Yaz ayının başlangıcıyla birlikte anız yangınlarının arttığına dikkat çeken ekipler; anız yakılmasının yasak olduğuna da vurgu yaparak bu konuda belirlenen idari para cezası uygulamasının da yapıldığını söyledi.

Yaz aylarının başlangıcıyla birlikte artan anız yangınları ekinlerin hasat edilmesiyle her geçen gün devam ettiğine dikkat çeken ekipler, “ Anız yakılmasıyla birçok zarar meydana geliyor. Bu zararlar arasında tarlalardaki solucan, mikroorganizma gibi canlıların yok olması, alevlerin sıçrayarak yakınlardaki ev, işyeri, ormanlıklar gibi alanları da yakması, aşırı duman nedeniyle hava kirliliğine neden olması ve yol kenarında bulunan tarlalardan çıkan aşırı dumanla trafik kazalarının meydana gelmesi gibi birçok olumsuzluk yer alıyor. İtfaiye Müdürlüğü ekipleri tarafından yapılan açıklamada şu görüşlere yer verildi; 

ANIZ YAKMANIN CEZASI: “Çevre kanununa göre anız yakanlar için ceza tutarı dekar başına 80 lira 39  kuruş olarak belirlenmiştir. Bu fiilin orman ve sulak alanlara bitişik yerlerle, meskûn mahallerde işlenmesi durumunda cezalar 5 katına kadar artırılabilmektedir.

“HASAT SONRASI ANIZ YAKMA DOĞAYA VE CANLILARA ZARAR VERME!”

Yaz aylarının da gelmesi ile birlikte sigara izmariti, mangal, anız gibi yangına sebebiyet verebilecek konularda vatandaşlarımızdan daha duyarlı olmalarını rica ediyoruz. Belediye İtfaiye Müdürlüğümüze bağlı ekiplerimiz her türlü yangın ve anız yangınlarına karşı titizlikle müdahale ediyor. Ancak şehrimizde ve bölgemizde vatandaşlarımız ile çiftçilerimizden özel hassasiyet bekliyor; anız yakmanın çevre ve topraktaki canlılara zarar verdiğini, doğanın da dengesini olumsuz etkilediğini, bu yüzden hep birlikte topraklarımıza sahip çıkmaya davet ediyoruz. Tarımsal ve doğal ekosisteme zarar veren, çevreye yayılan dumandan dolayı da insan sağlığını olumsuz etkileyen anız yangınlarına karşı hep birlikte mücadele edelim”