Camcı, “Çocukların ateşlenmesi anne-babaların korkulu rüyasıdır. Çoğu zaman “Çocuk çok ateşli ne yapmalıyız, hemen hastaneye getirelim mi?” gibi sorularla karşılaşırız. “Ateşi kaç?” diye sorduğumuzda ise “ölçmedik” ya da “36,5 galiba” gibi cevaplar alırız. Öyleyse öncelikle ateşin ne olduğunu bilmeliyiz. Ateş vücut ısısının normalin üstüne çıkması olarak tanımlanır. Sağlıklı bireylerin vücut ısısı 36,5-37,5 derece arasındadır. Çocuğumuzda 37,5 derece üzerini ateş olarak değerlendirebiliriz. Ancak en hafif bir yükseklikte hemen endişelenip ateş düşürülmeye çalışılmamalıdır. Çünkü ateş vücudun bir savunma mekanizmasıdır” dedi.

Ateş neden yükselir?

Vücutta oluşan bakteriyel enfeksiyonlar ateşin en sık görülen nedenlerindendir. Nadiren ise bazı bağ dokusu hastalıkları, otoimmün hastalıklar ve bazı kötü huylu hastalıklarda da ateş yükselebilir. Bazen de vücut ısısının yükselmesi, yanlışlıkla ateş olarak değerlendirilir. Bebeğin fazla giydirilmesi, oda ısısının yüksek olması, bebeğin iyi beslenmemesi sonucu sıvı kaybı yaşaması,  ağır egzersizler, tiroid bezinin hızlı çalışması, bazı ilaçlar vb. durumlar çocuğumuzun vücut ısısının yükselmesine neden olabilir.

Ateş yükselmesi hangi durumlarda önemlidir?

İlk 3 aydaki bebeklerde ateşlenme çok önemlidir; mikroplara karşı savunma mekanizmaları zayıf olduğu için ve henüz aşıları tam olmadığı için bu grup bebekler yüksek risk altındadır. Ateşlenmeleri mutlaka ciddiye alınmalı, hastaneye yatırılarak takip ve tedavisi yapılmalıdır. 3 ay - 2 yaş arası süt çocukları ateş açısından yine riskli bir dönemdedir. Gerekli kan ve idrar tahlilleri alınarak tedavisi ve takibi yapılmalıdır. Eğer bebek iyi görünümlü ise ve iyi beslenebiliyorsa yakın izleme koşulları ile evde takip edilebilir. Ancak kronik akciğer hastalığı, doğuştan kalp hastalığı, doğuştan metabolizma hastalığı, şeker hastalığı, bağışıklık yetersizliği ve ateşli havale riski olan hastalar yakın gözetim altında tutulmalıdır.  

Ateş nasıl düşürülür?

Çocuğumuzun ateşi 37,5 derece civarına çıktığında kıyafetlerini hafifletmemiz, odayı serinletmemiz ve elini yüzünü yıkamamız yeterli olabilir. 38 derece ve üzerine çıktığında ise parasetamol içeren şurup içirmemiz en güvenli ilk seçenektir. Takibinde dört saat ara ile parasetamol ve ibuprofen içeren ateş düşürücü şuruplar dönüşümlü kullanılabilir. Aspirin çocuklarda toksik etki yapabileceğinden, ateş düşürücü olarak kullanılması doğru değildir.   Ateşi hâlâ düşmediyse ılık bir banyo yaptırmak ya da ıslak havlular ile koltuk altına, kasıklara ılık kompres uygulamak fayda edebilir. Bu yapılanlara rağmen ateş düşmediği takdirde ise mutlaka ciddiye alınmalı, acil servislere başvurarak serum ya da iğne tedavisi uygulanması sağlanmalıdır. Özetle çocuğumuz çeşitli hastalıklar nedeni ile ateşlenebilir. En sık neden üst solunum yolu enfeksiyonlarıdır. İki-üç gün evde takibini yaptığımızda çoğu zaman istirahatle kendiliğinden iyileşecektir, bunu doğal bir bağışıklık gelişimi olarak düşünmeliyiz. Böylece çocuğumuzun lüzumsuz ilaç, antibiyotik kullanımını önlemiş oluruz. Ancak üç günden uzun süren ateş, 2 yaş altı süt çocuğu, hastalık dolayısıyla uyku hali, iyi beslenememe, ateş düşürücülere cevap vermeme, kronik hastalık, ateşli havale öyküsü durumlarından herhangi birisi varsa hemen vakit kaybetmeden çocuk doktorumuza başvurmalıyız.