26 Ağustos tarihinden itibaren av sezonu açılacak. Gerekli evraklı olan avcılar avlanmanın tüm kurallarına uyarak av yapmak isterken kaçak avcılar ise doğanın ve yaban hayatının başına bela olmaya devam ediyor. Kocatepe Avcılık Atıcılık Sporları Kulübü ve Dernek Başkanı Cengiz Tüplek, 26 Ağustos tarihinde bıdırcın ve üveyik avının açılacağını ifade ederek avcılara rastgele dileklerinde bulundu.  18 yaşını doldurmuş, silah ruhsatına sahip olan, avcılık belgesini almış herkesin av yapabileceğini söyleyen Tüplek: “Bir kişinin avcı olabilmesi için önce avcı eğitim kursuna gitmesi gerekir. Avcı eğitim kursunu tamamlayan kişi orada kurs bitirme belgesini almaya kazanır. O belgeyle beraber avcılık belgesi alabilmesi için önce Maliye 175 lira para yatırması gerekiyor. Bu para 2017 yılı av sezonu için yatırılması gerekiyor. Bu parayı yatıran kişi avcılık belgesini de rahatlıkla almaya hak kazanıyor. Avcılık belgesini aldıktan sonra avcı olması için yeterli mi değil tatbiki bu kişinin daha sonra avlanma pulu alması lazım ve birde silah ruhsatı alması lazım. Bu belgelerden bir tanesi eksik olduğunda kişi yasak bir avcılık yapamaz” dedi. 

“Bu yıl keklik avlamak yasak”

‘Keklik ve tavşan avı 14 Ekim’de açılacak’ diyen Tüplek: “Bu avların tamamı 2018 Ocak 7’sine kadar devam edecek. 7 Ocak tarihinden sonra av sezonu tekrar kapanacak. Merkez av komisyonun kararlarına göre avlanma sayıları belirlendi. Kişi günde 10 bıldırcın, 5 üveyik, domuz 2 ve tavşan 1 adet vurma hakkına sahip. Kınalı keklik vurmak bu yıl yasak. Ben tüm avcılara yasalara uyma şekilde tavsiye ediyorum” diye konuştu. 

“Kacak avcılar yaban hayatına zarar veriyor”

Köylü vatandaş sürekli orman bölgesin de bulunduğu için rahatlıkla kaçak avcılık yapabildiğini kaydeden Tüplek, kaçak avcılığın Türkiye genelinde yaşanan bir sorun olduğunu kaydetti. Tüplek sözlerini şöyle sürdürdü: “Orman ve Su İşleri Bakanımız Prof. Dr. Veysel Eroğlu 4 dönemdir bakanımız. Fakat kaç avla ilgili bir çalışmamız yok. Emirdağ ve Sultandağ taraflarında kaçak av yapıldığını duyuyoruz. Şuan az sezonu açılmadı ama oralarda kaçak avcılık yapılıyor. Avcı arkadaşlardan şikâyet geliyor. Milli Parklar biz şikayet ettiğimiz zaman yeterli aracımız yok, personelimiz yok gibi şeyler söyleniyor. Kaçak avcılar hayvanların yavrulama döneminde kaçak av yapıyor. Kaçak avcıların yaban hayatına çok fazla zararı dokunuyor. Doğa hayvanlarının yok olmasına ve ürememesine sebep oluyorlar. Eline tüfeği alan 365 gün avcılık yapıyor. Bu durumda belgeli avcıları sıkıntıya sokuyor. Kuluçka döneminde bir kekliği vuruyorsun altındaki 12 yumurtaya yazık oluyor. Bu durumun önlenmesi istiyoruz. Yetililerden tarafından avlarımızın korunmasını istiyoruz” diye konuştu.