Gün FM Genel Yayın Yönetmeni Faruk Bangir ve Gazeteci Mustafa Dağhan’ın sorularını yanıtlayan Ersoylu referanduma dair açıklamalarda bulundu.

Anayasa değişikliğinin sistemsel açıdan önemli olduğunu belirten Başkent Platformu Bütün Sivil İnisiyatif Oluşumu İl Temsilcisi Şükrü Ersoylu, “Cumhuriyetin kurulduğundan itibaren 65. Hükümet şu an yönetimde. Gelişmiş dünyaya baktığımızda kurulan hükümetlerin daha az sayıda olduklarını ve istikrarlı yönetimlerin olduğunu görüyoruz. Mesela ABD’de 1789 yılında George Washington başkan oldu. Geçen yaklaşık 230 yıllık süreçte ABD 45.başkanını daha yeni seçti. Dolayısıyla yönetimde istikrarın olduğu ülkelerde ülkelerin gelişmişlik düzeyi çok daha ileri düzeylerde oluyor. Bu anlamda ülkemizde her bir buçuk yıla bir iktidar düştüğünü istatistikler bize söylüyor. Bu süreç içerisinde iktidara gelen hükümetler uğurlama-karşılama törenleriyle yaklaşık 5-6 ay harcıyor. Ardından kendi yapılanmalarını yapmak için 3-4 ay harcıyor. Böyle olunca maalesef ekonomik ve sosyal alanda, hak ve özgürlükler alanında istenilen seviyeye bir türlü ulaşmıyoruz. Öncelikle bu istikrarın sağlanması ve yürütmenin 5 yıl boyunca çalışmalarını yapabilmesi sağlanmalıdır. Hükümetin ülkeye hizmet edebilip, ülkemizin gelişmişlik düzeyinin sağlanması için istikrarın sağlanması lazımdır. Referandumda oylayacağımız değişiklik bu istikrarı sağlıyor. Bu nedenle bu konu oldukça önemlidir” şeklinde konuştu.

“Cumhurbaşkanlığı sisteminin gelmesiyle bu çatışma da ortadan kalkacak”

Anayasa değişikliği ile iki başlılığın da sona ereceğine işaret eden Ersoylu, “1982 Anayasasında yürütmeyi temsilen hem Cumhurbaşkanı hem de Başbakan var. Bu ikircikli durum maalesef geçmişte birçok çatışmaya yol açtı. Bu çatışmaya zaman zaman kuvvetler ayrılığında olması gereken yasama-yürütme ve yargının da birbiriyle uyumlu hareket etmedikleri için eklenmeleriyle yönetilemez durumda bir ülke ortaya çıkıyor. Geçtiğimiz süreçte bununla ilgili birçok sorunlar yaşadık. Cumhurbaşkanlığı sisteminin gelmesiyle bu çatışma da ortadan kalkacak. Benim görüşüm bu yöndedir” diye değerlendirmede bulundu.

Referanduma giden süreçte siyasetin dilinin ılımlı olması gerektiğini vurgulayan Ersoylu düşünce ekseninde farklılıkların olabileceğini ama bunun gerilime neden olmaması gerektiğini kaydetti.