ZONGULDAK (AA) - Zonguldak'ın Ereğli ilçesine bağlı Kandilli beldesindeki Türkiye Taşkömürü Kurumu (TTK) Armutçuk Müessese Müdürlüğü'nde 7 Mart 1983'te meydana gelen grizu faciasında hayatını kaybeden 103 maden işçisi için tören düzenlendi.

Ereğli Kaymakamı Nazım Madenoğlu, Armutçuk Müessesesi kuyu başında düzenlenen törende, kazalarda hayatını kaybeden madencilere başsağlığı diledi.

Türkiye'nin en önemli doğal kaynaklarından birinin kömür olduğunu belirten Madenoğlu, şöyle konuştu:

"150 yıl civarında bu topraklarda bulunan ve o zamandan beri Türk ekonomisine önemli katkılar sağlayan bu doğal enerji kaynağımızın çıkarılarak insanlarımızın hizmetine sunulması sanıldığı gibi kolay değildir. Madenci kardeşlerimizin işinin ne kadar zor olduğu açıktır. Sizler orada gerçekten bir iş yapmanın, kazanç sağlamanın ötesinde fedakarlık gösteriyorsunuz. Sizlerin çalışması, gayreti her türlü takdirin üzerindedir. Bu çalışma esnasında maalesef ki 35 yıl önce olduğu gibi birtakım maden faciaları ile karşı karşıya kalıyorsunuz. Allah, madencilerimize ve ülkemize bir daha böyle acılar göstermesin."

Madenoğlu, güvenlik tedbirlerinin önceki yıllara göre daha iyi noktalarda olduğunu vurgulayarak, "Bunu memnuniyetle karşılamakla birlikte asla ve asla yeterli görmüyoruz. Madenciliği gerçekten tekniğine uygun olarak yapan ülkelerde ne tür asgari güvenlik tedbirleri varsa, ülkemizde de onların alınması için gayret sarf edildiği, hükümetimizin bu konuda ciddi adımlar attığını hepimiz biliyoruz. Diliyoruz ki, hiçbir zaman kazamız olmasın, tedbirlerimiz en üst düzeyde alınsın." diye konuştu.

- "Hatırlamalıyız ki bu acılardan dersler çıkaralım"

TTK Genel Müdür Vekili Ercan Gebeş de 35 yıl önce yaşanan grizu patlamasında yaşamını yitirenlere Allah'tan rahmet dileyerek, bu tür törenlerin acıları yeniden yaşattığını ve yürekleri dağladığını vurguladı.

"Unutmamalı ve hatırlamalıyız. Hatırlamalıyız ki bu acılardan dersler çıkaralım." diyen Gebeş, "Bu acıları yeniden yaşamamak için her kademedeki çalışanlar olarak üzerimize düşeni eksiksiz olarak yerine getirmeliyiz. Gelişmiş ülkelerle aramızdaki tek fark, anlayış ve kültür farkı. Mevzuat aynı, alınan önlemler aynı ama uygulamaya gelince sınıfta kalıyoruz. Uygulama farkı var. Bu farkı giderdiğimizde bir daha bu acıları yaşamayız." dedi.

Genel Maden İşçileri Sendikası (GMİS) Genel Başkanı Ahmet Demirci ise dünyada ve bölgedeki jeopolitik gelişmelerin gözleri yeniden kendi doğal kaynaklarımıza çevirdiğini dile getirerek, "Bugün, Türkiye'nin Zonguldak'a her zamankinden daha çok ihtiyacı var. Taş kömürünü dışarıdan almak için yılda 4-5 milyar dolar harcama lüksümüz yok. Ne yazık ki bugün bu ocaklarda, tarihin en az işçisiyle en düşük üretimini yapıyoruz. Çünkü işçi açıklarımız var. Bu işçi açıkları aynı zamanda iş güvenliği riskimizi de artırdı. Bölgemizin ve ülkemizin en önemli kurumlarından biri olan madencilik kültürünün gerçek sahibi TTK'ya işçi aldırmak sadece sendikamızın görevi değil, Zonguldak’ta bölgemizde yaşayan herkesin görevidir. Mücadelemizi hep birlikte sürdüreceğiz." şeklinde konuştu.

Ekonomik ambargoların konuşulduğu dönemde her zamankinden çok daha fazla üretmeye ve ülkenin kendi kaynaklarını değerlendirmeye ihtiyacı olduğunu ifade eden Demirci, "Bizim yeryüzüne çıkartacağımız bir avuç kömür bu ülkenin dışarıya daha az para vermesi ve bu ülke insanının daha iyi yaşaması için çok önemli. Hükümet ve ilgili bakanlıklar en kısa zamanda işçi alarak TTK'da üretimin arttırılması için harekete geçmelidir." değerlendirmesinde bulundu.

Konuşmaların ardından faciada hayatını kaybeden 103 maden işçisi için dua edildi, mevlit şekeri dağıtıldı.

Armutçuk'taki Grizu Faciasının 35. Yılı

Armutçuk'taki Grizu Faciasının 35. Yılı

Armutçuk'taki Grizu Faciasının 35. Yılı