İSTANBUL (AA) - Eşi Halide Özpolat'ı av tüfeğiyle öldürdüğü iddia edilen Ali Rıza Özpolat'ın, ağırlaştırılmış müebbet hapis istemiyle yargılanmasına devam edildi.

İstanbul 10. Ağır Ceza Mahkemesi'ndeki duruşmaya, tutuklu sanık Ali Rıza Özpolat ile tarafların avukatları katıldı.

Halide Özpolat'ın kızı müdahil Zekiye Kaya ile Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı adına bir avukatın hazır bulunduğu duruşmada söz alan müdahil avukatı İpek Bozkurt, şikayetlerinin devam ettiğini söyledi.

Sanık Özpolat'ın avukatlarından Mustafa Özdemir, kovuşturmanın genişletilmesini talep ederek, tanıklarını dinletmek istediklerini belirtti.

Tanıkların, müvekkilinin haksız tahrik indiriminden yararlanmasını sağlayacak bilgilere sahip olduğunu savunan avukat Özdemir, müvekkili hakkında cezai ehliyetine ilişkin raporun yeterince inceleme yapılmadan verildiği kanaatinde olduklarını anlattı.

Raporda imzası bulunan bilirkişilerden birinin duruşmada hazır olmasını talep eden Özdemir, şöyle konuştu:

"Sanık, cinayetten önceki son 1 yıl içerisinde kendi ailesinden miras kalan bir gayrimenkulü eşinin üzerine yapmıştır. Yine cinayetten kısa bir süre önce kendi üzerine olan bir evi kızının üzerine yapmıştır. Bu tapu kayıtlarının getirilmesini istiyoruz. Müvekkilimin, eşine karşı en küçük bir güvensizliği bile yoktur. Bu davada kadın kısmını bir yana bırakıyorum, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı'nın bu tarafta olması lazım."

Mahkeme Başkanı, avukat Özdemir'i, yalnızca taleplerini aktarması yönünde uyardıktan sonra sanık ve maktulün ortak kızları Zekiye Kaya'ya, "Baban kendi üstündeki evi senin üzerine geçirdi mi?" diye sordu. Kaya da bu iddiayı doğruladı.

- "Bu adam silah almışsa müştekiler yüzünden almıştır"

Beyanlarına devam eden avukat Özdemir, müvekkilinin 15 yıldır psikolojik tedavi gördüğünü belirterek, "Müvekkil 15 yıldır gittiği her hastanede 'Beni takip ediyorlar, öldürmek istiyorlar.' diyor. Böylesine hasta bir adam cep telefonundan tehditler alıyor. Bir bakıyoruz, müvekkili kendi kızı bir başkasına telefondan arattırıp tehdit ettiriyormuş. Böyle hasta bir adamın üstüne böyle gidiliyorsa sonuç böyle olur. Bu adam silah almışsa müştekiler yüzünden almıştır." ifadesini kullandı.

Bu sırada duruşma salonunda bulunan sanığın kızı Zekiye Kaya, avukatın sözlerine "yalan" diye tepki göstererek ağladı.

Mahkeme Başkanı da sanık avukatını, "Talepte bulunmuyorsunuz, savunma yapıyorsunuz. Savunma için süre vereceğim o aman yaparsınız." diye uyardı.

- Sanık avukatı cübbesini çıkarıp salondan çıktı

Mahkeme Başkanı'nın, taleplere ilişkin ara kararını yazdırdığı sırada araya giren sanık avukatı Özdemir, taleplerin gerekçelerini yeterince açıklamasına izin verilmediğini iddia ederek, "Ben duruşmadan çıkıyorum. Bunu da zapta geçirin." dedi.

Avukat Özdemir bu sırada cübbesini çıkarırken, yanındaki sanığın diğer avukatı Fatih Sayın da salondan ayrıldı. Özdemir salondan çıkarken, "Ben çıkıyorum. Benden sonra kararınızı yazarsınız. Çıkıp televizyonculara mı konuşalım, mahkeme burası." diye konuştu.

Sanık avukatlarının duruşma salonundan çıkmasının ardından yaşananları zapta geçirten Mahkeme Başkanı, sanık hakkında yeniden rapor aldırılması, gayrimenkul devrine ilişkin tapu kaydı araştırmasının yapılması ve sanığın daha önce tedavi gördüğüne dair yeniden araştırma yapılması yönündeki talepleri reddetti.

Duruşma salonundan ayrılan sanık avukatlarına gelecek celsede hazır bulunmaları için çağrı kağıdı gönderilmesini kararlaştıran heyet, bu avukatların duruşmaya katılmama yönünde tavır göstermeleri halinde sanığa barodan avukat atanmasını karara bağladı.

Sanığın tutukluluk halinin devamına hükmeden mahkeme heyeti, duruşmayı erteledi.

- "Annem hunharca öldürüldü"

Duruşmanın ardından adliye önünde açıklama yapan Özpolat'ın kızı Zekiye Kaya, kadın cinayetlerine "yeter" dediklerini belirterek, "Artık cezanın kesilmesini istiyorum. Cezasını almasını istiyorum. Annem hiç hak etmediği bir şekilde hunharca öldürüldü. Ben bu davanın arkasında duracağım, cezasını almasını istiyorum." dedi.

Kadın Cinayetlerini Durduracağız Platformu üyesi Dilber Sünnetçioğlu da 2016 yılında kocası tarafından öldürülen Halide Özpolat davasında adaleti aramak için geldiklerini belirterek, "Adli Tıp Kurumu, sanığın akıl sağlığının yerinde olduğuna dair rapor vermiştir, bunu kabul etmediler." ifadesini kullandı.

Sünnetçioğlu, caydırıcı olması için bu tür cinayetlerde sanığa, indirim maddeleri uygulanmadan ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası verilmesini istediklerini belirterek, "Çünkü burada indirim yapıldığı takdirde diğerlerini cesaretlendiriyor." diye konuştu.

- "Bakanlık çok doğru bir yerdeydi"

Avukat İpek Bozkurt, akli dengesinin yerinde olmadığını iddia eden bir sanıkla karşı karşıya olduklarını anlatarak, sanığın akıl sağlığının yerinde olduğunu söyledi.

Sanık avukatının Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı'nın avukatının yanlış yerde oturduğunu beyan ederek sanık tarafında oturması gerektiğini söylediğini aktaran Bozkurt, şöyle konuştu.

"Kadınların yaşaması, kadınlara yapılan şiddetin önlenmesi açısından bakanlığımız çok önemli. Bakanlık çok doğru bir yerdeydi, öldürülen kadının çocuklarının yanındaydı. Bakanlığın yeri orasıdır."