Sebep ve sonuçlarıyla dünya tarihine altın harflerle kazınan Çanakkale Zaferi’nin 102’nci yıldönümü ve Çanakkale Şehitlerini anmak amacıyla Afyonkarahisar’da bir dizi program düzenlendi. Kocatepe Asri Mezarlığı’nda bulunan şehitliğe çelenklerin sunulması ile başlayan 18 Mart Çanakkale Zaferi ve Çanakkale Şehitleri’ni anma programı Afyon Lisesi konferans salonunda düzenlenen programla devam etti. 

“ÇANAKKALE ZAFERİ TARİHE ALTIN HARFLERLE KAZINMIŞ BİR DESTANDIR”

Saygı Duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunması ila başlayan programın açılış konuşmasını Afyon Lisesi Okul Müdürü Turgay Bingül yaptı. 250 binden fazla Türk Askeri’nin şehit düştüğü Çanakkale Savaşı’nın sonucunda düşman donanmasına ağır kayıplar verdirildiğini belirten Bingül; “Türk savaş tarihine altın harflerle yazılan Çanakkale Zaferi'nin 102. Yıldönümünü kutlamanın ve kutsal vatanımız için canlarını feda eden şehitlerimizin Şehitler Gününü idrak etmenin onurunu yaşamaktayız. Çanakkale Zaferi; dünya tarihinde bir dönüm noktasının yaşandığı, güç dengelerinin değiştiği, olayların akışı üzerinde Türk Ulusunun belirleyici bir rol oynadığı, Kurtuluş Savaşımızın ilk meşalesinin tutuşturulduğu, yüce Türk ulusunun kahramanlık ve fedakarlığının doruk noktasına ulaştığı bir prestij ve azmin mücadelesi olmuştur. Çanakkale Zaferi, kahraman askerlerimizin, cihanı hayrete düşüren bir iman ve kahramanlık destanıdır. Bu zafer, milletimizin, iman ve azminin, metanet ve gücünün açık bir göstergesidir” dedi. 

“YÜREĞİNDE VATAN SEVGİSİ OLAN GENÇLER YETİŞTİRİYORUZ”

Afyon Lisesi’nin o günlere tanık olmuş yegâne eserlerden birisi olduğunu dile getirerek sözlerini sürdüren Okul Müdürü Turgay Bingül; “Kim bilir o tarihte Afyon Liseli birçok gençte eğitimden mahrum kalarak Çanakkale'ye savaşa gitmiştir. Çanakkale'de, Kurtuluş Savaşında, tarihimizde yaptığımız nice savaşlarda ve mücadelelerde bilhassa 15 Temmuz Demokrasi mücadelemizde Şehit düşen Vatan evlatları yattıkları yerlerde şunu hissetmelidirler ki; temiz kanlarıyla suladıkları kutsal vatan toprakları, bugüne kadar olduğu gibi bundan sonra da tüm Türk ulusu tarafından en kutsal emanet olarak muhafaza edilecektir. Okullarımızda gençlerimize Fen ve Tabii bilimlerin dışında 15 Temmuz’un bize öğrettiği üzere bizler, öncelikle vatan sevgisini, geleceğimizi emanet edeceğimiz gençlerimize anlatmanın ve öğretmenin önemiyle hareket ediyoruz. Allah bizlere, bir daha böyle bir savaşlar göstermesin” temennisinde bulundu.

“ŞEHİTLERİMİZ TARİHİMİZİ VE GELECEĞİMİZİ ÖLÜMSÜZLEŞTİREN KAHRAMANLARDIR”

Harp Malulü Gaziler Türkiye Şehit Dul ve Yetimleri Derneği Afyonkarahisar Şube Başkanı İsmail Kumartaşlı’da günün anlam ve önemine ilişkin bir konuşma yaptı. Kumartaşlı; “Şehitlerimiz, vatanın ve Türk milletinin bölünmez bütünlüğü için canlarını vermekten çekinmeyen, bayrağımıza kanlarıyla renk veren, gökteri özgürlük şarkılarıyla inleten, tarihimizi ve geleceğimizi ölümsüzleştiren, görünmez kanatlarını her an üstümüzde duyduğumuz, adlarını taşlarına, anılarını gönlümüze kazıdığımız, bu günleri onlara borçlu olduğumuz Allah’ın seçilmiş sevgili kullarıdır. Bugün bu bayrak özgürce dalgalanıyorsa, vatan dediğimiz bu topraklarda insan olmanın onuru ile yaşıyorsak, bütün bunları aziz şehitlerimize borçluyuz. Bu kahramanlar bu toprakları bağımsız ve bölünmez bir vatan, bu toplumu özgür ve parçalanmaz bir millet yapmak için canlarını ortaya koymuş bu değerlere sıkılan kurşunlara iman dolu göğüslerini siper etmişlerdir. Kahraman şehitlerimizin saygı değer aileleri; Doğduğu günden beri üzerine titrediğiniz, büyük güçlükler ve özveri ile büyüttüğünüz, oğlunuzu (evladınızı) kaybetmenin dayanılmaz acısını sizlerle paylaşıyoruz; Ama unutmayınız ki o artık Türk milletinin bağrında, vatan toprağının hamurundadır” diye konuştu. 

“BİZLER ASKER DOĞAN VE ASKER ÖLEN MİLLETİN EVLATLARIYIZ”

“Bizler tarihin ve tarihçilerin her Türk asker doğar, asker ölür övgüsüne mazhar olmuş bir milletin evlatlarıyız” diyerek konuşmasını sürdüren İsmail Kumartaşlı; “Tarih şahittir ki; bu millet damarlarındaki asil kan sayesinde daima hür yasamış asla esaret zinciri onu bağlayamamıştır. Türk askeri yalnızca vatanın, milletin huzur ve refahı uğruna gerektiğinde canını seve seve feda etmekten çekinmeyen bir kahramandır. Siz de vatan ve bayrak sevgisiyle yetiştirdiğiniz ve şehitlik mertebesine ulaşan evladınızla ne kadar gurur duysanız azdır. Aziz Şehitlerimiz; Türk Silahlı Kuvvetleri’nin bir ferdi olarak, elin kutsal bayrağımızın üzerinde iken, icabında vatan, cumhuriyet ve vazife uğruna seve seve hayatını feda eyleyeceğine dair ettiğin yemine sadık kaldın. Ne mutlu sana ki uğruna şehit olduğun kutsal topraklarda Agâh efendilerle, Reşat beylerle, Yıldırım Kemallerle koyun koyuna yatacaksın. Görev başında can verdiğin vatan toprağında, ay yıldızlı bayrağın gölgesinde sonsuza dek huzur içinde uyu. Yokluğun bir üzüntü ise şahadetin en büyük gururdur. Kanının son damlasına kadar savunmaya and içtiğin emaneti devralıyoruz. Atamızın izinde sizlerin ışığında bizlere bıraktığınız eserleri sonuna kadar yaşatacağımıza yüce Türk milletinin mutluluğu, vatanımızın bütünlüğü ve bağımsızlığı için ölüme koşacağımıza söz veriyoruz. Örneğimizi sizden, gücümüzü Türk ulusundan alacağız. İnançlı, bilinçli ve kararlıyız ruhlarınız şad olsun” dedi.

PİYES VE TÜRKÜLERLE ÇANAKKALE RUHU ANLATILDI

Afyon Lisesi Okul Müdür Yardımcısı Aydın Özdemir’in seslendirdiği ‘Zulmü Alkışlayamam’ adlı şiir ile devam eden programda Üsteğmen Mesut Bilgin tarafından da Çanakkale Zaferi’nin askeri yönden değerlendirmelerinden oluşan bir sunum gerçekleştirildi. 18 Mart Çanakkale Zaferi ve Çanakkale Şehitlerini anma programı kapsamında Dumlupınar Bilim ve Sanat Merkezi Orkestrası tarafından hazırlanan Çanakkale destanını anlatan türküler keman eşliğinde icra edildi. Çanakkale adlı piyes ve Çanakkale Şehitlerine isimli şiirin seslendirilmesiyle devam eden programda Afyon Lisesi Halk Oyunları ekibi tarafından Ege Halk Oyunları gösterisi ve Afyon Lisesi Okul Korosu ile Afyon Kocatepe Üniversitesi Devlet Konservatuarı öğrencileri tarafından seslendirilen türkü dinletisi ile program sona erdi.