Gündemde olan büyükşehir olmakla ilgili bir öğrencinin sorusuna Başkan Çoban, “Büyükşehir olmak hizmet kalitesinin daha geniş kitleye ve daha iyi şekilde ulaşmasını sağlayacaktır” diye konuştu.

Afyon OSB konferans salonunda gerçekleştirilen etkinlikte konuşan Rahmiye Sare Palalı Teknik Kolej Okul Müdürü İbrahim Çakal, Belediye Başkanı Çoban’ın Afyonkarahisar’da çok güzel hizmetler yaptığını belirterek, “Afyon Organize Sanayi Bölgesi Rahmiye Sare Palalı Teknik Koleji olarak her yıl yapmış olduğumuz kariyer günlerinin bir yenisini daha öğrencilerimizle buluşturmanın heyecanı içindeyiz. Yapmış olduğumuz Kariyer günleri kolejimizin imkânları ölçüsünde ülkemizin öne çıkan kanat önderlerini ve bilim adamlarını buluşturmaya çalışıyoruz. Gelen konuklarımızın bilgi becerilerini ve tecrübelerinden faydalanmaya çalışıyoruz” diye konuştu.

“Tek ihtiyacımız olan disiplin”

Etkinlikte konuşan Belediye Başkanı Burhanettin Çoban ise, kariyer günleri etkinliklerinin önemsediğini belirterek, Ben bu şehirde doğmuş büyümüş bir insan olarak, 2 dönemdir belediye başkanlığı yapıyorum. Kariyer günlerinde kentin ileri gelenlerinin öğrencilerle buluşması, öğrencilerimizin de geleceğe dönük hedeflerinin oluşturulmasında çok ciddi katkı sağlar diye düşünüyorum. Türkiye’de eğitim gören hiçbir öğrencinin, bir diğer öğrenciden farkı ve üstünlüğü olmadığını düşünüyorum. Eşit şartlarda yarışılan her kulvarda kendimi üst sıralarda olacağıma inanarak hareket ettim. Sizin, Almanya’da veya dünyanın herhangi bir yerindeki öğrenciden hiçbir farkınız yok. Yeter ki, disiplinli bir çalışma sistemini kendinize örnek alın. Başarılı olacağına inanmalısınız. Çünkü başarmak bir fedakârlıktır. Başarılı olmamız için hiçbir sebep yok. Avrupa'daki ülkeler çok ileride. Her şeyi onlar yapıyor. İnanın bizim Türk insanının zekası, yani sizlerin zekanız, beceriniz, kapasiteniz, onlardan çok da yüksek. Biz sadece disiplinli değiliz, ciddi değiliz, hedefe kitlenemiyoruz. Bizim tek kaybettiğimiz nokta burası” diye konuştu.

“Dünya Afyonkarahisar’ı izleyecek”

Başkan Çoban, konuşmasının ardından öğrencilerden gelen soruları cevapladı. Kentte yapılan projelerle ilgili soruyu yanıtlayan Çoban, “Afyonkarahisar’ın ulaşım sorunlarının giderilmesi için, birçok noktada köprü ve battı-çıktı projeleri hazırladık. Necmettin Erbakan Köprüsü ile Afyonkarahisar’ın ilk ve tek köprüsünü bitirdik ve hizmete açtık. Bunun yanında 4 battı-çıktı projesinden birini tamamlayarak kullanıma açtık, bir diğerinin de yapımına başladık. Bunun yanında Afyonkarahisar’ın spor turizminden faydalanması için çalışmalar gerçekleştirdik. Hizmete soktuğumuz Motor Sporları Merkezi’nde Türkiye’ye Motokros Şampiyonası’nın çeşitli ayaklarını gerçekleştirdik. Bu yılın eylül ayında ise dünya çapında bir organizasyona ev sahipliği yapacağız. Dünya Motokros Şampiyonası’nın 18. Ayağı ilk kez ülkemizde ve Afyonkarahisar’ımızda yapılacak. 140 ülkede canlı olarak yayınlanacak yarış ile bir milyar insana Türkiye’yi ve Afyonkarahisar’ı tanıtacağız. Adından söz ettireceğiz” dedi.

“Eğitim sistemi özelleştirilmelidir”

Başkan Çoban, bir öğrencinin eğitim konusunda sorduğu soruya ise şöyle cevap verdi: “Afyonkarahisar’da ve ülkemizde genel anlamda eğitim konusunda büyük yatırımlar yapıldı. 70-80 kişilik sınıflardan 30 kişilik sınıflara gelindi. Eğitim alanları ve binaları daha modern hale geldi. Ancak eğitimin kalitesi maalesef istenilen seviyeye bir türlü gelmedi. Teknoloji de, binalar da ne kadar yeni olursa olsun, eğitim seviyesini yükseltmek için benim görüşüm eğitimin özelleştirilmesidir. Devlet sizin okuduğunuz okulda olduğu gibi, özel sektördeki yatırımcılara öğrenci başına destek vermeli, hatta binaları bile temin etmelidir. Bunun karşılığında ise eğitim seviyesi olarak belirlenmiş bir düzeyin alınmasını istemelidir. Eğitim seviyesini yükseltmenin tek yolu eğitimin özelleşmesidir. Öğretmenlere de başarı orantılı bir maaş sistemi getirilmeli ve başarı desteklenmelidir. Maalesef bu sistemde bazı öğretmenler mesailerini tama olarak öğrencilerine aktarmadığını düşünüyorum”

“Büyükşehir hizmet kalitesini arttıracak”

Belediye Başkanı Çoban, gündemde olan büyükşehir olmakla ilgili bir öğrencinin sorusuna ise, “Türkiye’de 81 ilin 30 tanesi büyükşehir olarak yönetiliyor. Bu şehirlerde yaşayan insan nüfusu, Türkiye’nin yüzde yaklaşık 75’ni oluşturuyor. Dolayısıyla Türkiye’nin yüzde 75’i büyük şehir olarak yönetiliyor. Afyonkarahisar’da büyükşehir olunca, belde ve köyler mahalle olacak. Merkeze bağlı bir ilçe oluşturulacak. Büyükşehir yasasında nüfusa oranla merkezi yönetimden para gönderiliyor. Afyonkarahisar’ın bu konuda bir dezavantajı bulunuyor. İstanbul, 15 milyon nüfusa sahip ve bu nüfus 4 km karelik bir alanda yaşıyor. Afyonkarahisar’da ise 720 bin kişi 14 Km karelik bir alanda yaşıyor. Yani İstanbul, 15 milyon kişi için aldığı parayı 4 KM kare için harcarken, biz İstanbul’un 21’de biri nüfus için aldığımız parayı, 4 katı büyüklükteki bir alan için kullanacağız. Bu büyük bir sorun olarak önümüzde duruyor. Bunun giderilmesi gerekir. Giderilir diye de düşünüyorum. Büyükşehir olmak hizmet kalitesinin daha geniş kitleye ve daha iyi şekilde ulaşmasını sağlayacaktır” diye konuştu. Çoban, daha sonra Teknik Kolej öğrencileriyle birlikte fotoğraf çektirdi.