunu gayet iyi bilir." ifadesini kullandı.

Afyonkarahisar'ın 14 yıllık mücadelelerinde hep yanlarında olduğunu ve kendilerini desteklediğini vurgulayan Erdoğan, "Partimizi kurduğumuz zaman nereden yola çıktık? Afyon'dan yola çıktık. Zira zaferin merkezinden yola çıkılmaz da nereden yola çıkılır? Şimdi yeni zaferlere hazır mıyız? Yeni zaferler için şu kalan yaklaşık bir aylık süreçte kapı kapı dolaşmaya var mıyız? Batı'nın oyunlarını bozmaya var mıyız?" diye sordu.

Erdoğan, cumhurbaşkanı seçiminde Afyonkarahisar'ın yüzde 65'lik bir oy oranıyla kendisine destek verdiğini ve bunu unutamayacağını belirterek, tüm vatandaşlara 15 Temmuz gecesi kadınıyla, erkeğiyle yanlarında dimdik durdukları için teşekkürlerini iletti.  

Afyonkarahisar'ın Türkiye'nin yurt içi ve yurt dışındaki terörle mücadelesinde son 1,5 yılda 23 şehit verdiğini anımsatan Cumhurbaşkanı Erdoğan, şehitlere Allah'tan rahmet, yakınlarına başsağlığı diledi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, vatandaşların "Şehitler ölmez, vatan bölünmez." sloganları üzerine, "Bu ifade Rabbimin hükmüdür. 'Allah yolunda öldürülenlere ölüler demeyiniz, onlar diridirler, siz bilemezsiniz.' Rabbim böyle buyuruyor. Afyon'un istiklal ve istikbal mücadelemizde hala en ön saflarda olduğunu zaten ispatladınız, ispatlıyorsunuz." dedi.

Vatandaşların "Dik dur eğilme bu millet seninle şeklindeki" sloganları üzerine Erdoğan, "Biz bugüne kadar beşer planında hiçbir gücün önünde eğilmedik. Biz sadece ve sadece Rabbimizin huzurunda rükuda ve secdede eğiliriz, başkası asla." karşılığını verdi. 

Erdoğan, Büyükkalecik'ten Kocatepe'ye giden yol üzerindeki Yüzbaşı Agah Efendi Şehitliği'ni hatırlatarak, Yüzbaşı Agah Efendi'nin emrindeki bir üsteğmen ve 150 askerle 2 bin 500 kişilik düşman birliğini darmadağın eden bir kahraman olduğunu kaydetti.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Düşmanın büyük bir bölümünü imha edip, kalanının da batıya doğru kaçmasını sağlayan Yüzbaşı Agah Efendi, üsteğmeni ve 100 askeriyle birlikte şehit olmuştur. Ne diyor şair? 'Bayrakları bayrak yapan üstündeki kandır, toprak eğer uğrunda ölen varsa vatandır'. Evet, bu topraklar yıllardır kanla ve terle yoğrula yoğrula bizim vatanımız olmuştur. Bizim milletimiz tarih boyunca emek vermediği, canını feda etmeyi göze almadığı, mücadele etmediği, bedelini ödemediği hiçbir şeye sahip olmamıştır." değerlendirmesinde bulundu.

Erdoğan, sözlerine şöyle devam etti:

"Bugün de büyük Türkiye için, güçlü Türkiye için, müreffeh Türkiye için verdiğimiz mücadelede pek çok bedel ödedik, ödüyoruz, terör örgütleriyle mücadelede bedel ödüyoruz, sınırlarımız dışında yürüttüğümüz operasyonlarda bedel ödüyoruz, ekonomimize yönelen saldırılarda bedel ödüyoruz. Avrupa'da vatandaşlarımıza, atlarıyla, itleriyle, kinleriyle, nefretleriyle saldıranlara karşı bedel ödüyoruz. Şimdi bugün Hollanda'da seçim var. Atların, itlerin sahiplerinin ne yapılacağı ortaya çıkacak. Bunların medenilikle alakası yok. Bunların, modern dünyayla alakası yok. Bunlar Bosna Hersek'te Srebrenitsa katliamında 8 bini aşkın Bosnalı Müslümanı katledenlerdir. Bunların biz cibilliyetini biliriz ama bunlar ne yazık ki hala medeni olamamışlar, modern olamamışlar, insanlıktan nasibini alamamışlar."