Çağın gereksinimlerini karşılayan ve zağın üstünde hedefler koyan milletlerin ayakta kalacağını söyledi.

Türkiye Vodafone Vakfı ve Habitat Derneği tarafından termal bir otelde düzenlenen dijital geleceğe hazır nesillerin yetiştirilmesi hedefiyle hayata geçirilen “Yarını Kodlayanlar” projesi kapsamında Afyonkarahisar’da, eğitim verildi. Etkinliğin açılışına Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu'da katılarak eğitime katılan öğrencilerle sohbet edip, robotlarla futbol maçı yaptı. Toplantının açılışında konuşan Orman ve Su İşleri Bakanı Eroğlu, bilgisayar kullanan değil çözüm üreten bir toplum oluşturmak gerektiğini, özellikle teknoloji tüketen değil, üretin bir nesil yetiştirilmesi açısından bu projeyi önemsediğini ifade etti.

"Bilgisayar kullanan değil, çözüm üreten toplum oluşturmalıyız"

Eroğlu, teknolojinin çok hızla ilerlediğini belirterek, şunları kaydetti: "Yakın bir zamanda savaşlar  robotlarla olacak. Sistemi kontrol eden, çağın üstünde hedef koyan milletler ayakta kalır, gerisi tarih sahnesinden silinir. Dolayısıyla biz en üst seviyelerde hedeflerimizi koymamız lazım. Bizde çok önemli bir kaynak var; gençler. Bunları çağın gereklerine hatta çağın ötesinde gereklere uygun şekilde yetiştirmemiz lazım. Bunlardan birisi de kodlama eğitimi. Ben Vodafone'yi tebrik ediyorum. Bilgisayar kullanan değil çözüm üreten bir toplum oluşturmamız lazım. Gençlerimizin üretmesi lazım. Bu nedenle kodlama eğitimi çok önemli. Bu sayede çocuklar kodlamayı, programlamayı, yazılımı öğrenecek. Artık her şeyi kendimiz yazmamız lazım. Kapalı sistemler çok yanlış. Artık yazılımlara kendimiz hakim olmamız lazım. Eski Türkiye'de maalesef bütün yazılımlar yabancılar tarafından alınırdı. Hatta kara kutuydu, içine giremezsiniz. Ben İSKİ Genel Müdürü olduğum zaman Fransa'dan kapalı bir sistem almışlar ve öyle bir bağlamışlar ki 'Biz bu sistemi işletmek için her yıl 1,5 milyon dolar isteriz' diyorlar. Sistemi düzeltmek istiyorsunuz hata veriyor, düzeltemiyorsunuz. Adamı çağırıyorsunuz nasıl düzelttiğini bilmiyorsunuz. Sonra onu çöpe attım"

"Bakanlık bünyesinde teknoloji merkezi kurduk"

Bakanlıkta yaşanan sıkıtlar yüzünden bakanlık bünyesinde son derece ileri teknolojiden yararlanarak teknolojik Merkez kuruduklarını aktaran Eroğlu, "O zaman programcı, yazılımcı pek yoktu. Bankalar bizdeki yazılımcıları çekmeye başladı. Bu şekilde 150-200 yazılımcı yetiştirdim. Bizim şu anda bile yazılımcılara çok ihtiyacımız var. Benim 2 yaşında bir torunum var. Benim bilgisayarı kendisi açıyor, oyunu buluyor. İstediği gibi değiştiriyor, şaşırıyorum. 7-14 yaş arasında bu gençlere kodlama eğitimi yaptırmanız çok faydalı. Bu proje çok önemli. Bunun faydasını göreceğiz" diye konuştu.

a3-030.jpg

Vali Tutulmaz: "Dijitalleşme günümüzün parçası oldu"

Etkinlikte Konuşan Afyonkarahisar Valisi Mustafa Tutulmaz, kodlama eğitiminin Afyonkarahisar'da da gerçekleştirilmesinden duyduğu memuniyeti dile getirerek,"Çağımızın İçinde bulunduğumuz dönemin önemli bir sonucu olarak dijitalleşme. Dijitalleşme artık günümüzün bir parçası. Bunu toplumumuzun her alanında görmeye başladık. Önümüzdeki dönemde artık hayatımızın her alanında kesinlikle artık dijital bir ortamı göreceğiz. Bugünden başladı savaşlar dijital ortam üzerinde yürüyor. Üretimlerin önemli bir bölümü de dijital. Önümüzdeki dönemde ne olacağını bilmiyoruz. Hayallerimizi küçük yaştan itibaren kurabilecek şekilde bir gençlik ve üretici bir toplum yetiştirmemiz gerekiyor. Vodafone'un bu tercihi ülkemiz açısından, ilimiz açısından önemli" dedi. 

AK Parti Afyonkarahisar Milletvekili Ali Özkaya ise konuşmasında "Kodlama da müzik gibi evrensel bir disiplin. Evrensel disiplinler dünyanın her yerinde aynı. Türkiye'de 80 milyon insan var. 71 milyonu mobil hat kullanıyor. Yaklaşık 55 milyon civarında sosyal medya hesapları var. Dolayısıyla 55 milyon içerik sağlayıcı var demektir. Türkiye'de 55 milyon içerik sağlayıcı ya doğru kodlamayı öğretmek önemli" ifadelerini kullandı.

"Sosyal yatırımların odağında kodlama eğitimleri var"

Türkiye Vodafone Vakfı Yönetim Kurulu Başkanı Hasan Süel, Türkiye Vodafone Vakfı olarak 10 yılı geride bıraktıklarını hatırlatarak, şunları kaydetti: "Son dönemde yaptığımız sosyal yatırımların önemli bir odağını çocuklarımıza yönelik olarak başlattığımız kodlama eğitimleri oluşturuyor. Sadece teknoloji tüketen değil aynı zamanda teknoloji üreten bir nesil yetiştirmeyi hedeflediğimiz ‘Yarını Kodlayanlar’ projesiyle bir yılda önemli yol kat ettik. Bugüne kadar 22 ilde 6 binden fazla çocuğumuza kodlama öğrettik. Hedefimiz, 2017-18 mali yılı sonuna kadar toplam 30 ilde 10 bin çocuğa ulaşmak. Bu hedeften hareketle, Türkiye’nin dört bir yanında kutlanan Kodlama Haftası kapsamında, ülkemizin İstanbul’dan sonraki en işlek kavşağı olan, aynı zamanda termal başkenti Afyonkarahisar’da bir kez daha bulunmaktan mutluluk duyuyoruz"

a2-254.jpg

"Afyonlu öğrenciler ülkemizin geleceğinde rol alacak"

Türkiye Vodafone Vakfı Yönetim Kurulu Başkanı Süel, Afyonkarahisar'Daki hedeflerinin 500 çocuğa ulaşmak olduğunu belirterek, "Ekim ayından bu yana 250 Afyonkarahisarlı çocuğumuzu dijital dünyanın dili kodlamayla tanıştırdık. Önümüzdeki 5 ayda 5 eğitmenle gerçekleştireceğimiz eğitimlerle bu ilimizde toplam 500 çocuğa ulaşmayı hedefliyoruz. Afyonkarahisar ile birlikte Ege Bölgesi’nde toplam 1380 çocuğa ulaşmış olacağız. Bu bölgedeki toplam hedefimiz ise 2 bin çocuğa ulaşmak. ‘Yarını Kodlayanlar’ projemize katılan ve katılacak olan Afyonkarahisarlı çocuklarımızın ülkemizin dijital geleceğinde öncü bir rol üstleneceğine inanıyoruz" şeklinde konuştu. Projenin paydaşlarından Habitat Derneği Başkanı Sezai Hazır ise 20 yıldır toplumsal dönüşüm ve bilişim odaklı kalkınma alanlarında çalışmalar yürüttüklerini belirterek, "Türkiye Vodafone Vakfı ile birlikte yürüttüğümüz ‘Yarını Kodlayanlar’ projesi ile bilişim odaklı dönüşümümüzü çocuklar aracılığıyla gerçekleştirmek istiyoruz. ‘Yarını Kodlayanlar’ projemizin çalışmaları içerisinde Afyonkarahisar’ı önemli bir yerde görüyoruz." ifadelerini kullandı. 

"Hedef 10 bin çocuğa ulaşmak"

Türkiye Vodafone Vakfı’nın Habitat Derneği iş birliğiyle çocuklarda kodlama bilincinin geliştirilmesi amacıyla hayata geçirdiği “Yarını Kodlayanlar” projesiyle Türkiye’nin dört bir yanında yaşları 7-14 arasında değişen çocuklara kodlama eğitimi veriliyor. Bugüne kadar 22 ilde 6 binden fazla çocuğun kodlama eğitimi aldığı projeyle, 2017-18 mali yılı sonuna kadar 30 ilde 10 bin çocuğa ulaşılması hedefleniyor. Projeye Şubat ayı itibariyle Suriyeli çocuklar da dahil edilerek Şanlıurfa, İstanbul ve Kilis’te toplam 750’ye yakın Suriyeli çocuğa ulaşıldı. Projenin kapsamında Mart 2018’e kadar kodlama eğitimlerinin verileceği iller ise İstanbul, Balıkesir, Kocaeli, Edirne, Bursa, Manisa, Afyon, Denizli, İzmir, Aydın, Antalya, Mersin, Adana, Samsun, Trabzon, Malatya, Rize, Şanlıurfa, Siirt, Mardin, Gaziantep, Kars, Erzurum, Elazığ, Erzincan, Ankara, Kayseri, Konya, Eskişehir, Sivas şeklinde sıralandı.