ŞANLIURFA (AA) - Çevre ve Şehircilik Bakanı Mehmet Özhaseki, "Son yüzyılda bu ülkede yaşanılan 6 şiddeti ve üzerindeki depremlerin sayısı tam 56, can kaybımız 83 bin, mal kaybımız 100 milyar doların üzerinde. Bu bizi kentsel dönüşüme doğru itiyor. Kentsel dönüşüm bir zorunluluk haline geldi adeta." dedi.

Bakan Özhaseki ile Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Ahmet Eşref Fakıbaba, "Şanlıurfa Kent Vizyonu ve Yapı İnşaat Sektör Kurulu Toplantısı"na katıldı.

Burada ilgililerin görüşlerini ve sorunlarını dinleyen Özhaseki, şehirde yapılacak kentsel dönüşüm çalışmaları ve yapılaşmaya ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

Özhaseki, yapılan hatalar nedeniyle kadim şehirlerin büyük sıkıntı yaşadığını dile getirerek, bunu çözmek için doğru adımlar atılması gerektiğini vurguladı.

Yapılaşma konusunda bazı belediyelerin doğru işler yapmadığına dikkati çeken Özhaseki, şöyle konuştu:

"Göçlerin devam ettiği ortamda, ne yazık ki belediyelerimiz iki türlü tavır içindeler. Bir grup sadece aciz kalmış, ufak tefek gecekondu yıkarak, hayatına devam etmeye çalışmış. Bir grup da ideolojik davranmış 'bunlar bizim arka bahçemiz olur, gelsinler'... İşte İstanbul'un, Ankara'nın, büyükşehirlerin etrafının çepeçevre gecekonduyla dolmasının sebebi bu. Nihayetinde şimdi işin içinden çıkılmaz bir hal almış. Bizim burada yeni bir anlayışla işimize bakmamız lazım. Doğrusu şu, iki tespiti her yerde yapabiliriz. Ülke olarak kadim şehirlere sahip olmamıza rağmen geldiğimiz noktada, şehircilik açısından sağlıksız ve kimliksiz şehirlere sahibiz. Deprem olacak diye her yerde ödümüz kopuyor. Deprem ülkesiyiz, topraklarımızın yüzde 66'sı birinci ve ikinci derece deprem kuşağında. Son yüzyılda bu ülkede yaşanılan 6 şiddeti ve üzerindeki depremlerin sayısı tam 56, can kaybımız 83 bin, mal kaybımız 100 milyar doların üzerinde. Bu bizi kentsel dönüşüme doğru itiyor. Kentsel dönüşüm bir zorunluluk haline geldi adeta."

Çevre ve Şehircilik Bakanı Mehmet Özhaseki, İmar Yönetmeliğini istismarlar nedeniyle değiştirdiklerini hatırlatarak, yapılan her hatanın şehre ihanet olduğuna işaret etti.

Bu anlamda herkese düşen sorumluluklar bulunduğunu anlatan Bakan Özhaseki, "Bakanlık tarafına düşen sorumluluk kapsamında biz yasalarımızı hazırladık, imar planlarında sert kurallar da geliyor, parsel bazlı satış yasaklanıyor, kimse yapamayacak bundan sonra, alan bazlı dönüşüm geliyor. Bunu yapacak belediyelere sıfır faizli para geliyor." dedi.

- Terör mağdurlarına sağlanan destekler

AK Parti hükümeti olarak tüm olumsuzluklara rağmen Doğu ve Güneydoğu'da terörden etkilenen vatandaşlara sahip çıktıklarını dile getiren Özhaseki, "70 bin civarında, teröristlerin yakıp yıktığı ev var. Oradaki vatandaş mağdur olmasın diye, 30 bin liraya kadar olan hasar bedellerinin, tek tek paralarını ödedik. Dışarıda kalanlara kira parası ödedik, sonra evi yıkılan herkese ev yapmaya çalıştık." şeklinde konuştu.

Özhaseki, neredeyse tüm şehirlerde kentsel dönüşümün ihtiyaç olduğunu belirterek, şunları kaydetti:

"Şimdi fırsat var elimizde. Bunu doğru şekilde kurgular, doğru şekilde uygularsak, ileride çocuklarımız şehirciliğimizle övünebilirler. Bir taraftan yılda 500 bin konutun değişim ve dönüşümünü hesapladık. Nihayetinde bu iş yapılırken yepyeni şehirler ortaya çıkacak. Yeni şehirlerde, bir taraftan mahalle konsepti, bir taraftan 'akıllı şehir' dediğimiz, enerjisini kendi üretebilen, suyunu bile dışarıya atmayan, gri su haline getirip kullanabilen, kendi içinde çok akıllı bir takım teknolojilerin uygulandığı şehirler haline de getireceğiz. Bunları yapmaya bizim gücümüz yeter, imkanımız da var, Allah'ın izniyle de tek tek yapacağız. Şu anda Afrin'le uğraşsak da birinci önceliğimiz kentsel dönüşüm, bununla ilgili yasalar da önümüzdeki günlerde geliyor."

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Ahmet Eşref Fakıbaba ise Şanlıurfa'da yeni şeyler yapmak için mücadele ettiklerini vurgulayarak, kentsel dönüşüm konusunda da önemli adımlar atacaklarını söyledi.









Bakanlar Özhaseki Ve Fakıbaba Şanlıurfa'da

Bakanlar Özhaseki Ve Fakıbaba Şanlıurfa'da