Afyon Bahçeşehir Koleji’nin konferans salonunda Üniversiteye ve Liselere giriş, yeni sınav sistemi ve meslek seçimleri ile ilgili bilgiler verdi.

Eğitim sektöründe birçok yeniliklerin olduğunu ifade eden Afyon Bahçeşehir Koleji Kurucu Müdürü Abdullah Taş, “Son günlerde Milli Eğitim Bakanlığında yapılan açıklamalarla gerek TEOG’la gerekse LYS – YGS’de yapılan sınavların değiştiğini biliyoruz. Afyon Bahçeşehir Koleji’nin rehberlik servisinde ki arkadaşlarımızla siz değerli velilerimize ve öğrencilerimize elimizden geldiği kadarıyla bilgilendirmeye çalışmaktayız. Yeni sınav sistemini bugün uzman birisinin ağzından dinlemek dinleyeceğiz. 17 yıldan beri tanıdığım aynı kurumda aynı aileden birisi köşe yazarı ulusal televizyon kanallarında sıkça karşımıza yorumcu olarak çıkan Turgay Polat hocamız yeni sınav sistemin artılarını ve eksileriyle ilgili görüşlerini sizlere aktaracaktır” dedi.

“Üniversite mezunu az olan ülke gelişemez”

Konferansta konuşan Bahçeşehir Üniversitesi Rektör Danışmanı Turgay Polat, “1994 yılından bu yana eğitim sektörünün içindeyim. Bu süre zarfında değişik kurumların içinde çalıştım. Son 7 yılda ise Üniversitede çalışmaktayım. Bahçeşehir Kolejine gelmemizin sebebi yeni eğitim sistemini siz velileri bilgilendirmeye çalışacağım. Seminerin son zamanlarında öğrencilerinin kariyerlerini ele alacağız. Ülke olarak her sene eğitim alanında yenilikler yapılmaktadır. Bir ülkenin eğitilmiş bir nüfusu yok ise üniversite mezunu az ise ülkenin maddi anlamda gelişmesi imkânsızdır”

“TEOG’u felaket olarak gördük”

Konferans sonunda yeni sistemin artıları ve eksileriyle ilgili görüşlerini aktaran Polat, "Milli Eğitim Bakanlığı bu sistem konusunda kesinlikle geri adım atmamalıdır. TEOG sınavı biz eğitimciler için bir felaket olarak gördük. Bakanlığın bu ayın başında açıkladığı yeni sistemi ben çok destek veriyorum. Ortaokul öğrencileri merkezi sınav sistemine girmek zorunda olmayacak. Değişiklikle bazılarının panik havası var izlemini vermeye çalışıyor ama yeni sistem gayet iyidir. Biz öğrencilerimizi ortaokuldan itibaren kariyerli bir mesleği seçmemiz gerekiyor. Gelecek 5 – 10 senin meslekleri Endüstri 4.0, yapay zeka, nesnelerin interneti, Bit Data ile siber güvenlik alanında gelişmeler ve ilerlemeler dünyanın geleceği olacaktır. Bilişim alanında örnek verirsen Güney Kore son yıllarda eğitim ve teknoloji alanında adını sıkça duyurur hale geldi. 60 yıl önce dedelerimizin işgalden kurtarmış olduğu bir devlettir. O yıllarda gelir seviyesi yüksek olan Türkiye şuan maalesef milli gelirle güney Kore’nin gerisinde kaldı. Bunun en büyük sebebi eğitim ve teknolojidir. Ülkenin gelişmesi için ilk önceliği eğitime büyük önem verdiler. Ama biz ise eğitim sistemini belli yıl aralığında değiştirmek zorunda kalıyoruz” diye konuştu. Konuşmalarının ardından veliler merak ettikleri soruları Polat’a sordu.