Bir taraftan hiçbir işleme tabi tutulmadan tabiata salınması durumunda çevresel felaketlere sebep olabilen atıksu, aynı zamanda günümüzün ve geleceğin en büyük meselelerinden biri olarak görülen su kıtlığı probleminin çözümü için müthiş bir alternatif kaynak olma özelliği taşıyor. Bu sebeple Orman ve Su İşleri Bakanlığı atıksuları halledilmesi gereken bir problem olmaktan çok,  özellikle toplumların karşı karşıya kaldığı su probleminin çözümü için bir olanak olarak görüyor.

Arıtılan sular birçok kullanım alanına sahip

Atıksuların iyi yönetildiği zaman büyük fırsatlar sunduğunun altını çizen Orman ve Su İşleri Bakanı Prof. Dr. Veysel Eroğlu “Atıksuları görmezden gelirsek çevresel, sıhhi, iktisadi ve toplumsal krizlerin kaynağı haline gelebilir. Fakat atıksu arıtıldıktan sonra aralarında içme suyunun da yer aldığı birçok kullanım alanına sahip bulunuyor. Bu kullanım alanlarını zirai sulama, sanayi, yeraltı suyunun takviye edilmesi, mesire alanlarının oluşturulması ve beslenmesi ile tuvaletlerde kullanım olarak sıralayabiliriz” değerlendirmesinde bulundu.  

Aslında atıksu arıtma tesislerini belediyelerin inşa etmesi gerekiyor

Bakanlık olarak ülkemizde atıksu arıtımı ve arıtılan suyun yeniden kullanımına yönelik faaliyetleri giderek artırdıklarını belirten Prof. Dr. Veysel Eroğlu “Aslında belediyelerin yapması gereken bu tesisleri DSİ’nin yapma gibi bir zorunluluğu bulunmuyor. Fakat bu probleme kayıtsız kalamadık. Bu maksatla ilk aşamada çalışmalarımızı Ergene Havzasında yoğunlaştırdık. Ergene Nehri’nin eski günlerine kavuşması için Ergene Eylem Planı kapsamında bölgede 12 adet atıksu arıtma tesisini hizmete aldık. Ayrıca Edirne Uzunköprü, Kırklareli Merkez ve Tekirdağ Çorlu olmak üzere 3 kolektör de tamamlanarak işletmeye alındı” diye konuştu. Ergene Havzası dışında da atıksu faaliyetlerine hız verdiklerini belirten Prof. Dr. Eroğlu “Trabzon Atasu Barajı Atıksu Tesisleri ve Çankırı Güldürcek Barajı Havzası Atıksu Toplama ve Arıtma Tesisini tamamlayarak işletmeye aldık. Ayrıca önceliği olan bölgelerde 5 adet atıksu arıtma tesisinin projesini tamamladık, 6 adetinin ise projeleri sürüyor” dedi.

Tesislerde en yeni teknolojiler kullanılıyor

DSİ’nin 2012 yılında başlattığı atıksu arıtma tesisi atılımı ile bu tesislerde en yeni teknolojileri kullandıklarını vurgulayan Orman ve Su İşleri Bakanı Prof. Dr. Veysel Eroğlu “Bu atılım ile hem toplum ve çevre sağlığı, hem de su temini açısından büyük kazanımlar sağlıyoruz. Ayrıca bu yatırımlar ile yörenin gelişmesi, insanların arıtılan suyu ve çıkan çamuru tarımsal alanlarda güvenle ve ekonomik bir şekilde kullanması sağlanıyor” açıklamasını yaptı.