Bakanlar Kurulu kararı tarafından alınan karar Resmi Gazete'nin dünkü sayısında yayınlanarak yürürlüğe girdi. İsim değişikliğini Anahaber Gazetesine değerlendiren Belediye Başkanı Mustafa Çıngırak, "Beldemizin geleceği için değiştirdik" dedi.

İsim değişikliğini belediye başkanı olmadan önce düşündüğünü belirten Bağımsız Belediye Başkanı Mustafa Çıngırak, başkan seçildikten sonra bu süreci belediye meclisine getirdiğini söyledi. Çıngırak, eylül ayında yapılan meclis toplantısında görüşülen isim değişikliği konusunun bir üyenin karşı çıkmasına rağmen oy çokluğu ile meclisten geçtiğini ve bakanlar kuruluna talepte bulunduklarını dile getirdi. Bakanlar Kurulu tarafından uygun görülen değişiklik isteğine bağlı olarak Büyük Kalecik beldesinin ismi  "Kocatepe Beldesi " olarak değiştirildiğini ve kararın dünkü resmi gazetede yayınlandığını hatırlatan Çıngırak, şunları söyledi: "Beldemiz Türkiye Cumhuriyeti'nin temellerinin atıldığı Kurtuluş Savaşı'nın başladığı Kocatepe'ye ev sahipliği yapıyor. Bu nedenle beldemizin isminin de Kocatepe olması gerektiğini düşündük. Bir bütünlük sağlaması açısından. Bu konuda vatandaşlardan da talepler geliyordu. Önce valimiz ile bu konuyu görüştük. Valimiz de olumlu görüşte olduğunu söyledi. Konuyu belediye meclisimizin eylül ayı toplantısına taşıdım. Burada görüştük tartıştık. O gün toplantıya 9 meclis üyesi katıldı. 9 meclis üyemizden 8'inin evet oyu ile oy çokluğu ile Kocatepe olması yönünde karar aldık” diye konuştu. 

"Beldemizin geleceği açısından önemli bir değişiklik"

“Kocatepe bizim içini çok önemli anlamlar ifade ediyor” diyen Başkan Çıngırak, “Kocatepe mevki ve anıtın olduğu yer bize 7 kilometre uzaklıkta. 26 Ağustos 1922 sabahında Gazi Mustafa Kemal Atatürk komutasında sabaha karşı başlayan Büyük Taarruz'un başlangıç noktası. Beldemiz sınırları içinde birde Yüzbaşı Agah Efendi Şehitliğimiz var burada da 103 şehidimiz var. Bunlarında anısına ithafen  Kocatepe olmasını istedik. Bunun Beldemizin geleceği açısından da çok önemli olduğunu düşünüyoruz. Çünkü dışarıdan gelen vatandaşlar Kocatepe'nin nerede olduğunu bilmiyor. Bu özel yerin bilinirliğinin de attırılması açısından önemli bir karar olduğunu düşünüyorum. Kocatepe bizim içini çok önemli anlamlar ifade ediyor. Bundan sonrada bu anlamın artacağını düşünüyorum. Önümüzdeki yıllarda Kocatepe isminden fazlasıyla bahsettireceğiz. Beldemizde bunun için gerekli çalışmalar içindeyiz" dedi.

"Eleştirilen siyasi muhalefetten"

İsim değişimliğine karşı çıkan bir kesim de olduğunu ifade eden Çıngırak, bu itirazların siyasi muhalefetten kaynaklandığını söyledi. İsim değişikliğindeki amaçlarının tamamen Kocatepe bölgesi ile bir bütünlük sağlamak olduğunu vurgulayan Çıngırak, "Eleştiriler bizim önümüzü açacak, olumlu katkılar sunacak eleştiriler olursa bizim için daha iyi olacak diye düşünüyorum" dedi. Halkın sosyal ve ekonomik açısından da gelişmesi için bu değişikliğin gerektiğine vurgu yapan Çıngırak, beldenin isminin değişmesi ile bölgenin bilinirliğinin de artacağını kaydetti. Çıngırak, Kocatepe denilince hem beldelerinin hem de tarihi alanın akla geleceğini söyledi.

"Daha önce üç kez değişmiş"

Başkan Çıngırak, beldenin isminin daha öncelerde de değiştiğinin altını çizerek, "Beldemizin daha önceki adı Kalacak imiş. Daha sonra Kalacak Kebir olmuş, onun ardından Büyük Kalecik olarak değiştirilmiş. En son olarak ise beldemizin adı Kocatepe  oldu. Bunun herkese hayırlı olmasını diliyorum. İsim değişikliği ile ilgili gerekli talimatları verdik en kısa zamanda Belediyemizdeki, beldemizin girişindeki ve okullardaki isimlerin değişikliğini gerçekleştireceğiz" diye konuştu. 

"İnsanların ufkunun geniş olması lazım"

Beldenin kurumsal kimliğe kavuşması açısından isim değişikliğinin yerinde bir karar olduğunun zamanla anlaşılacağını ifade eden Çıngırak, şunları kaydetti: "İnsanların ufkunun geniş olması lazım. Biz gerçekten dar alanda siyaset yapmıyoruz. Geniş anlamda düşündüğümüz için, beldemizin adının Kocatepe olması, halkımızın hayrınadır. Halkın zararına olacak işlerin içinde bu güne kadar olmadık. Bundan sonrada olmayız. Bunun ne kadar doğru bir adım olduğu ilerde daha iyi anlaşılacak. Eleştirenler de bunun doğru karar olduğunun görecek. Kurtuluş savaşının başladığı, Türkiye'nin küllerinden doğduğu yer olan Kocatepe'nin daha iyi anlatılması ve tanıtılması açısından önemli bir gelişme olacak."