Araştırmacı-Yazar Hasan Özpunar ile Gün FM Genel yayın Yönetmeni Faruk Bangir’in birlikte hazırlayıp sundukları programda yerel tarih konuşulmaya devam ediliyor.

Osmanlı salnamelerine göre ilimizde ilk Belediye teşkilatının 1869 yılında kurulduğunu belirten Araştırmacı-Yazar hasan Özpunar, “İlk Belediye Reisi Salih Bey’dir. İlk kurulduğu yıllarda belediye binasının nerede olduğu bilinmese de günümüzde belediye binası olarak yapılan ve halen kullanılan iki tarihi bina mevcuttur. Bunlardan ilki günümüzde Zafer Müzesi olarak kullanılan eski belediye binasıdır. Tahminen 1913-1914 yıllarında zamanın Belediye Reisi Saioğlu Mehmet Sait Bey tarafından yaptırılan bina geniş kapısı, kemerli, söveli pencereleri ile son dönem Osmanlı mimarisinin güzel bir örneğidir” diye konuştu.

“1937’de belediye binasının temeli atılır ve inşaat başlar”

1930’lu yılların ikinci yarısında Anıtpark’ın yapıldığını belirten Özpunar, “Akabinde Utku Anıtı dikilmiş ve sıra görkemli bir belediye binası yapmaya gelmiştir. O tarihte Belediye Başkanı olan Hüseyin Tiryakioğlu bir şehirleşme hamlesi başlatmıştır. Utku Anıtı’nın arkasında bulunan ev ve arsalar istimlak edilerek Cumhuriyetin 14. yıldönümü olan 29 Ekim 1937’de belediye binasının temeli atılır ve inşaat başlar. Yeni Belediye binasının bu alanda inşa edilmesindeki amaç modern bir şehri temsil eden Anıtpark ve burada yer alan Utku Anıtı’nın arkasındaki şehrin eski dokusunu saklayarak güzel bir dekor oluşturmaktır.