Gün FM’de yayınlanan Gündem programına Bilge Spor Tam Gelişim Derneği Başkanı ve Araştırmacı Yazar Ferhan Çınar konuk olarak katıldı. Çınar, HEGEM Şiddetle Mücadele Vakfı tarafından Samsun’da düzenlenen Uluslararası bir kongrede, Arakan’lı Müslümanların yaşadığı soykırıma dikkat çekmek amacıyla “Arakandaki Müslümanlarda yaşanan sosyal travmaya uzaktan bir bakış” başlıklı bildirisi hakkında konuştu.

 

Bildirisinin, “Zorunlu Göçler ve Doğurduğu Sosyal Travmalar” isimli uluslararası kitabın bölümü olarak basıldığını söyleyen Çınar; “Onlara mesafe olarak uzak olmamıza rağmen, Balkan Savaşları ve Hicaz Demiryolu yapımında aralarında para ve altın toplayarak bize destek olduklarını hatırlayıp, aynı dine mensup, vicdan ve merhamet sahibi bir milletin fertleri olarak yalnız ve çaresiz olmadıklarını hissettirmek ve en acil ihtiyaçları olan moral desteği sunmak için bizlere çok iş düşüyor” diye konuştu.

Tarihsel süreç anlatıldı. Çınar, “Arakan; Asya Kıtasında Bangladeş, Hindistan, Çin, Laos ve Tayland’a sınır komşusu olan Myanmar’ın zengin yeraltı ve yerüstü kaynaklara sahip, stratejik bir konumda olan bölgesidir. Arakan’ın gerçek sahibi, tarih öncesi çağlardan beri orada yaşamış olan yerli halkla beraber VII. Yüzyıldan itibaren bölgeye yerleşen Arap, Çin, Hint, Bengal, Türk ve Moğolların oluşturduğu büyük bir Müslüman nüfusu teşkil eden Rohingyalardır. 1430’da Süleyman Şah tarafından kurulan Arakan İslam Sultanlığı, dört asra yakın hüküm sürmüş ve halk, tarihinin en müreffeh ve barışçıl dönemini yaşamıştır. 1784’de İslam Devletinin yıkılmasıyla Budistler tarafından Rohingyalara karşı uygulanmaya başlanan zulüm ve soykırım, İngilizlerin hâkimiyeti ile şekil değiştirip sömürme ve köleleştirme olarak kendini göstermiştir. 1942’de İngilizlerin, bölgeden çekilip Burma’nın bağımsızlığını ilan etmesi, sonu gelmeyecek acı, ölüm, gözyaşı ve soykırım nedeniyle zorunlu kaçış ve bitmeyen travmanın başlangıcı olmuştur” dedi.