Silifke Çilek Üreticileri Birliği Başkanı Mehmet Yılmaz Yaltır, ilçedeki çilek üretimini artırmak ve hasat mevsimini uzatmak adına yeni çeşitlerin üretime eklenmesi, örtü altı ile topraksız üretimin artırılması için çabaladıklarını söyledi.

İlçedeki Atayurt Hal Tesislerinde Alata Bahçe Kültürleri Araştırma Enstitüsü yetkililerinin de katılımıyla "Çilek üretiminde karşılaşılan sorunlar ve çözüm yolları" konulu toplantı düzenlendi.

Yaltır, toplantının açılışında yaptığı konuşmada, Silifke'nin çilek üretiminde Türkiye’de önemli bir paya sahip olduğunu kaydetti.

"Hasatı uzatmak için yeni çeşitlerin üretime eklenmesi gerekir"

Türkiye genelinde 375 bin ton çilek üretiminin yapıldığını, bunun da 80 bin tonunun ise Silifke’de gerçekleştiğini ifade eden Yaltır, "Silifke Türkiye'nin en büyük çilek üretim merkezi. Geçen yıl 18 bin ton ihracat gerçekleşti. Bizler bundan daha fazla bir ihracat bekledik fakat Rusya’da yaşanan ihracat sorunu nedeniyle bu rakam düştü. Bu yılın üreticilerimiz için iyi geçmesini diliyorum." dedi.

Yaltır, üretiminde hasat döneminin geniş bir zaman dilimine yayılması gerektiğini vurgulayarak, "Hasat mevsimini uzatmak için yeni çeşitlerin üretime eklenmesi, örtü altı üretimin artırılması, taze fide tekniğinin uygulanması ve topraksız üretimin artırılması gerekmekte. Bunun için çalışıyoruz." ifadesini kullandı.

Konuşmaların ardından ziraat mühendisleri de üretici ve tarım işçilerinin sorularını yanıtladı.