Denetimlerin, Isınmadan Kaynaklanan Hava Kirliliğinin Kontrolü Yönetmeliği’ne göre ve İl Mahalli Çevre Kurulu(MÇK) Kararlarına göre yapıldığı vurgulanırken 2017-2018 kış döneminin başlamasıyla Afyonkarahisar halkının daha temiz havada ve kaliteli yaşaması için halkımızın alınan kararlara uyması gerektiğine dikkat çekildi.

Yapılan denetimler şu başlıklar altında toplandı;

‘İl Mahalli Çevre Kurulu tarafından 26.02.2015 tarihinde  hava kalitesini artırmak için Anayasanın 56. maddesinde belirtilen 'Herkes sağlıklı ve dengeli bir çevrede yaşama hakkına sahiptir' hükmüne istinaden alınan kararlara istinaden Doğalgaz ve/veya jeotermal enerji alt yapı çalışmalarının tamamlandığı  kamu binası, özel işyerleri ve konutlara dönüşüm yapılarak alternatif enerji kaynaklarının (doğalgaz, jeotermal enerji, vs) kullanımına geçmeleri yönünde alınan karar  tebliğ edilmiş ve halkımız bilgilendirilmiştir.

İleriye dönük olarak Afjet / Doğalgaz altyapı çalışmalarının yapılarak tamamlanacak olan mahallelerde kamu binası, özel işyerleri ile konutlarda afjet/doğalgaz altyapısının tamamlanmasından itibaren 1 yıl içinde alternatif yakıtlara geçilmesi gerekmektedir.

Konuyla ile ilgili yapılan denetimlerde; alınan kararlara uymayan vatandaşlara tutanak tanzim edilerek uyarılmış ve alternatif enerji kaynaklarının kullanımına geçmeleri sağlanmıştır. İl Mahalli Çevre Kurulu Kararları(mçk) ile ilgili mevzuata uyulmadığının tespit edilmesi halinde 2872 sayılı Çevre Kanununa göre idari yaptırımlar uygulanacaktır.

MÇK kararlarıyla alınan Kış Sezonu Yakıt Programı’na göre Mahrukatçılarda Katı Yakıt Satıcı Belgesi, Dağıtıcı Kayıt Belgesi, Satış İzin Belgesi ve Uygunluk İzin Belgesinin olup olmadığı denetlenmekte ve kaliteli kömür bulundurmaları sağlanmakta, bu koşullara uymayan kömürler birimimiz tarafından il dışına çıkarılmakta ve ilgiliye idari yaptırım uygulanmaktadır.

Mahallesinden doğalgaz ve AFJET geçmeyen hanelerde kömür kalitesi, baca filtresi ve ateşçi belgesi bulunup bulunmadığı denetlenmekte ve kurallara uymayanlar tutanak tanzim edilerek uyarılmaktadır. Kalorifer ve sobaların ilk ateşlemeleri insanların yoğun şekilde dışarıda oldukları sabah 07:00-09:00 ve akşam 16:00-19:00 saatleri arasında yapılmaması gerekmektedir.

Vatandaşlarımızın; İl Çevre ve Şehircilik Müdürlüğü tarafından verilmiş geçerli Satış İzin Belgesi olmayan, ısınma amaçlı katı yakıtların satılmaması ve satın alınmaması konusuna dikkat etmeleri önem arz etmektedir.’