AKÜ Bilgisayar Öğretmenliği Bölümü Öğrencisi Fadıl Pala, 35 günde 7 ülkede çektiği video ve fotoğraf verilerini ‘Balkanlar’da Osmanlı’nın İzleri’ isimli Lisans bitirme Tezinde kullanacağını belirtti.

Sömestr tatilinde kısıtlı bütçesiyle 7 Balkan ülkesinde Osmanlı İmparatorluğunun tarihi ve kültürel mirasını bisikletiyle arayan maceraperest öğrenci Pala, şöyle konuştu:

“Lisans tezim kapsamında Balkanlar’daki Osmanlı’nın izini takip etmek için ecdadımın tarihi eserlerini görmek için yola çıktım. İlk gittiğim ülke Sırbistan’dı. Daha sonrasında Bosna Hersek, Karadağ, Kosova, Makedonya, Arnavutluk ve Bulgaristan’ı dolaşarak tekrar Türkiye’ye geldim. Bu ülkelere gitme amacım Osmanlı’nın Balkanlara bıraktığı kültürel dokuyu lisans tezimde veri olarak kullanmak için müzeler, camiler ve köprüleri videolayıp, fotoğrafladım. Onları çalışmamda kullanacağım.”

“Bazen tanıştığım ailelerin evlerine misafir oldum”

Pala, Balkanlar’daki çalışmalar için hiç kimsenin kendine sponsor olmadığını belirterek, en büyük destekçilerinin ailesi ve arkadaşlarının olduğunu söyledi.

Önceden biriktirdiği yaklaşık 2 bin lira harçlıkla yola çıktığını belirten Pala,  “Bütün ülkeleri bisikletle gezerek, çadırda konakladım. 35 günde 3 bin kilometre yaptım. Gittiğim bütün ülkelerin başkentlerine uğrayarak, pek çok insanla tanışıp yazılar biriktirdim. Bazen de tanıştığım ailelerin evlerine misafir oldum. Bu benim hayatımda önemli bir deneyimdi. Hiç otelde kalmadım. Çünkü onun için bir bütçem yoktu. Ama gerçekten keyifli ve eğlenceli bir aktivite yaşadım.” dedi.

“Sırbistan ve Arnavutluk’ta üzücü olaylar yaşadım”

Balkanlar’da yaşadığı maceraları anlatan Pala, Mostar Köprüsünde çadır kurduğunu, Prizren’de Türkçe konuşan insanlarla muhabbet ederek çay ve boza içtiğini kaydetti. 

Hiç tanımadığı Karadağlı bir ailenin evinde kahve içerek motive olduğunu aktaran Pala, “İlk olarak tüm eşyalarımla Sırbistan’a indiğim ilk gün otobanda bisikletim mazgala takıldı ve ön maşası tamamen kullanılamaz hale geldi. İki günüm Sırbıstan’da bisiklet tamircisi arayarak geçirdim. Bu üzücü olay caydırıcı bir neden olabilirdi ama ben vazgeçmedim. Bisikletimi tamir ettirerek, Bosna Hersek’e doğru yoluma devam ettim. Yine Arnavutluk’ta şarj ederken telefonum da çalındı. Buda benim için olumsuz bir hadiseydi. Ama yapacak bir şey yok yola devam ettim.” İfadelerini kullandı.

Pala, değişik ülkelerde macera aramak için bir çadır, bir bisiklet ve bir de kişisel cesaretin yeterli olduğunu vurguladı.