ANTALYA (AA) - Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Türk ordusunun Suriye'de hainlerle mücadele ettiğini hatırlatarak, "Rabbim Mehmetçiğimizi korusun. Evet şehitlerimiz var, evet üzülüyoruz, evet yüreğimiz yanıyor ama hiç kimse bizden yas tutmamızı beklemesin. Tam tersine vatanımızın bekası için ve şehitlerimizin intikamı için düşmanın üstüne üstüne gideceğiz." dedi.

Antalya'nın, 1. Gıyaseddin Keyhüsrev tarafından fethinin 811'inci yıl dönümü, düzenlenen törenlerle kutlandı.

Antalya Valiliği ve Büyükşehir Belediyesi tarafından düzenlenen törenler, Cumhuriyet Meydanı'ndan fetih yürüyüşü ile başladı. Yürüyüşe, Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Antalya Valisi Münir Karaloğlu, Büyükşehir Belediye Başkanı Menderes Türel, AK Parti Antalya Milletvekilleri Mustafa Köse, İbrahim Aydın ve Sena Nur Çelik ile TRT'nin "Diriliş Ertuğrul" dizisinin bazı oyuncuları ve vatandaşlar katıldı.

Yürüyüşte Bursa'dan gelen kılıç kalkan ekibi, geleneksel okçuluk ekibi ve atlı polisler, vatandaşların ilgisini çekti. Cumhuriyet Meydanı'nda başlayan yürüyüş, Karaalioğlu Parkı'nda sona erdi.

Buradaki törende konuşan Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu, Antalya'nın fethinin aslında 5 Mart Pazartesi olduğunu fakat Bakanlar Kurulu toplantısı nedeniyle Antalya Valisi ve Büyükşehir Belediye Başkanından kutlama töreninin bugüne alınmasını rica ettiğini söyledi. Çavuşoğlu, "Sanırım vatandaşlarımız da memnun oldu, pazar günü herkes koşa koşa sokakları, caddeleri ve bu meydanı doldurdu." dedi.

Anadolu Selçuklu Devleti'nin hükümdarlarından 2. Kılıçarslan'ın oğlu Gıyaseddin Keyhüsrev ve torunu İzzeddin Keykavus'u rahmet ve minnetle andıklarını kaydeden Çavuşoğlu, vatan topraklarında bir hilal uğruna nice destanların yazıldığını, nice fedakarlıklarda bulunulduğunu, halen de mücadelenin devam ettiğini dile getirdi.

"Bugün de hem vatanın bekası için hem de bölgemizin istikrarı için Mehmetçiğimiz, İslam'ın son ordusu Türk ordusu, Suriye'de hainlerle mücadele ediyor." diyen Çavuşoğlu, şöyle konuştu:

"Rabbim Mehmetçiğimizi korusun. Evet şehitlerimiz var, evet üzülüyoruz, evet yüreğimiz yanıyor ama hiç kimse bizden yas tutmamızı beklemesin. Tam tersine vatanımızın bekası için ve şehitlerimizin intikamı için düşmanın üstüne üstüne gideceğiz. Tıpkı Artuk Bey gibi, Bamsı Alp gibi, yiğit Aslıhan Hatun gibi düşmanın üstüne üstüne gideceğiz ki şehitlerimizin intikamını alacağız. Allah, şehitlerimizden razı olsun, Allah rahmet eylesin. Bugün yaşadığımız coğrafyada da dünyada da adaletsizlikler var. Bugün biz susarsak, bugün sorumluluk almazsak ve ecdadın bize yüklediği mirası yüklenemezsek bu adaletsizliklere kimse dur diyemez."

- "Hainlerden de hesap soracağız"

Teröristler, düşmanlar gibi içeride ve dışarıda hainler de olduğunu kaydeden Bakan Çavuşoğlu, "O hainlerden de hesap soracağız. Bu vatan topraklarında hainlere de yer yok." dedi.

Vatanın, milletin bekası, ecdada layık olmak, hem Türkiye'yi hem de Antalya'yı ihya etmek için çok çalışılması gerektiğini ifade eden Çavuşoğlu, bugün Antalya'nın, turizmin ve tarımın başkenti olarak bilindiğini kaydetti. Erken rezervasyon rakamlarına göre Antalya'ya bu yıl 13 milyonun üzerinde yabancı turist beklendiğini aktaran Çavuşoğlu, "Hedefimiz, Türkiye'de 50 milyon, Antalya'da 20 milyon turist." diye konuştu.

Sadece turizm ve tarımda değil, eğitimde ve sağlıkta da başkent olmak istediklerini dile getiren Çavuşoğlu, bunlar için de önemli adımlar atıldığını sözlerine ekledi.

- Antalya Valisi Karaloğlu

Antalya Valisi Münir Karaloğlu da ecdadın Anadolu'da sadece şehirleri fethetmediğini, gönülleri de fethettiğini söyledi. Ecdadın bu topraklara adaletle, asaletle, merhametle geldiğini kaydeden Karaloğlu, "İyi ki de geldiler. Geçen sene başlatmış olduğumuz fetih kutlamalarına 'Niçin başlandı?' diye sorulabilir. Bunun en güzel cevabı, cumhuriyetimizin kurucusu Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ün, 'Türk çocuğu ecdadını tanıdıkça daha büyük işler yapmak için kendisinde kuvvet bulacaktır.' sözüdür." diye konuştu.

Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı Menderes Türel de Antalya'nın 811'inci fethinin çok anlamlı bir dönemde kutlandığını, bunun şanlı ordunun Afrin'deki Zeytin Dalı Harekatı ile aynı döneme denk geldiğini söyledi.

Başta Afrin'dekiler olmak üzere tüm şehitlere Allah'tan rahmet dileyen Türel, "Bugün bu topraklarda özgür, huzurlu ve mutlu bir şekilde yaşıyorsak Antalya'yı Türk vatanı yapan 2. Kılıçarslan'ın oğlu Gıyaseddin Keyhüsrev'e borçluyuz." dedi.

Tarihi bilmenin önemine işaret eden Türel, bazı dizi ve filmlerin gençlere tarihi sevdirmede önemli rol oynadığını, Antalya'nın fethini de bir film veya dizi olarak ekranlarda görmeyi ümit ettiğini bildirdi.

Türel, "6 Mart Salı günü de Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ün Antalya'ya gelişinin 88'inci yılını kutlayacağız. Bu etkinlikleri yapmadaki temel amacımız, tarihimize sahip çıkmak, gençlerimize ışık tutmaktır." diye konuştu.

Tören, okullar arası resim, şiir ve kompozisyon yarışmalarını kazananlara ödüllerinin takdimi, kılıç-kalkan, halk oyunu, mehter, okçuluk ve SOLOTÜRK gösterileri ile devam etti.

Antalya'nın Fethinin 811. Yıl Dönümü

Antalya'nın Fethinin 811. Yıl Dönümü

Antalya'nın Fethinin 811. Yıl Dönümü