Maliye Bakanı Naci Ağbal, "Önümüzdeki dönemde büyümedeki ivme yukarı olacak, enflasyon bir nebze yukarı gitse bile tekrar yıl sonunda aşağıya gelen bir trendi izleyecek." dedi.

Ağbal, Adana Sanayi Odasında (ADASO) tarafından düzenlenen İstihdam ve Üretimin Desteklenmesine Yönelik Yeni Düzenlemeler Toplantısı'nda konuştu.

7 milyon ilave istihdam

Bakan Ağbal, küresel kriz sonrası dönemde istihdamdaki gelişmeleri değerlendirerek "Her ne kadar son dönemde işsizlikte bir miktar artış meydana geldiyse de bugün AB bölgesi, daha yeni yeni küresel kriz öncesi istihdam rakamlarına ulaşmışken, Türkiye o döneme göre yaklaşık 7 milyon insana ilave istihdam sağlamış. Son dönemde enflasyon işsizlikte bir nebze beklemediğimiz ve istemediğimiz gelişmeler olsa da inanıyorum ki önümüzdeki dönemde özellikle 2017'nin ikinci yarısından itibaren çok daha iyi ve olumlu gelişmeler olacak." değerlendirmesinde bulundu.

"Özellikle 2016 son çeyreğinde arka arkaya aldığımız kararlardan sonra ekonomide farklı cephelerde olumlu gelişmeleri de hep beraber görüyoruz." diyen Ağbal, "Önümüzdeki dönemde büyümedeki ivme yukarı olacak, enflasyon bir nebze yukarı gitse bile tekrar yıl sonunda aşağıya gelen bir trendi izleyecek. İşsizlik oranlarında son çeyrekten itibaren bir artış görüyoruz. Ama özellikle yatırım ve üretim cephesinde ortaya çıkan olumlu gelişmeler inşallah tekrar işsizlik oranlarını aşağıya doğru çekecek." ifadelerini kullandı.

Beyaz eşya ve mobilyada ÖTV indirimi 

Bakan Ağbal, ekonomideki yavaşlamaya karşı 3 ay süreyle özellikle herkesi geniş halk kitleleri ilgilendiren beyaz eşyada ÖTV'yi kaldırdıklarını, mobilyada yüzde 18 olan ÖTV'yi yüzde 8'e düşürdüklerini hatırlattı.

Bu iki sektörü, birçok sektörü de etkilemesi bakımından önemli gördüklerini belirten Ağbal, "Bu sektörlerde yapmış olduğumuz vergi indirimleri de gerçekten ilk andan itibaren piyasalarda bir canlanma alışverişte bir hızlanma getirdi. Hanımlar memnun, küçük ev aletleri başta olmak üzere yenilemeye başladılar. Doğru mu hanımlar? Yani baharla başlayacak alışveriş sezonunu kışa çektik. Herkes alışverişe çıkmış diye duyuyoruz. Bu iyi bir şey. " ifadesini kullandı.

"Bu sayede devlet olarak iş ve aş üretmiş oluyoruz"

Maliye Ağbal, istihdam sağlayan işverene verilen 773 liralık desteğe ilişkin, "Burada çalışan, çalışmak isteyen, iş arayan kazanıyor. Böylelikle istihdamı artırıyoruz. İşletmelerimiz bakımından doğrudur, maliyetleri aşağı çekiyoruz, ama öbür taraftan da kabul edelim ki iş ve aş arayan insanımıza da bu sayede devlet olarak iş ve aş üretmiş oluyoruz." dedi.

Vergisini zamanında ödeyene yüzde 5 indirim 

Bakan Ağbal, vergisini zamanında ve düzenli ödeyenlere yönelik çalışmalar hakkında bilgi verirken de şunları söyledi: "Beyanname veren bir mükellefimiz, geçmiş 3 yılda beyannamelerini süresinde vermişse, bu beyannameler üzerinden hesaplanan vergisini süresinde ödemişse ve geçmişte de vergi denetimlerinde herhangi bir sıkıntısı olmamışsa, bu mükellefin hesaplanan vergisinin yüzde 5'ini almayacağız."

"Cumhurbaşkanlığı sisteminde hızlı ve etkin karar alınacak"

İleriye dönük kalkınma reformu gündemlerine de değinen Ağbal, "Ülkeyi kalkındıracak, üretimi, yatırımı, istihdamı ve ihracatı artırmak üzere ileriye dönük gündemimize bakıldığında, temel reform alanının en başında, cumhurbaşkanlığı sistemi olduğunu değerlendiriyoruz. Önemli ve köklü bir değişiklik. Ekonomi yönetimi bakımından baktığım zaman, daha hızlı ve etkin karar alabilen, bürokrasinin azaldığı, sorunlara çok daha hızlı şekilde çözüm üreten bir sistem olacağını düşünüyoruz." diye konuştu.

AA