ByLock delilini itibarsızlaştırmak için çok yoğun bir kampanya yapıyorlar." dedi.

Şahin, AA muhabirine yaptığı açıklamada, ülke genelinde FETÖ/PDY soruşturmalarının sürdüğünü, davaların açıldığını anımsattı.

Soruşturmaların büyük kısmında ByLock'un önemli bir delil olarak ortaya çıktığını ifade eden Şahin, istihbarat kurumlarının örgütün çökertilmesi için yaptığı en önemli şeylerden birinin ByLock kullanıcılarının belirlenmesi olduğunu dile getirdi.

Şahin, ByLock'un Litvanya'daki ana bilgisayarında bulunan bilgilerin ele geçirildiğini ve programı kullananların tespit edildiğini vurgulayarak, "Örgüt bugün itibarıyla panik içinde. ByLock'un duyulmasından sonra en mahrem bilgileri ele geçirildiği için panik haline girdiler. ByLock delilini itibarsızlaştırmak için çok yoğun bir kampanya yapıyorlar. 'ByLock yüklü olabilir ama bakalım ne kadar kullanıldı, içeriğinde ne var?' gibi ifadelerle, ByLock'u internetten herkes tarafından yüklenebilecek bir program gibi yansıtmaya çalışıyorlar." diye konuştu.

ByLock'un 2014'e kadar Google Play ve Apple Store'dan indirilebilen, herkese açık bir program oluğunu anlatan Şahin, bu tarihten sonra programın, bu sağlayıcılardan kaldırıldığını aktardı.

- "Üst düzey örgüt yöneticisi, sizin cihazınıza aktivasyon kodu girmesi gerekiyor" 

Şahin, bir örgüt üyesi tarafından APK dosyasının özel olarak cihazlara yüklenmeye başlandığını dile getirerek, şunları kaydetti:

"Kullanım yüklenmeyle başlamıyor. Programın çalışması için ikinci aşamada bir üst düzey örgüt yöneticisi, sizin cihazınıza aktivasyon kodu girmesi gerekiyor. Aksi takdirde bu program sadece indirilmiş bir program olarak kalıyor. Kodun girilmesi ile birlikte Litvanya'daki ana bilgisayara giriş kaydı düşüyor. Sonra siz kendinize çok rakamlı bir şifre belirliyorsunuz. Daha sonra size bu programı yükleyen ve aktif hale getiren kişi bir grup oluşturuyor. Bu grupta siz kendiniz hangi grupta olacağınızı belirleyemiyorsunuz. Sizin grubunuzu örgüt yöneticileri belirliyor. Örgütün içinde birileri size bir hücre oluşturuyor. Sonra grup kendi arasında mesajlaşmaya başlayabiliyor. Çok aşamalı bir program kurulumundan ve kullanımından bahsediyoruz."

Örgütün bu programa bir tarihten itibaren Türkiye'den erişimi engellediğine dikkati çeken Şahin, örgüt üyelerinin giriş kaydının gizlenebilmesi için VPN üzerinden erişim imkanı verildiğini bildirdi.

"ByLock son derece önemli ve ciddi bir delil"

Şahin, ByLock delilinin bilinçli olarak itibarsızlaştırılmaya çalışıldığını belirterek, konuşmasını şöyle sürdürdü:

"Bu kadar gizlilik aşaması olan bir programın bulunması, örgüt üyeliğini ortaya koymaktadır. Bylock kurulumu gerçekleştirilmiş ve aktif hale getirilmiş ise değil 'hayırlı cumalar' mesajı, dini bilgiler  ve isterseniz pasta tarifi paylaşın bu örgüt üyeliği için çok güçlü bir delil oluşturmaktadır. Bugün internette ByLock ile ilgili bir araştırma yapıldığında, ByLock ile suçlanan kişilerin kullanması için hazır savunmalar oluşturulmuş olduğunu görüyoruz. Altına sadece imza atarak mahkemeye verilebilecek savunma dilekçeleri var. Muhtemelen örgüt tarafından hazırlanmış. Bu çalışmalarla, ByLock'un etkisizleştirilmesi, itibarsızlaştırılması amaçlanıyor. ByLock son derece önemli ve ciddi bir delil. Bunun deşifre edilmesi gerçekten Türk emniyet birimlerinin çok önemli bir başarısıdır. Burada bakılması gereken, bu programı gerçekten bu kişi mi yüklemiş? Buna bakılması lazım. Bu da ilgili kurumlar tarafından son derece ince ve detaylı bir şekilde araştırılıyor."