Gün FM Genel Yayın Yönetmeni Faruk Bangir’in sorularını yanıtlayan Çalışkan uzun yıllar sürdürdüğü Gazetecilik mesleğine dair birikimlerini ve hatıralarını anlattı.

Gazeteciliğe kadrolu olarak 1979 yılında Milli Gazete’de başladığını kaydeden Çalışkan, “İlk gittiğim haber Rahmetli Erbakan’ın bir basın toplantısıydı. Elime eski bir fotoğraf makinesi vermişlerdi. Bu haberi yaptım ve beğenildi. Sonrasında birçok habere gittim. İstanbul’da gazetecilik yaptım ve haber dolayısıyla birçok şehre ve ülkeye gittim. Merhum Liderler Turgut Özal, Süleyman Demirel, Bülent Ecevit ile Orman ve Su İşleri Bakanımız Prof. Dr. Veysel Eroğlu ve Cumhurbaşkanımız Recep Tayip Erdoğan’ın birçok programını takip ettim” şeklinde konuştu.

“Özal’dan kalem istedim”

Merhum Turgut Özal’ın birçok programını davet ettiğini belirten Çalışkan, “Bayburt ile birlikte 3 ilçe il olmuştu. Ben de Bayburtluyum. Rahmetli Özal ile Bayburt’a gittik. Özal Bayburt’ta seçim otobüsünden halka hitap ediyordu. Tüm basın mensuplarını otobüsten indirdiler. Bir tek TRT kameramanı ile ben kalmıştım. Özal’ın Koruma Müdürü Musa Öztürk bana siz de inin dedi. Ben de bu muhabir Bayburtluymuş inmiyormuş de diye karşılık verdim. Öztürk söylediğimi Özal’a aktardı. O zaman Başbakan olan Özal da benim için, ‘tamam o da kalsın’ dedi. Mitingin sonunda Özal’dan mikrofonu istedim ve Bayburt’u il yaptığınız kararnameyi imzaladığınız kalemi istiyorum dedim. Ne yapacaksın diye sordu. Ben de ömür boyu o kalemi saklayacağımı söyledim. O kalem yanımda değil, Ankara’ya gidince sana vereyim dedi. Özal’la böyle birçok hatıram var” diye değerlendirmede bulundu.

“Muhabirler haberi olduğu gibi yansıtmalıdır”

Gazeteciliği meslek olarak seçmeyi düşünen gençlere tavsiyelerde bulunan Çalışkan, “Gazeteci eline gelen haberi bekletmemeli. Bir de habere muhatap olan kişinin mutlaka görüşünü almalı. Gazeteci dürüst olmalı. Muhabirler haberi olduğu gibi yansıtmalıdır. Köşe yazarları yorum yapabilir. Bir gazetenin geçmişte ‘haber kutsal, yorum hürdür’ diye bir sloganı vardı. Haberi aynen yapmanız gerekir. Gazeteci çok okumalı ve araştırma yapmalıdır. İlimizde de işini güzel yapan birçok gazeteci arkadaşımız var” şeklinde konuştu.

Meslek yaşamında yaşadığı birçok hatırayı dinleyicilere aktaran Çalışkan’ın katıldığı Gündem programı yaklaşık bir saat sürdü.

Yayın sonrası Gün FM Yönetim Kurulu Başkanı Fadime Akar ile görüşen Basın İlan Kurumu Afyonkarahisar Şube Müdürü Selami Çalışkan yayın dolayısıyla teşekkür etti. Akar ise Çalışkan’a başarılar diledi.