ANKARA (AA) - Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, "Kasımpaşa'da Roman kardeşlerimizle yan yana evlerde büyüdük, sokakta beraber oyun oynadık, kağıttan toplar yaptık, aynı okula gittik, aynı camide omuz omuza ibadet ettik, hayatımızın her anını birlikte yaşadık. Bizim için Türk, Roman, Kürt, Laz, Boşnak, Gürcü yoktur, biz hepimiz de birbirimizi Allah için seviyorduk, Allah'ın bir kulu olarak görüyorduk." dedi.

Erdoğan, Beştepe Millet Kültür ve Kongre Merkezi'nde "Binbir Renk Tek Millet" ismiyle düzenlenen "Büyük Roman Buluşması"nda kürsüye Esat Kabaklı'nın seslendirdiği "Vatanına göz dikeni ez oğlum" isimli türkü eşliğinde çıktı, bu sırada salondaki Roman vatandaşlar da ellerinde Türk bayraklarıyla türküye eşlik etti.

Burdur'da dün trafik kazası geçiren Kabaklı'nın bugün ameliyat olduğunu ve kendisiyle görüştüğünü belirten Erdoğan, kendisine acil şifalar diledi.

Salonda bulunanları Romanca selamlayan Cumhurbaşkanı Erdoğan, Kasımpaşa'daki Roman arkadaşlarının ortak anılarını anlattığı videonun kendisini duygulandırdığını, doğduğu, büyüdüğü mahalleye, Kotra'ya götürdüğünü dile getirdi. Erdoğan, "Orada sınıf arkadaşlarım vardı, beraber top oynadığımız arkadaşlarım vardı. O mahallede o kardeşlerimizin ne kadar çalışkan olduğunu görürdüm. Şu anda o tabloyla artık yeniden 10-11-12 yaşıma döndüm. Ama oradan sadece doktor, öğretmen çıkmıyor aynı zamanda cumhurbaşkanı da çıkıyor." diye konuştu.

- "Bunların medeniyetten nasibi yoktur"

Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Bakmayın siz Almanların o 'Nazi' uygulamasıyla Romanlara yaptıklarına, bakmayın daha şurada üç beş sene önce Fransızların Romanları adeta yurt dışı ettiklerine. Bunlar 'medeniyiz' diye konuşurlar, geçinirler ama bunların medeniyetten nasibi yoktur bunu böyle biliniz." dedi.

Romanlarla bir araya gelmekten büyük bir memnuniyet duyduğunu vurgulayan Erdoğan, şöyle devam etti:

"Birileri bu işin taklidini yapar, biz ise aslını yaparız. Biz yaşarız, birileri siyasi yatırım yapar. Sizler aracılığıyla Türkiye'deki, dünyadaki tüm Roman kardeşlerimize özellikle sevgilerimi, selamlarımı yolluyorum. Bizim Roman kardeşlerimizle muhabbetimiz çok eskilere, çocukluk yıllarımıza dayanır.

Kasımpaşa'da Roman kardeşlerimizle yan yana evlerde büyüdük, sokakta beraber oyun oynadık, kağıttan toplar yaptık, kağıttan yaptığımız o toplarla oynadık, sokak aralarında yuvarladık, yuvarlandık, aynı okula gittik, aynı camide omuz omuza ibadet ettik, hayatımızın her anını birlikte yaşadık. Bizim için Türk, Roman, Kürt, Laz, Boşnak, Gürcü yoktur, biz hepimiz de birbirimizi Allah için seviyorduk, Allah'ın bir kulu olarak görüyorduk. Ne diyor o güzel Roman şarkısında, 'İlle de Roman olsun, ister taştan çamurdan olsun, o da Allah kuludur, her kim olursa olsun.' Hepimiz de Allah'ın kulu olduğumuz için birbirimize de öyle bakıyor, öyle davranıyoruz."

- "Bu tarz olumsuz düşünceler, tavırlar, davranışlar görüyoruz"

Erdoğan, "Ülkemizde ayrımcılık hiç olmadı mı? Şimdi de olmuyor mu? Elbette vardı, az da olsa bugün de oluyor." diyerek, şunları söyledi:

"Sadece Romanlara değil, toplumun her kesimine yönelik bu tarz olumsuz düşünceler, tavırlar, davranışlar görüyoruz. İnsan, eşrefi mahlukat olmasının yanında bireysel ve toplumsal düzeyde yanlış yollara sapma eğilimi de bulunan bir varlıktır.

İşte az önce kemaniyi dinledik değil mi? Bir Roman ama nasıl bir kemani, konuşturuyor, ağlatıyor. Bakın bu dünyada şu anda ünü olan bir kardeşimiz. Mesele, onun ruhundan ne çıkıyor, mesele o ruh dışarıya nasıl yansıyor. Burada da nereye bakacaksın? O eserin sahibine bakacaksın."

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın, "Şimdi girerken içeriye, bazı sanatçılarımızı da gördüm. Ama herhalde onlar burada yok. Az önce Kibariye kardeşimizin ilahisini dinledik. Bizim klarnet virtüözümüz nerede? Yoksa dönüp gitti mi ne yaptı?" sözleri üzerine salona klarnet virtüözü Serkan Çağrı geldi.

Hazreti Peygamber'in "Veda Hutbesi"nde, "İnsanlar, Rabb'iniz birdir. Babanız da birdir. Hepiniz Adem'in çocuklarısınız, Adem ise topraktandır. Arap'ın Arap olmayana, Arap olmayanın da Arap üzerine üstünlüğü olmadığı gibi kırmızı tenlinin siyah üzerine, siyahın da kırmızı tenli üzerinde bir üstünlüğü yoktur. Üstünlük ancak takvada, Allah'tan korkmaktadır. Allah nezdinde en kıymetli olanınız O'ndan en çok korkanınızdır." ifadesini anımsatarak, şunları kaydetti:

"Görüldüğü gibi Peygamber Efendimiz, bize insanlara nasıl bakmamız gerektiğinin ölçüsünü gayet açık bir şekilde gösteriyor. Irkından, teninden veya bir başka beşeri hususiyetinden dolayı kimsenin kimseye üstünlüğü yoktur. Üstünlük sadece takvadadır. Allah'tan korkmadadır."

(Sürecek)

Büyük Roman Buluşması

Büyük Roman Buluşması

Büyük Roman Buluşması