Eber Gölü’nde meydana gelen balık ölümleri hakkında yapılan incelemede, göl yüzeyinin yaklaşık 1,5-2 aydır tamamen buzla kaplı olması ve yüzey su sirkülasyonunun olmaması, ayrıca yapılan ölçümlerde oksijen miktarının kritik seviyenin çok altında bir değerde olması sebebiyle gerçekleştiği bildirildi.

Afyonkarahisar Valiliği’nden yapılan açıklamada şu ifadelere yer verildi; ‘İlimizde günlük olarak yayınlanan yerel gazeteler, internet siteleri ve sosyal medya hesaplarında Eber Gölünde Balık Ölümleri ile ilgili olarak yayınlanan haber ve görüntülerle ilgili olarak gerekli işlemler yapılmıştır.Söz konusu habere konu olan olayla ilgili olarak Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü ve İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü tarafından 20.02.2017 tarihinde mahallinde gerekli inceleme yapılmıştır.

İnceleme aşamasında; söz konusu mahalde çok sayıda ölü küçük balık olduğu, balıkların ölüm olayının yaşanması üzerinden uzun zaman geçtiği, ölü balıkların bulunduğu mahalde su derinliğinin çok az olduğu ve suyun yer yer buz halinde bulunduğu tespit edilmiştir. Olay mahallinin yakın çevresinde balık ölümlerine yol açabilecek ve suyun mevcut durumunu bozabilecek çevresel etkenlerin mevcut olmadığı gözlemlenmiştir.

Söz konusu balık ölümlerinin sebebinin balıkların bulunduğu mahaldeki suyun tamamen donmasından kaynaklanabileceği değerlendirilmektedir. Ayrıca yapılan incelemede, göl yüzeyinin yaklaşık 1,5-2 aydır tamamen buzla kaplı olması ve yüzey su sirkülasyonunun olmaması, ayrıca yapılan ölçümlerde oksijen miktarının kritik seviyenin çok altında bir değerde olması sebebiyle balıkların oksijensizlik nedeniyle boğularak öldüğü kanaatine varılmıştır.’