2017 yılı bütçesinden Merkez İlçe Köylere Hizmet Götürme Birliği’ne Tarımsal Hizmetler Makine Teçhizat Mal ve Hizmet alımı kalemine aktarılan 60 bin TL ödeneğin tahsis değişikliği talebi meclis toplantısına damga vurdu.

İl Genel Meclisi Kasım ayı toplantılarına ara verilmeden devam ediliyor. Meclis Başkanı Salih Sel’in şehir dışında olması sebebiyle Meclis Başkan Vekili Selçuk Çirkin’in başkanlık ettiği toplantıda gündem yine tahsis değişikliğiydi ve yine tartışma konusu oldu. Meclis gündemine gelen İhtisas Komisyonu raporunda Merkez İlçe Köylere Hizmet Götürme Birliği’ne 2017 yılı bütçesinden Tarımsal Hizmetler Makine Teçhizat Mal ve Hizmet alımı kalemine aktarılan 60 bin TL ödeneğin tahsis değişikliği talebi görüşüldü. 2017 yılı için aktarılan ödeneğin halı saha, düğün salonu, çocuk oyun grubu, çok amaçlı salon yapımı kalemine aktarılması istenen 60 bin TL’lik ödenek Bağımsız Çay İl Genel Meclisi Üyesi İsa Çağa’nın red, CHP Başmakçı İl Genel Meclisi Üyesi Ecir Dinçer’in çekimser oylarına rağmen oy çokluğu ile kabul edildi.

TARIMA AYRILAN ÖDENEĞİN KULLANILMAMASINI ELEŞTİRDİLER

Tahsis değişikliğinin kabul edilmesinin ardından ise meclis üyelerinden tahsis değişikliğine ilişkin farklı eleştiriler geldi. Bağımsız Çay İl Genel Meclisi Üyesi İsa Çağa, Tarım İl Müdürlüğü’nün ayrılan ödeneği kullanacağına ilişkin bir görüşme yapıldığını söylerken, Bağımsız Dinar İl Genel Meclisi Üyesi İbrahim Acar; “Ayrılan ödenekleri Tarım İl ve İlçe Müdürleri takip etmiyor ve kullanmıyorlarsa bu kaleme para aktarmayalım” dedi.

Bunun üzerine konuya açıklık getiren AK Parti Şuhut İl Genel Meclisi Üyesi Ömer Tunçay; “Ayrılan ödenekle ilgili Tarım İl Müdürü veya İlçe Müdürlerini eleştirmek doğru değil. Biz bu ödenekleri Köylere Hizmet Götürme Birliklerine aktarıyoruz. Tarım İl Müdürü veya İlçe Müdürleri bu ödenekleri takip etmek zorunda değil. İl Özel İdaresi’nin Köylere Hizmet Götürme Birliklerine aktardığı bir ödenek. İlçe Tarım Müdürlükleri proje yapmıyor ise birlik vasıtası ile proje üretilerek de bu paralar harcanabilir. İlla müdürlükler bu parayı proje yaparak harcamak zorundadır diye bir kural yok” diye konuştu.

“FAYDA MALİYET ANALİZİNE GÖRE TAHSİS DEĞİŞİKLİĞİNİ MECLİSTE BİZ KARARA BAĞLIYORUZ”

Meclis üyelerinin fikirlerini paylaşmalarının ardından konuya açıklık getiren Meclis Başkan Vekili Selçuk Çirkin; “Biz bu ödenekleri Köylere Hizmet Götürme Birliklerine aktarıyoruz. Bu ödeneği Tarım Müdürleri takip etmeli mi, etmemeli mi bunlar konuşulacak şeyler ama Tarım İl Müdürlüğü çok iyi işler ve projeler de yapıyor, Afyonkarahisar’a ciddi katkılar da sağlıyor. Neticede konuştuğumuz ödenek çok büyük bir ödenek de değil. Belki bu ödeneğin yatırıma dönüşmesi için bizim de yönlendirmemiz ve takip etmemiz gerekebilir. Bazen öyle bir durum oluşuyor ki fayda maliyet analizi yapmak zorunda kalıyoruz. Tarıma harcayacağımız paradan ya da tarımda elde edeceğimiz faydadan daha faydalı bir yere aktarma yapmamız icap edebiliyor. Bu değişikliğe de sizler karar veriyorsunuz, bizler karar veriyoruz. Bazen oy birliği ile bazen de oy çokluğu ile kararlar geçiyor. Neticede bu meclisin kararıdır ve alınan kararı da herkesin sahiplenmesi gerektiğini düşünüyorum. Meclisin aldığı karar nedeniyle tarım müdürlerinin acımasızca eleştirilmesini doğru bulmuyorum” ifadelerini kullandı. 

Ödenekte tahsis değişikliğini öngören madde ile ilgili yapılan değerlendirmeler sonrasında toplantı sona ererken Kasım ayı toplantılarının 14’üncü birleşiminin 20 Kasım Pazartesi günü 10:30’ da yapılması kararlaştırıldı.