Küçük yaşlarda hayvan otlatmaya ve tarlalarda çalışmaya başlayan Fadime Dana, genç bir kız olduğunda da evlendirildi. Evliliğinden hiç çocuğu bulunmayan ve 66 yıl sonra eşini kaybeden Dana, annesini de yanına alarak Afyonkarahisar'daki huzurevine yerleşti.

Annesinin de yaşamını kaybetmesiyle büyük bir boşluğa düşen Fadime nine, bu sırada huzurevlerinde kalan yaşlılara yönelik düzenlenen "bocce" ile tanıştı.

Kaldığı Emirdağ Huzurevi takımının tek kadın lisanslı sporcusu Dana, iki yıldır takımıyla "Yetişkin Gençler Bocce Ligi" müsabakalarına katılıyor. 

Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı Gençlik ve Spor Kulübü bünyesinde bulunan 700 lisanslı sporcu arasında "en yaşlı" unvanına da sahip Fadime nine, ilerleyen yaşına rağmen şampiyonalara katılıyor, gençlere taş çıkartıyor.

a1-163.jpg

Huzureviyle "huzur"u buldu

Fethiye'de düzenlenen Yetişkin Gençler Türkiye Bocce Şampiyonası'na katılan Dana, AA muhabirine yaptığı açıklamada, ailesinin çiftçilikle uğraşması nedeniyle çocukluğundan bu yana tarlalarda çalıştığını, hiç oyun oynamadığını anlattı.

Huzurevinde bocce sporu ile tanıştığında ilk başlarda çok zorlansa da hiç ön yargıyla yaklaşmadığını söyleyen Dana, yaptığı iyi atışlarla çocuklar gibi sevindiğini dile getirdi. Dana, şöyle konuştu:

"Doyasıya oyun oynama hayalimi gerçekleştirmek bu yaşta nasip oldu. Hem eğleniyor hem de spor yapıyorum. Bocce oynarken kendimi çok iyi hissediyor, kafamdaki olumsuz düşüncelerden kurtuluyorum. Hiç yalnız kalmıyorum. Bocceyle birçok ili gezme fırsatı yakaladım. Kötü atış yaptığımda üzülüyorum ancak kendimi hemen toparlıyorum.  Takımdaki herkes bana çok iyi davranıyor. Kimisi 'Fadime teyze' kimisi de 'Fadime anne' diyor. Çok yalnızlık çektim. Kötü günlerim geçti, huzurevine geldikten sonra rahatladım." 

Bocce oynamalarına vesile olan herkese teşekkür eden Fadime nine, gücünün yettiği kadar bocce oynamaya devam edeceğini kaydetti.

Spora başlamanın yaşı olmadığını vurgulayan Dana, herkese spor yapmayı tavsiye etti.

Bocce

Bocce, düzgün ve pürüzsüz bir sahada, bu amaçla yapılmış küçük ve büyük toplara, "punto", "raffa" ve "volo" olarak adlandırılan atış sistemleriyle vurularak oynanıyor.

Atış yöntemleriyle büyük ve küçük toplar önceden saptanarak birbirine yaklaştırılıyor veya uzaklaştırılıyor. Oyuncular bir veya birden fazla topla oynamaya devam ederek en yüksek puanı kazanmaya çalışıyor.