Solak, "Basınımız, toplumdaki çok sesliliğin ve düşünce özgürlüğünün gelişmesinde ve korunmasında da çok önemli görevler ifade etmektedir." dedi.

Afyon KocatepeAfyon Kocatepe Üniversitesi (AKÜ) Yönetimi, Afyonkarahisar Gazetecileri Dayanışma Derneği ile birlikte 24 Temmuz Basın Bayramı kapsamında Afyonkarahisar'daki basın mensuplarına yönelik olarak AKÜ Sosyal Tesisleri’nde bir kahvaltı programı düzenledi. 24 Temmuz Gazeteciler ve Basın Bayramı’nda basın mensuplarının onuruna verilen kahvaltıya AKÜ Rektörü Prof. Dr. Mustafa Solak, AKÜ Rektör Yardımcıları Prof. Dr. M. Hilmi Uçan, Prof. Dr. Mehmet Karakaş, Prof. Dr. İsa Sağbaş, Basın İlan Kurumu Afyonkarahisar Şube Müdürü Selami Çalışkan, Basın Yayın Enformasyon Afyonkarahisar İl Müdürü Cemil Paslı, Afyonkarahisar Gazetecileri Dayanışma Derneği Başkanı Mehmet Abdioğlu ile Afyonkarahisar’da basın-yayın hayatını sürdüren gazete, televizyon, radyo ve internet medyasının çalışanları ve temsilcileri katıldı.

“Çoğulcu yapı basın ile gelişmiştir”

Basın çalışanları ile gerçekleştirilen kahvaltı sonrasında açıklamalarda bulunan AKÜ Rektörü Prof. Dr. Mustafa Solak, Türkiye Cumhuriyeti'nin çağdaş ve demokratik bir dünya devleti olma iddiasının temel dayanaklarından birinin bağımsız ve güçlü bir basın olduğunu söyledi. Solak, "24 Temmuz 1908 tarihinde Türk basını üzerindeki sansürün kaldırılmasıyla, Türk toplumunun gelişmesinde, çağdaşlaşmasında ve ilerlemesinde önemli mesafeler alınarak, demokratik ve çoğulcu yapının gelişmesine büyük katkı sağlanmıştır" dedi. 

“Doğru bilgilenmenin teminatı basındır” 

Çağdaş demokrasilerde basının iletişimin en güçlü araçlarından bir olduğuna dikkat çeken Solak, "Toplumun yapılanmasında ve gelişmesinde büyük rol oynayan, vazgeçilmez unsurlardan biridir. Basın; hitap ettiği toplumun aynası ve toplumu oluşturan fertlerin doğru haber alma ve doğru bilgilenme hakkının teminatıdır. Kamuoyunun duygu ve düşüncelerini objektif ve tarafsız olarak yansıtmak suretiyle, demokrasinin tam işlerliğinin gelişmesine katkıda bulunur. Basınımız, toplumdaki çok sesliliğin ve düşünce özgürlüğünün gelişmesinde ve korunmasında da çok önemli görevler ifa etmektedir" diye konuştu. 

“Her kuruluşa eşit mesafedeyiz” 

Solak şöyle devam etti: "İlimizde faaliyet gösteren bütün basın kuruluşlarına eşit mesafedeyiz ve tarafsızız. Üniversitemizin kapıları, tüm bilimsel, kültürel, sanatsal ve sportif etkinliklerimiz her zaman basınımıza sonuna kadar açıktır. Ayrıca basın bültenlerimiz aracılığıyla da faaliyetlerimizi ve çalışmalarımızı sizlere iletme gayretindeyiz. İlimizdeki tüm basın yayın kuruluşlarımızın, kamu yararını ilgilendiren konularda halkımızı doğru bilgilendirmede, kamuoyu oluşturmada, alınan tedbirlerin, getirilen yeniliklerin kamuoyuna yansıtılmasında gösterdiği duyarlılığı takdirle karşıladığımı da belirtmek istiyorum. Türk Basınında sansürün kaldırılışının 109’uncu yılını kutluyorum” ifadelerini kullandı.