Afyon Çimento Fabrikası’nın 60 yıl sonra yeni sahibi Çimsa Holding’in yeni ve modern bir fabrika inşa etmesiyle birlikte yer değiştirdi. Çimsa Holding eski fabrika arazisini satışa sunmak için ön talepleri almaya başladı.

2 YABANCI FİRMA TARAFINDAN İŞLETİLDİ

Sanayileşme hamlelerinin yapıldığı 1950’li yıllarda yapımına karar verilen ve 1957 yılında hizmete başlayan Afyon Çimento Fabrikası Kamu İktisadi Teşekkülünde hizmet vermeye başlamıştı. Aradan geçen 43 yıl boyunca devlet teşekkülünde hizmet veren fabrika merhum başbakanlardan Turgut Özal döneminde özelleştirme hamlelerinin yapıldığı fabrikalardan bir tanesi oldu. Özal döneminde Fransız iş adamlarına satılarak özelleştirilen Afyon Çimento Sanayii 6 yıl gibi bir süre Fransızlar tarafından işletildikten sonra bu kez İtalyan işadamlarına satıldı. İtalyan çimento şirketi tarafından işletilen Afyon Çimento Fabrikası 2012 yılında yerli müteşebbislerden olan Çimsa Holding’in hisselerin yüzde 51’ini satın almasıyla başlayan yeni süreç bu yıl ortalarında hizmete açılacak olan yeni ve modern fabrikanın da yolunu açtı.

TESTLER TAMAMLANDI TAŞINMA İŞLEMİ BAŞLADI

Türkiye’nin en köklü çimento sektöründeki firmalarından biri olan Çimsa Holding tarafından 2012 yılında yapılan yatırımın ardından Afyonkarahisar Belediyesi ile 2013 yılında yapılan görüşmeler neticesinde fabrikanın şehir merkezinden uzağa taşınması noktasında bir uzlaşma sağlandığı ve fabrika kurulması için arazi tahsisi de yapılmıştı. Afyon Çimento Fabrikası’nın kurulması için belirlenen Halımoru mevkiinde yatırımlarına başlayan ve 150 milyon dolarlık bir yatırımın planlandığı belirtilen Afyon Çimento Fabrikası’nda 2016 yılı sonunda test üretimlerine de başlanmıştı. 2016 yılı sonunda test aşamasını tamamlayan ve üretime geçen Afyon Çimento Fabrikası tam kapasite ile artık Halımoru bölgesine yapılan yeni fabrikasında devam ediyor.

156 DÖNÜMLÜK ARAZİ SATIŞA ÇIKIYOR

Sanayileşme hamlesinin başladığı 1957 yılından itibaren Afyonkarahisar’ın en önemli sanayi tesislerinden birisi olarak akıllara kazınan ve özelleştirme hamleleri sonrasında önce İtalyanlara ardından ise Fransızlara satılan fabrika son olarak yerli yatırımcı olan Çimsa tarafından satın alınmıştı. 60 yılık hizmet süresinin ardından şehir merkezinde kalan fabrikanın taşınma kararının alınmasının ardından yeni fabrika inşaatı 2 yıl gibi kısa bir sürede tamamlanarak taşınma işlemleri de gerçekleştirilmişti. 60 Yıl boyunca Afyon Çimento Fabrikası’nın konuşlandığı arazi Çimsa Holding tarafından bugünden itibaren yatırımcıların ön taleplerinin alınacağı satış programına alındı. Yatırımcıların 24 Mart 2017 tarihine kadar ön başvurularının alınacağı satışta 156 dönüm ve 12 adadan oluşan ticari ve konut imarlı araziye yapacakları teklifler değerlendirilerek kesin satış işlemlerinin gerçekleştirilmesi planlanıyor.