Afyonkarahisar’da uzun yıllardır amatör balıkçılıkla uğraşan aynı zamanda balık av malzemeleri satan Tez Akvaryum Sahibi Nuri Tezgiden, av malzemesi olarak bilinen ve tırı vırı adıyla tanınan ağ çeşidinin yasak olduğunu dikkat çekerek bu ağın göllerde binlerce balığın ölümüne sebep olduğuna dikkat çekti.

Afyonkarahisar’da uzun yıllardır av malzemeleri satan Tez Akvaryum Sahibi Nuri Tezgiden, yanlış avlanma yapan balıkçılara uyarılarda bulundu. Yanlış avlanma nedeniyle binlerce balığın katledildiğini ifade eden Tezgiden, tırı vırı denilen ağ çeşidinin kesinlikle kullanılmaması gerektiğine dikkat çekti. Orman ve Su İşleri Bakanı Prof. Dr. Veysel Eroğlu’nun katkılarıyla Afyonkarahisar’da akarsu ve göllerin çoğaldığını ifade eden Tezgiden, bu sayede sosyal etkinlik olarak ifade edilen olta balıkçılığına da gün geçtikçe ilginin arttığını söyledi. Bu dönem yağışların yoğun olmasının balıkçılığa ilgiyi arttıracağını kaydeden Tezgiden, satışlarda hareketlilik beklediklerini dile getirdi.  

“Av yasak tarihlerine uyulsun”

Olta balıkçılığı meraklıların Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü’nün uyguladığı av yasakları tarihlerine uyması gerektiğini kaydeden Tezgiden: “ Ayrıca Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü’nün önerdiği sistemle av yapılması gerekiyor. Fakat bazı kişiler önerilen oltalarda değil de ağ çeşidi olan tırı vırı ile avlanma yapıyor. Bu durumda hem göle hem de balıkları ciddi zarara uğratıyor. Paraşüt veya tırı vırı denilen bu ağ türü balıklar için son derece zararlıdır. Hatta bu tırı vırılar tatlı su göletlerimizde ve barajlarımızda kopması sebebiyle tabanda kalan ağlar binlerce balığın katline neden oluyor. Bunun kesinlikle kullanılmasına karşıyız. Satan bayiler var mı? Yok mu? bilmiyorum. Fakat avcılar bunu bir şekilde temin ediyor” dedi.

“Akarçay’da tırı vırı kullanılıyor”

Son yıllarda kentin gözde bölgelerinden olan Akarçay’da da tırı vırı kullanıldığını iddia eden Tezgiden şöyle konuştu: “Özellikle Akarçay’da bu sistem sık sık kullanıyor. Bizim memleketimizin fedarı iftarı belediye başkanlarımız Burhanettin Çoban’ın o bölgeye temin ettiği sandalın pervanesine dahi kullanılan tırı vırı zarar veriyor. Bu ağ türü Akaçay’ın tabanına terk ediliyor. Bunların önlenmesi gerekiyor. Balıkların neslinin tükenmemesi hem de güzel bir avcılığın olabilmesi iççin bunların yapılması gerekiyor.”

“Sezon hazırlıklarını yapsınlar”

Balık av sezonun açılmasına az kaldığını dile getiren Tezgiden: “Bu dönemler avlanma yasağının olduğu dönemler. Meraklılarımız av sezonuna hazırlık yapsınlar. Malzemelerini kontrol edip temin etsinler. Bunlar için zaman ayırsınlar. Bunları da zevkle yapacaklarını düşünüyorum. Balık tutmak stres giderir. Bir akvaryumu nasıl doktorların tavsiye ediyorsa biz de balık tutmayı tavsiye ediyoruz. İnsan balık tutunca deşarj oluyor. Balık tutanlar ailesini de balık avlamaya götürsünler. Biz bayanları da balık tutmaya tavsiye ediyoruz. İlimizde pek çok akarsu var. Buralara gidilip kurallara uygun balıklar tutulabilir” ifadelerini kullandı. Tezgiden, ayrıca balık avı yapanların mutlaka ‘Amatör balıkçı belgesi’ alması gerektiği uyarısında bulundu.